Mit hozott a hazai ingatlanpiacon 2021 első negyedéve?

2021. 05. 28., 13:00

A 2020-as esztendő sok szempontból is nagy változásokat hozott. A tavalyi év harmadik hónapjában hazánkba is betört a koronavírus, amely az ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül. A tavaly év eleji ingatlanárak az év végére hol drasztikusan megemelkedtek, hol csökkentek – attól függően, hogy a járványidőszak mennyire érintette az adott várost. Az ingalannet.hu elemzéséből megtudhatjuk, hogyan is alakultak hazánk nagyobb megyeszékhelyein az ingatlanok kínálati árai és mit hoz majd a jövő.

Folyamatosan emelkednek az ingatlanpiaci árak

Budapesten és Szegeden a téglalakások kínálati árai a pandémia megjelenése óta átlagosan 21 ezer forinttal emelkedtek. Tavaly áprilisban egy lakást Budapesten négyzetméterenként átlag 835 ezer forintos, Szegeden pedig átlag 482 ezer forintos áron kínáltak eladásra. Azonban ez az ár a koronavírus három hulláma alatt minimálisan, de emelkedett, így végül az idei év második negyedévének a kezdetével Budapesten átlagosan 856 ezer Ft/m²-es, Szegeden átlagosan 503 ezer Ft/m²-es kínálati áron lehetett kapni téglalakást.

Győrben és Pécsen a lakások téglaépítéses típusai átlagosan 55-59 ezer forinttal emelkedtek.  Ilyen típusú laskát 2020 áprilisában Győrben 506 ezer forintért, Pécsen pedig 415 ezer forintért, majd egy évvel később ugyan ezt az ingatlantípust Győrben 561 ezer Ft/m²-ért, Pécsen 474 ezer Ft/m²- ért kínálták eladásra az érdeklődőknek.

Az elmúlt egy éves időszakban a legnagyobb mértékű drágulás Miskolcon volt. A városban tavaly áprilisban a téglaépítésű lakásokat átlagosan 336 ezer Ft/m2-es eladási árakon kínálták a tulajdonosok, majd a pandémia harmadik hullámát követően 225 ezer forinttal drágábban, azaz 561 ezer Ft/m2-es kínálati áron lehetett megvásárolni.

Miskolcon és Pécsen jó áron lehetett családi házhoz jutni 

A zöld környezet és a szabadság érzete a pandémiás időszakában egyre értékesebbé vált, így még inkább előtérbe kerültek a családi házak, melyet a kormány idén hatályba lépő otthonteremtési programja is tovább erősített.  Ennek okán az Ingatlannet.hu megvizsgálta, hogy Magyarország egyes nagyobb településein milyen átlagos négyzetméter árakat lehet társítani a családi házakhoz.

A legmagasabb átlagárat – 404 ezer Ft/m² – Debrecen tudhatja magáénak. Az idei áprilisi átlagárakat nézve a dobogó második helyére Szeged került. Ebben a városban egy családi házat négyzetméterenként átlagosan 385 ezer forintért lehetett kapni. A dobogó harmadik fokán Győr áll, ahol négyzetméterenként átlagosan 361 ezer forintot kértek el egy házért 2021 negyedik hónapjában. Hazánk vizsgált városai közül családi házhoz a legkedvezőbb – 248–293 ezer Ft/m² – átlagáron, Miskolcon és Pécsen juthattak a vásárlók.

Vajon mit hoz az idei év az ingatlanpiacon?  

Az érdeklődők többsége abban reménykedik, hogy idén a korlátozások enyhítésével és az idén hatályba lépő otthonteremtési programmal az ingatlanpiacon ismét nagyobb számban fognak megjelenni befektetők, növekedni fognak a külföldi vevők és a hitellel vásárolni kívánók száma is. A szakértők  úgy vélik, hogy a gazdaság beindulásával mindenképpen meg fognak emelkedni fognak az árak, de korántsem biztos az,  hogy ez az idei esztendőben fog megtörténni. Addig is a kormány által hozott intézkedések lendíthetnek az ingatlanárakon, de valószínűsíthető, hogy ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy drasztikus változások következzenek be. Nagyobb volumenű változás leginkább a beoltottak számától fog függeni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-28 10:13:40
A küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázás és a számviteli digitalizáció elterjedésének. Amellett ugyanis, hogy kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és ezzel összefüggésben az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS