Mezőgazdasági termelői árak: 40 százalékos emelkedés az első félévben

Mezőgazdasági termelői árak: 40 százalékos emelkedés az első félévben
2022. 09. 09., 08:47

A mezőgazdasági termelői árak 2022 I. félévében 40 százalékkal nőttek, jelentősen emelkedett a növényi termékek és az állatok, állati termékek ára is (44, illetve 31 százalékkal). A ráfordítási árak szintén drasztikus, 41 százalékos növekedését elsősorban a folyó termelőfelhasználás összetevőinek 45 százalékos áremelkedése okozta – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Szinte minden tényező az árak növekedését eredményezte

A drasztikus áremelkedést több tényező együttesen okozta az elmúlt időszakban. A Covid19-járvány miatt kialakult ellátási és kereslet-kínálati zavarok nem szűntek meg teljesen, emellett a gazdaság újraindulásával párhuzamosan az energiaárak is emelkedtek. A Világbank számításai szerint az inputként szolgáló energia globálisan átlagosan 82 százalékkal drágult egy év alatt, elsősorban a nyersolaj és a földgáz drasztikus áremelkedése miatt, a műtrágya pedig 85 százalékkal került többe.

Ágazaton belüli, elsősorban állategészségügyi problémák is fokozták a drágulást. Az orosz‒ukrán háború élelmiszer- és energiaellátási, valamint általános bizonytalanságot hozott a világpiacon. Az időjárás is kedvezőtlenül alakult az első félévben hazánkban. A tavaszi fagy, majd a meggy és az eper érésekor érkező egyhetes eső, azóta pedig az országos aszály rontotta a helyzetet. Más európai országokat is érint a szárazság, az Európai Unió búzatermése várhatóan csak kismértékben múlja alul az előző évi mennyiséget, azonban a kukorica össztermése negyedével elmaradhat a 2021. évitől. Az Európai Bizottság élelmiszerár-monitoring jelentése alapján 2022 – júniusában az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban:

– a búza ára átlagosan több mint négyötödével nőtt,

– a kukorica negyedével drágult,

– a vágómarha és vágóbaromfi is negyedével került többe,

– a sertés ezzel szemben kisebb mértékben drágult,

– a vaj ára 77 százalékkal nőtt.

A Világbank adataiForrás: https://agriculture.ec.europa.eu/data-and-analysis/markets/price-data/price-dashboard_en[3] szerint a búza világpiaci ára 44, a kukoricáé 14 százalékkal nőtt, azaz az Európai Unióban megfigyelt áremelkedés ezekben a termékcsoportokban erőteljesebb volt. A vágócsirke világpiaci ára az európai uniós átlag feletti mértékben, 57 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió júniusi harmonizált fogyasztóiár-indexe alapján az élelmiszerek átlagosan 12 százalékkal kerültek többe, mint az előző év azonos hónapjában. Az átlagnál jóval nagyobb mértékben elsősorban a zsiradékok és az olaj ára emelkedett, 30 százalékkal. A hazai áremelkedés (24 százalék) jóval meghaladta az európai uniós átlagot, hasonló mértékű drágulás csak a balti államokban és Bulgáriában volt megfigyelhető. A FAO, valamint a Világbank számításai szerint az átlagos élelmiszerár-emelkedés globálisan jóval nagyobb mértékű (23 százalék) volt, mint az Európai Unióban.

A búza és a kukorica hazai ára továbbra is meredeken emelkedik

A gabonafélék és az olajos növények ára dinamikusan, összességében 61, illetve 59 százalékkal növekedett hazánkban. A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a háború miatt kialakult szállítási problémák állnak. Az árakat növeli az egész Európára kiterjedő aszály, amely a terméseredményeket és a terméskilátásokat csökkentette.

Az eper ára csökkent

A gyümölcsök ára a többi termékcsoporttal ellentétben 7,4 százalékkal csökkent. Az eper ára 2020-ban kiugró mértékben, felével emelkedett, amit a Covid19-járvány miatti nemzetközi szállítmányozási nehézségek okoztak. A kisebb mennyiségű importtermék ugyanis nem tudta lenyomni a magyar eper árát. 2022-ben az Európán belüli szállítások rendeződésével újra nagy tételben hoztunk be epret, amely lenyomta a hazai árát, így az 14 százalékkal maradt el az előző évitől. A meggyfélék ára 7,2 százalékkal, a burgonyáé és a zöldségé 21, illetve 20 százalékkal magasabb volt az első félévben az előző év azonos időszakához mérten.

Jelentősen nőtt a vágócsirke és a vágósertés ára

Az élő állatok ára 34 százalékkal nőtt 2022 I. félévében. A vágócsirke felvásárlási ára 2021. január óta folyamatosan növekszik, 2022 I. félévében 42 százalékkal volt drágább, mint az előző év azonos időszakában. A madárinfluenza következtében csökkent a vágócsirke mennyisége, miközben a termelési költségek jelentősen növekedtek, ezek a tényezők emelték a termelői árakat.

A vágósertés ára 2022 I. félévében az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal emelkedett, és meghaladta a Covid19-járvány előtti csúcsot. Két évvel ezelőtt – elsősorban a járvány miatti zárások következményeként – sertésből túltermelés volt egész Európában, emiatt kevesebb hízót állítottak termelésbe, majd a vágási mennyiség is csökkent. A kereslet élénkülése és a termelési költségek drasztikus növekedése következtében az árak is nagymértékben emelkedtek.

Tovább drágult a műtrágya

2022 I. félévében a mezőgazdasági ráfordítási árak 41 százalékos növekedése a folyó termelőfelhasználás 45, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 14 százalékos növekedéséből adódott.

A folyó termelőfelhasználás minden összetevője jelentősen drágult. A legnagyobb mértékben, 204 százalékkal a műtrágyák ára nőtt, az előállítási folyamathoz szükséges földgáz árának drasztikus növekedése hatására. Ezen belül leginkább a nitrogénműtrágyák drágultak, 253 százalékkal. 2022 I. negyedévéhez képest a műtrágyaárak átlagosan 18 százalékkal emelkedtek, ezen belül a kálium- és foszforműtrágyák áremelkedése volt a legnagyobb mértékű, 58, illetve 53 százalékos, míg a nitrogénműtrágyák ára 15 százalékkal volt magasabb.

A takarmányok ára jelentősen, közel 39 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az egyszerű takarmányoké 51, a keveréktakarmányoké 30 százalékkal. Az alapanyagok drágulása miatt az árak emelkedése 2020 IV. negyedévében kezdődött, és azóta negyedévről negyedévre jelentős drágulás volt megfigyelhető. 2022 II. negyedévében 15 százalékkal kerültek többe a takarmányok, mint az I. negyedévben.

A növényvédő szerek 17, az állatgyógyászati készítmények 10 százalékkal drágultak az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az energia és a kenőanyagok ára 36, ezen belül az üzemanyagoké 26 százalékkal nőtt.

A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 22, a gépberuházásoké 9,5 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-29 09:10:00
2024 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,2 millió vendég közel 2,9 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 1,3, a vendégéjszakáké 4,7 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál; a csökkenés az ünnepekhez kötődő hosszú hétvégék idei áprilisi elmaradásával van kapcsolatban.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS