Mezőgazdaság: a termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak

2019. 08. 27., 11:45

2019 I. félévében a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak: előbbiek árszínvonala 8,9, utóbbiaké 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal emelkedtek

A mezőgazdasági árak növekedését elsősorban a növényi termékek 12 százalékos drágulása okozta. A gabona ára 2019. I. félévben 11 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 21 százalékkal drágult, miközben a kukorica ára lényegében stagnált. Júniusban a búza 55 800, a kukorica 45 400 forintba került tonnánként.

A gyümölcs ára 2019 I. félévében 2,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, a csökkenés ellentétes folyamatokból tevődött össze. Míg májusig a tárolt alma határozta meg az árindexet, addig júniusban a meggy értékesítése dominált: előbbinél 37 százalékos árcsökkenés, utóbbinál 70 százalékos árnövekedés történt. A meggy felvásárlási ára nagyon alacsony volt 2018-ban a kimagasló termésmennyiség miatt. 2019-ben azonban az előző évinél jóval kevesebb termett, ami drágulást okozott.

2019 I. félévében a zöldségfélék ára átlag felett, 29 százalékkal emelkedett. A vöröshagymáé megduplázódott, a paradicsomé pedig 18 százalékkal növekedett.

Az élő állatok és állati termékek ára 3,9 százalékkal nőtt, ami a sertésár 10 százalékos drágulásának következménye. A vágósertés ára az I. negyedévben 2,6 százalékkal csökkent, majd a II. negyedév drasztikus árnövekedése megfordította az irányt, felvásárlási ára júniusban már 462 forint/kg volt, az eddigi legmagasabb ár.

Az állati termékek ára 2019 I. félévében 0,6 százalékkal nőtt. Ezen időszak alatt a tej ára 3,8 százalékkal emelkedett, a tojásé 7,0 százalékkal csökkent.

A műtrágyaárak 13 százalékkal nőttek

2019. I. félévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 5,2 százalékos emelkedése a folyó termelő-felhasználás 5,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,3 százalékos növekedéséből adódott.

A takarmányok ára 6,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 8,0, a keveréktakarmányoké 6,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a műtrágyaárak emelkedtek (13 százalékkal), ami az egyszerű műtrágya árának 14 és az összetett műtrágya árának 12 százalékos növekedéséből adódott. (A II. negyedévben mért árak kismértékben elmaradtak az I. negyedévitől, de még így is magasabbak voltak, mint az elmúlt három évben.)

A növényvédő szerek 4,4, az állatgyógyászati készítmények 4,7 százalékkal drágultak. Az energia és kenőanyagok ára 3,1, ezen belül az üzemanyagoké 4,0 százalékkal lett magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épület-beruházások ára 10, a gépberuházásoké 2,5 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS