MLBKT: a februári mérsékelt fellendülést jelző értékén stabilizálódott a BMI márciusban is

2024. 04. 02., 11:10

A februári mérsékelt fellendülést jelző értékén stabilizálódott a beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusban. Szezonálisan kiigazított értéke 52,3 pont volt, megegyezett a februárival – közölte kedden a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Márciusban a válaszadók az előző hónaphoz képest enyhe bővülésről számoltak be. Az indexek többségében emelkedtek, hét index áll a fellendülési tartományban.

A foglalkoztatás 50 pont alatt áll, az indexérték 0,2 százalékponttal nőtt.

Az új rendelések mennyisége nőtt, bár az indexérték 1,3 százalékponttal csökkent.

A termelési mennyiség ismét bővülést jelez, az e havi indexérték 1,0 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

A szállítási átfutási idő index ismét 50,0 alatt áll, értéke 0,2 százalékponttal nőtt.

A vásárolt készletek index értéke 3,2 százalékponttal csökkent februárhoz képest.

A külpiaci mutatók közül az import indexe 2,9 százalékponttal, az exporté 3,0 százalékponttal emelkedett.

A beszerzési árak enyhén emelkedtek, az index értéke 6,1 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest.

A beszerzési mennyiség index 5,5 pontot esett vissza.

A késztermékkészletek indexe 6,5 százalékponttal nőtt e hónapban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 14:10:00
A Miniszterelnökség Monitoring és Értékelési Főosztálya megbízásából elkészült a „Zöldinfrastruktúra útmutató”, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson a támogatást igénylőknek (elsősorban önkormányzatoknak) a területükön jelentkező környezeti és klímakockázatok azonosításában, és a problémák természetalapú, zöld és kékinfrastruktúra létrehozásával történő megoldásában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS