Népszámlálás: „a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ”

Népszámlálás: „a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ”
2022. 09. 16., 11:19

A népszámlálás vallási hovatartozásra vonatkozó kérdései azért különösen fontosak, mert az azokra adott válaszok alapján pontos képet kaphatunk az egyes egyházak és vallási közösségek társadalmi jelenlétéről, ami számukra is lényeges információ.

A KSH közös szakmai fórumot tartott 29 magyarországi vallási közösség képviselőjével, illetve a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárságával az idén október 1. és november 28. között zajló népszámlálás kapcsán. A résztvevők az egyeztetés során véglegesítették a népszámlálás vallással kapcsolatos kérdését, valamint áttekintették a lebonyolítás részleteit.

Kovács Marcell, a KSH népszámlálásiprojekt-vezetője a fórumon elmondta: annak érdekében, hogy a vallásra vonatkozó kérdés minden érintett számára közérthetően és könnyen megválaszolható módon jelenjen meg a kérdőíven, a KSH széles körű egyeztetést folytatott a bejegyzett egyházakkal, vallási közösségekkel. A népszámlálás projektvezetője kiemelte: a vallásra vonatkozó kérdésre mindenki beírhatja a meggyőződésének megfelelő választ. A KSH mindenkit arra kér, hogy válaszoljon erre kérdésre, hiszen ezekből az adatokból kaphatunk pontos képet az egyházak és vallási közösségek társadalmi jelenlétéről, ami számukra is különösen fontos információ. Mint Kovács Marcell rámutatott, a népszámlálás az egyedüli adatforrás társadalmunk vallási, felekezeti összetételének megismeréséhez.

A KSH által szervezett szakmai egyeztetésen részt vettek: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, Görögkatolikus Metropólia, Gyémánt Út Buddhista Közösség, Hetednapi Adventista Egyház, Hit Gyülekezete, Magyar Ateista Társaság, Magyar Iszlám Közösség, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Magyar Unitárius Egyház Magyarországi Egyházkerülete, Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség, Magyarországi Baptista Egyház, Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Iroda, Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége, Magyarországi Metodista Egyház, Magyarországi Muszlimok Egyháza, Magyarországi Pünkösdi Egyház, Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala, Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, Tan Kapuja Buddhista Egyház. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS