Mezőgazdasági termelői árak: 40 százalékos emelkedés az első félévben

Mezőgazdasági termelői árak: 40 százalékos emelkedés az első félévben
2022. 09. 09., 08:47

A mezőgazdasági termelői árak 2022 I. félévében 40 százalékkal nőttek, jelentősen emelkedett a növényi termékek és az állatok, állati termékek ára is (44, illetve 31 százalékkal). A ráfordítási árak szintén drasztikus, 41 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 45 százalékos áremelkedése okozta – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Szinte minden tényező az árak növekedését eredményezte

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. A Világbank számításai szerint az inputként szolgáló energia globálisan átlagosan 82 százalékkal drágult egy év alatt, elsősorban a nyersolaj és a földgáz drasztikus áremelkedése miatt, a műtrágya pedig 85 százalékkal került többe.

Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. Az időjárás is kedvezőtlenül alakult az első félévben hazánkban. A tavaszi fagy, majd a meggy és az eper érésekor érkező egyhetes eső, azóta pedig az országos aszály rontotta a helyzetet. Más európai országokat is érint a szárazság, az Európai Unió búzatermése várhatóan csak kismértékben múlja alul az előző évi mennyiséget, azonban a kukorica össztermése negyedével elmaradhat a 2021. évitől. Az Európai Bizottság élelmiszerár-monitoring jelentése alapján 2022 – júniusában az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban:

– a búza ára átlagosan több mint négyötödével nőtt,

– a kukorica negyedével drágult,

– a vágómarha és vágóbaromfi is negyedével került többe,

– a sertés ezzel szemben kisebb mértékben drágult,

– a vaj ára 77 százalékkal nőtt.

A Világbank adataiForrás: https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/price-data/price-dashboard_en[3] szerint a búza világpiaci ára 44, a kukoricáé 14 százalékkal nőtt, azaz az Európai Unióban megfigyelt áremelkedés ezekben a termékcsoportokban erőteljesebb volt. A vágócsirke világpiaci ára az európai uniós átlag feletti mértékben, 57 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió júniusi harmonizált fogyasztóiár-indexe alapján az élelmiszerek átlagosan 12 százalékkal kerültek többe, mint az előző év azonos hónapjában. Az átlagnál jóval nagyobb mértékben elsősorban a zsiradékok és az olaj ára emelkedett, 30 százalékkal. A hazai áremelkedés (24 százalék) jóval meghaladta az európai uniós átlagot, hasonló mértékű drágulás csak a balti államokban és Bulgáriában volt megfigyelhető. A FAO, valamint a Világbank számításai szerint az átlagos élelmiszerár-emelkedés globálisan jóval nagyobb mértékű (23 százalék) volt, mint az Európai Unióban.

A búza és a kukorica hazai ára továbbra is meredeken emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 61, illetve 59 százalékkal növekedett hazánkban. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak. Az árakat növeli az egész Európára kiterjedő aszály, amely a terméseredményeket és a terméskilátásokat csökkentette.

Az eper ára csökkent

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporttal ellentétben 7,4 százalékkal csökkent. Az eper ára 2020-ban kiugró mértékben, felével emelkedett, amit a Covid19-járvány miatti nemzetközi szállítmányozási nehézségek okoztak. A kisebb mennyiségű importtermék ugyanis nem tudta lenyomni a magyar eper árát. 2022-ben az Európán belüli szállítások rendeződésével újra nagy tételben hoztunk be epret, amely lenyomta a hazai árát, így az 14 százalékkal maradt el az előző évitől. A meggyfélék ára 7,2 százalékkal, a burgonyáé és a zöldségé 21, illetve 20 százalékkal magasabb volt az első félévben az előző év azonos időszakához mérten.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 34 százalékkal nőtt 2022 I. félévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. félévében 42 százalékkal volt drágább, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, ezek a tényezők emelték a termelői árakat.

A vágósertés ára 2022 I. félévében az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal emelkedett, és meghaladta a Covid19-járvány előtti csúcsot. Két évvel ezelőtt – elsősorban a járvány miatti zárások következményeként – sertésből túltermelés volt egész Európában, emiatt kevesebb hízót állítottak termelésbe, majd a vágási mennyiség is csökkent. A kereslet élénkülése és a termelési költségek drasztikus növekedése következtében az árak is nagymértékben emelkedtek.

Tovább drágult a műtrágya

2022 I. félévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 41 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 45, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 14 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 204 százalékkal a műtrágyák ára nőtt, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus növekedése hatására. Ezen belül leginkább a nitrogénműtrágyák drágultak, 253 százalékkal. 2022 I. negyedévéhez képest a műtrágyaárak átlagosan 18 százalékkal emelkedtek, ezen belül a kálium- és foszforműtrágyák áremelkedése volt a legnagyobb mértékű, 58, illetve 53 százalékos, míg a nitrogénműtrágyák ára 15 százalékkal volt magasabb.

A takarmányok ára jelentősen, közel 39 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az egyszerű takarmányoké 51, a keveréktakarmányoké 30 százalékkal. Az alapanyagok drágulása miatt az árak emelkedése 2020 IV. negyedévében kezdődött, és azóta negyedévről negyedévre jelentős drágulás volt megfigyelhető. 2022 II. negyedévében 15 százalékkal kerültek többe a takarmányok, mint az I. negyedévben.

A növényvédő szerek 17, az állatgyógyászati készítmények 10 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és a kenőanyagok ára 36, ezen belül az üzemanyagoké 26 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 22, a gépberuházásoké 9,5 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS