Nem emelkedtek a lakásárak Budapesten 2020 első negyedévében

2020. 07. 29., 16:45

Budapesten stagnáltak a lakásárak 2020 első negyedévében, amivel az éves dinamika 15,4 százalékról 8,3 százalékra mérséklődött az MNB lakásárindexe szerint.

Összefoglaló üzenetek

  • A vidéki városokban szintén folytatódott az áremelkedés ütemének mérséklődése, 2020 első negyedévében az éves árdinamika 20,5 százalékról 14,8 százalékra csökkent.
  • A községekben nominális értelemben negyedéves alapon 3,5 százalékkal csökkentek, míg éves alapon 7,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak 2020 első negyedévében.
  • Országos átlagban a lakásárak éves nominális növekedési üteme az előző negyedéves 17,8 százalékról 11,6 százalékra csökkent.

Budapesten az előző negyedévek dinamikájához képest jelentősen kisebb, 8,3 százalékos éves lakásár-emelkedés volt megfigyelhető 2019 és 2020 első negyedéve között az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint. Negyedéves alapon nem változtak a lakásárak Budapesten, így ez már a második egymás utáni negyedév, amikor nem emelkedtek a lakásárak a fővárosban.

A vidéki városokban 14,8 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon, amely 5,7 százalékpontos mérséklődést jelent az előző negyedévben megfigyelt éves árváltozáshoz képest. Negyedéves alapon a vidéki városokban 3,5 százalékkal emelkedtek az árak.

A községekben nominális értelemben negyedéves alapon 3,5 százalékos lakásár-csökkenés, míg éves összehasonlításban 7,8 százalékos lakásár-emelkedés volt tapasztalható. Éves összehasonlításban valamennyi régióban mérséklődő, de továbbra is kétszámjegyű lakásár-dinamika volt mérhető.

Nominális alapon a legintenzívebb éves árdinamika a közép-dunántúli, a délalföldi, valamint a dél-dunántúli régiókban volt tapasztalható, ezekben a régiókban 15 százalékot meghaladó áremelkedés valósult meg 2019 első negyedévéhez képest. Az észak-alföldi régióban 14,7, az észak-magyarországi régióban 13,7, a nyugat-dunántúli régióban 12,5, a közép-magyarországi régióban pedig 10,8 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető éves alapon.

Negyedéves alapon szintén valamennyi magyarországi régióban áremelkedés volt mérhető. A lakásárak alakulását országos átlagban bemutató aggregált MNB lakásárindex 2020 első negyedévében kismértékben, 0,9 százalékkal emelkedett, míg az éves nominális növekedési ütem az előző negyedévben megfigyelt 17,8 százalékról 11,6 százalékra mérséklődött. Reál értelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 7,0 százalékot tett ki, negyedéves alapon azonban 0,6 százalékos mérséklődés volt megfigyelhető. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS