Mezőgazdaság: a termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak

2019. 08. 27., 11:45

2019 I. félévében a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben nőttek, mint a ráfordítási árak: előbbiek árszínvonala 8,9, utóbbiaké 5,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A mezőgazdasági termelői árak 8,9 százalékkal emelkedtek

A mezőgazdasági árak növekedését elsősorban a növényi termékek 12 százalékos drágulása okozta. A gabona ára 2019. I. félévben 11 százalékkal nőtt, ezen belül a búza 21 százalékkal drágult, miközben a kukorica ára lényegében stagnált. Júniusban a búza 55 800, a kukorica 45 400 forintba került tonnánként.

A gyümölcs ára 2019 I. félévében 2,1 százalékkal elmaradt az előző év azonos időszakitól, a csökkenés ellentétes folyamatokból tevődött össze. Míg májusig a tárolt alma határozta meg az árindexet, addig júniusban a meggy értékesítése dominált: előbbinél 37 százalékos árcsökkenés, utóbbinál 70 százalékos árnövekedés történt. A meggy felvásárlási ára nagyon alacsony volt 2018-ban a kimagasló termésmennyiség miatt. 2019-ben azonban az előző évinél jóval kevesebb termett, ami drágulást okozott.

2019 I. félévében a zöldségfélék ára átlag felett, 29 százalékkal emelkedett. A vöröshagymáé megduplázódott, a paradicsomé pedig 18 százalékkal növekedett.

Az élő állatok és állati termékek ára 3,9 százalékkal nőtt, ami a sertésár 10 százalékos drágulásának következménye. A vágósertés ára az I. negyedévben 2,6 százalékkal csökkent, majd a II. negyedév drasztikus árnövekedése megfordította az irányt, felvásárlási ára júniusban már 462 forint/kg volt, az eddigi legmagasabb ár.

Az állati termékek ára 2019 I. félévében 0,6 százalékkal nőtt. Ezen időszak alatt a tej ára 3,8 százalékkal emelkedett, a tojásé 7,0 százalékkal csökkent.

A műtrágyaárak 13 százalékkal nőttek

2019. I. félévben a mezőgazdasági ráfordítási árak 5,2 százalékos emelkedése a folyó termelő-felhasználás 5,2 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 5,3 százalékos növekedéséből adódott.

A takarmányok ára 6,8, ezen belül az egyszerű takarmányoké 8,0, a keveréktakarmányoké 6,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben a műtrágyaárak emelkedtek (13 százalékkal), ami az egyszerű műtrágya árának 14 és az összetett műtrágya árának 12 százalékos növekedéséből adódott. (A II. negyedévben mért árak kismértékben elmaradtak az I. negyedévitől, de még így is magasabbak voltak, mint az elmúlt három évben.)

A növényvédő szerek 4,4, az állatgyógyászati készítmények 4,7 százalékkal drágultak. Az energia és kenőanyagok ára 3,1, ezen belül az üzemanyagoké 4,0 százalékkal lett magasabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épület-beruházások ára 10, a gépberuházásoké 2,5 százalékkal emelkedett. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS