Népszámlálás: „a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ”

Népszámlálás: „a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ”
2022. 09. 16., 11:19

A népszámlálás vallási hovatartozásra vonatkozó kérdései azért különösen fontosak, mert az azokra adott válaszok alapján pontos képet kaphatunk az egyes egyházak és vallási közösségek társadalmi jelenlétéről, ami számukra is lényeges információ.

A KSH közös szakmai fórumot tartott 29 magyarországi vallási közösség képviselőjével, illetve a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával az idén október 1. és november 28. között zajló népszámlálás kapcsán. A résztvevők az egyeztetés során véglegesítették a népszámlálás vallással kapcsolatos kérdését, valamint áttekintették a lebonyolítás részleteit.

Kovács Marcell, a KSH népszámlálásiprojekt-vezetője a fórumon elmondta: annak érdekében, hogy a vallásra vonatkozó kérdés minden érintett számára közérthetően és könnyen megválaszolható módon jelenjen meg a kérdőíven, a KSH széles körű egyeztetést folytatott a bejegyzett egyházakkal, vallási közösségekkel. A népszámlálás projektvezetője kiemelte: a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ. A KSH mindenkit arra kér, hogy válaszoljon erre kérdésre, hiszen ezekből az adatokból kaphatunk pontos képet az egyházak és vallási közösségek társadalmi jelenlétéről, ami számukra is különösen fontos információ. Mint Kovács Marcell rámutatott, a népszámlálás az egyedüli adatforrás társadalmunk vallási, felekezeti összetételének megismeréséhez.

A KSH által szervezett szakmai egyeztetésen részt vettek: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Görögkatolikus Metropólia, Gyémánt Út Buddhista Közösség, Hetednapi Adventista Egyház, Hit Gyülekezete, Magyar Ateista Társaság, Magyar Iszlám Közösség, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Magyarországi Baptista Egyház, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, Magyarországi Metodista Egyház, Magyarországi Muszlimok Egyháza, Magyarországi Pünkösdi Egyház, Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Tan Kapuja Buddhista Egyház. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS