Megugrott a kereslet májusban az ingatlanpiacon

2020. 06. 13., 10:15

Májusban visszatérni látszik a járványhelyzet miatti elhalasztott kereslet, a Duna House kereslet indexe 96 ponton áll, májusi hónapot tekintve ennél magasabb értékre csak 2015-ben volt példa.

Az adás-vételek számában az előző havi, áprilisi adatokhoz képest 35 százalékos emelkedést becsül a Duna House májusban, de ez még így is 38 százalékkal gyengébb piacot jelöl, mint az előző évek ugyanezen időszaka.

A kereslet ilyen intenzitású megjelenésével a szakemberek további visszazárkózást és erősebb júniusi ingatlanpiacot prognosztizálnak. A járványhelyzet okozta piaci átrendeződés miatt is a fővárosi vevői oldalon erősödött a nagyobb lakásba költözők aránya, a vevők negyede ezzel a céllal vásárolt lakást. A befektetői hangulat még óvatosabb szinten stabilizálódott, vevői oldalon a fővárosban 30, vidéken 23 százalék vásárolt ezzel a céllal, amely az előző évekhez képest gyengébb aktivitást jelent. A befektetők többsége viszont bízik az ingatlanpiacban, eladói oldalon csak minimálisan nőtt az arányuk. Az eladók mindössze 7 százalék jelölte meg a befektetés értékesítését indoknak a tranzakció során, ez az elmúlt év májusában 5 százalék volt.

A Duna House által értékesített ingatlanok értéke alapján változó képet mutat a májusi piac. Országos tekintetben a téglalakások értéke tovább nőtt, míg panellakások tekintetében csökkenés tapasztalható. Budapesten az értékesítési idő minden esetben növekedett, azaz tovább lassult a piac, jelenleg 3–4 hónappal érdemes számolni az eladóknak. A belvárosban értékesített ingatlanok értékében a májusi csökkenést a kevesebb tranzakció és a 6–7. kerületi ingatlanok nagyobb aránya okozta.

Az alku mértéke országos tekintetben is tovább nőtt, jelenleg átlagosan 6 százalékos alku lehetőségével tudnak élni a vevők. Továbbra is a nagyobb ingatlanokra volt kereslet Pest megyében, a 80 és 120 négyzetméter közötti otthonok közel az adásvételek felét képezték (42 százalék), továbbá a 160 négyzetméternél nagyobb ingatlanok aránya is 9 százalékpontot emelkedett az előző év azonos időszakához képest – olvasható a Duna House közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS