Mezőgazdaság: a termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak

2019. 08. 27., 11:45

2019 I. félévében a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak: előbbiek árszínvonala 8,9, utóbbiaké 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal emelkedtek

A mezőgazdasági árak növekedését elsősorban a növényi termékek 12 százalékos drágulása okozta. A gabona ára 2019. I. félévben 11 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 21 százalékkal drágult, miközben a kukorica ára lényegében stagnált. Júniusban a búza 55 800, a kukorica 45 400 forintba került tonnánként.

A gyümölcs ára 2019 I. félévében 2,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, a csökkenés ellentétes folyamatokból tevődött össze. Míg májusig a tárolt alma határozta meg az árindexet, addig júniusban a meggy értékesítése dominált: előbbinél 37 százalékos árcsökkenés, utóbbinál 70 százalékos árnövekedés történt. A meggy felvásárlási ára nagyon alacsony volt 2018-ban a kimagasló termésmennyiség miatt. 2019-ben azonban az előző évinél jóval kevesebb termett, ami drágulást okozott.

2019 I. félévében a zöldségfélék ára átlag felett, 29 százalékkal emelkedett. A vöröshagymáé megduplázódott, a paradicsomé pedig 18 százalékkal növekedett.

Az élő állatok és állati termékek ára 3,9 százalékkal nőtt, ami a sertésár 10 százalékos drágulásának következménye. A vágósertés ára az I. negyedévben 2,6 százalékkal csökkent, majd a II. negyedév drasztikus árnövekedése megfordította az irányt, felvásárlási ára júniusban már 462 forint/kg volt, az eddigi legmagasabb ár.

Az állati termékek ára 2019 I. félévében 0,6 százalékkal nőtt. Ezen időszak alatt a tej ára 3,8 százalékkal emelkedett, a tojásé 7,0 százalékkal csökkent.

A műtrágyaárak 13 százalékkal nőttek

2019. I. félévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 5,2 százalékos emelkedése a folyó termelő-felhasználás 5,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,3 százalékos növekedéséből adódott.

A takarmányok ára 6,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 8,0, a keveréktakarmányoké 6,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a műtrágyaárak emelkedtek (13 százalékkal), ami az egyszerű műtrágya árának 14 és az összetett műtrágya árának 12 százalékos növekedéséből adódott. (A II. negyedévben mért árak kismértékben elmaradtak az I. negyedévitől, de még így is magasabbak voltak, mint az elmúlt három évben.)

A növényvédő szerek 4,4, az állatgyógyászati készítmények 4,7 százalékkal drágultak. Az energia és kenőanyagok ára 3,1, ezen belül az üzemanyagoké 4,0 százalékkal lett magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épület-beruházások ára 10, a gépberuházásoké 2,5 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 11:18:38
Rekordot döntött idén az első három hónapban az utasbiztosítások díjbevétele. Azok a magyarok, akiknek telik rá, ismét utaznak, és többet költenek erre, mint korábban bármikor – derül ki a Bank360.hu összeállításából.
2023-06-07 09:18:57
A parlamentnek benyújtott adótörvénycsomag szerint olyan ideiglenesnek mondott terheket is állandóvá tesz a kormány, amelyeket az extraprofitadó részeként eredetileg csak 2022-re és 2023-ra vezetett be. Ilyen az értékpapírügyletekre is kivetett tranzakciós adó, a kiterjesztett népegészségügyi adó, valamint a repülőjegyadó.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS