Mit hozott a hazai ingatlanpiacon 2021 első negyedéve?

2021. 05. 28., 13:00

A 2020-as esztendő sok szempontból is nagy változásokat hozott. A tavalyi év harmadik hónapjában hazánkba is betört a koronavírus, amely az ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül. A tavaly év eleji ingatlanárak az év végére hol drasztikusan megemelkedtek, hol csökkentek – attól függően, hogy a járványidőszak mennyire érintette az adott várost. Az ingalannet.hu elemzéséből megtudhatjuk, hogyan is alakultak hazánk nagyobb megyeszékhelyein az ingatlanok kínálati árai és mit hoz majd a jövő.

Folyamatosan emelkednek az ingatlanpiaci árak

Budapesten és Szegeden a téglalakások kínálati árai a pandémia megjelenése óta átlagosan 21 ezer forinttal emelkedtek. Tavaly áprilisban egy lakást Budapesten négyzetméterenként átlag 835 ezer forintos, Szegeden pedig átlag 482 ezer forintos áron kínáltak eladásra. Azonban ez az ár a koronavírus három hulláma alatt minimálisan, de emelkedett, így végül az idei év második negyedévének a kezdetével Budapesten átlagosan 856 ezer Ft/m²-es, Szegeden átlagosan 503 ezer Ft/m²-es kínálati áron lehetett kapni téglalakást.

Győrben és Pécsen a lakások téglaépítéses típusai átlagosan 55-59 ezer forinttal emelkedtek.  Ilyen típusú laskát 2020 áprilisában Győrben 506 ezer forintért, Pécsen pedig 415 ezer forintért, majd egy évvel később ugyan ezt az ingatlantípust Győrben 561 ezer Ft/m²-ért, Pécsen 474 ezer Ft/m²- ért kínálták eladásra az érdeklődőknek.

Az elmúlt egy éves időszakban a legnagyobb mértékű drágulás Miskolcon volt. A városban tavaly áprilisban a téglaépítésű lakásokat átlagosan 336 ezer Ft/m2-es eladási árakon kínálták a tulajdonosok, majd a pandémia harmadik hullámát követően 225 ezer forinttal drágábban, azaz 561 ezer Ft/m2-es kínálati áron lehetett megvásárolni.

Miskolcon és Pécsen jó áron lehetett családi házhoz jutni 

A zöld környezet és a szabadság érzete a pandémiás időszakában egyre értékesebbé vált, így még inkább előtérbe kerültek a családi házak, melyet a kormány idén hatályba lépő otthonteremtési programja is tovább erősített.  Ennek okán az Ingatlannet.hu megvizsgálta, hogy Magyarország egyes nagyobb településein milyen átlagos négyzetméter árakat lehet társítani a családi házakhoz.

A legmagasabb átlagárat – 404 ezer Ft/m² – Debrecen tudhatja magáénak. Az idei áprilisi átlagárakat nézve a dobogó második helyére Szeged került. Ebben a városban egy családi házat négyzetméterenként átlagosan 385 ezer forintért lehetett kapni. A dobogó harmadik fokán Győr áll, ahol négyzetméterenként átlagosan 361 ezer forintot kértek el egy házért 2021 negyedik hónapjában. Hazánk vizsgált városai közül családi házhoz a legkedvezőbb – 248–293 ezer Ft/m² – átlagáron, Miskolcon és Pécsen juthattak a vásárlók.

Vajon mit hoz az idei év az ingatlanpiacon?  

Az érdeklődők többsége abban reménykedik, hogy idén a korlátozások enyhítésével és az idén hatályba lépő otthonteremtési programmal az ingatlanpiacon ismét nagyobb számban fognak megjelenni befektetők, növekedni fognak a külföldi vevők és a hitellel vásárolni kívánók száma is. A szakértők  úgy vélik, hogy a gazdaság beindulásával mindenképpen meg fognak emelkedni fognak az árak, de korántsem biztos az,  hogy ez az idei esztendőben fog megtörténni. Addig is a kormány által hozott intézkedések lendíthetnek az ingatlanárakon, de valószínűsíthető, hogy ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy drasztikus változások következzenek be. Nagyobb volumenű változás leginkább a beoltottak számától fog függeni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS