Minimálisan emelkedtek márciusban a lakbérek

2021. 05. 04., 18:15

Az előző hónaphoz hasonlóan márciusban is minimális mértékben emelkedtek a lakbérek: országosan 0,5, a fővárosban 0,8 százalékkal egy hónap alatt – derül ki a KSH és az ingatlan.com közös felméréséből. A tavalyi év csökkenő tendenciája idén januárban megtorpant, majd februártól az árak csekély ütemben növekedni kezdtek. A fővárosi lakbérek márciusi változásához alapvetően a pesti belső és átmeneti kerületekben kiadó lakások drágulása járult hozzá.

A kiadó lakások kétharmadát a fővárosban hirdették meg

A felhasznált adatok területi megoszlására továbbra is a nagyvárosokban történő koncentráció, azon belül a főváros erőteljes túlsúlya a jellemző. Az arányokban február óta nem történt jelentős elmozdulás: a 2021 január–márciusában figyelembe vett hirdetések 67 százaléka fővárosi, 23 százaléka megyei jogú városban lévő lakásra vonatkozott.

Az év első három hónapjában a kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 53, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük ugyanebben az időszakban 64 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, ezek átlagosan 71 m2-esek voltak.

A főváros dominanciája miatt a megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (95 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 5,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 2,7 százaléka volt családi ház.

2021 január–márciusában Budapesten a hirdetések 36, országosan 38 százaléka származott magánszemélyektől. Az év eddig eltelt időszakában a hirdetések magánhirdetők és ingatlanközvetítők közötti megoszlása a 2020. évi átlaghoz képest érzékelhetően az utóbbiak irányába tolódott el.

Országosan stagnáltak, a fővárosban enyhén emelkedtek a lakbérek

A lakbérek 2020 augusztusától az év végéig tartó folyamatos mérséklődése 2021 januárjában megtorpant, majd februárban csekély mértékű emelkedésbe fordult át. A tendencia márciusban is folytatódott, de a növekedés üteme az előző havinál is visszafogottabb volt. Országosan 0,5, a fővárosban 0,8 százalékkal emelkedtek az albérletárak a februárihoz képest, így a tavaly áprilisi mélyponthoz viszonyított csökkenés országos átlagban 1,6, Budapesten 2,2 százalékot tett ki. 2021 márciusában az országos index a 2015. évi bázisidőszaki 129, a fővárosi annak 122 százalékát érte el, ami 5,5, illetve 7,3 százalékkal alacsonyabb volt az előző év azonos időszaki, magas bázisnál.

A főváros budai oldalán alapvetően stagnáltak az árak: a hegyvidéki kerületekben az előző hónaphoz képest 0,2, a budai egyéb kerületekben 0,1 százalékkal mérséklődtek. A főváros pesti oldalán a belső és átmeneti kerületekben 0,4, illetve 1,0 százalékkal emelkedtek, ugyanakkor a külső kerületekben (az előző havi nagyobb növekedést követően) 0,3 százalékkal csökkentek a lakbérek.

A 2020. áprilisi szinttől a pesti külső, az előző év azonos időszakitól pedig a pesti átmeneti kerületekben maradtak el leginkább az árak, 6,5, illetve 9,9 százalékkal.

A kerületek besorolása:

  • Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.
  • Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.
  • Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.
  • Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.
  • Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS