2022. októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
Az élelmiszerek ára 40,0 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (87,9 százalék), a kenyér (81,4 százalék), a tejtermékek (75,4 százalék), a sajt (74,7 százalék), a vaj és vajkrém (71,6 százalék), a száraztészta (58,6 százalék), a margarin (58,0 százalék), a péksütemények (54,7 százalék) és az édesipari lisztesáru (53,4 százalék) drágult. A termékcsoporton belül a cukor (11,8 százalék) és az étolaj (4,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.
A háztartási energia 64,4 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt.
A tartós fogyasztási cikkekért 14,9, ezen belül az új személygépkocsikért 22,5, a konyha- és egyéb bútorokért 19,7, a szobabútorokért 19,1 százalékkal kellett többet fizetni.
A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,8, ezen belül a szeszes italok 17,7 százalékkal drágultak.
Az állateledelek ára 46,9, a lakásjavító és -karbantartó cikkeké 29,4, a háztartási fogyóanyagoké 29,0, a mosó- és tisztítószereké 27,3, a testápolási cikkeké 26,0 százalékkal lett magasabb.
A szolgáltatások díja 8,3 százalékkal emelkedett, ezen belül a taxi 27,4, a lakásjavítás és -karbantartás 23,8, a járműjavítás és -karbantartás 21,3, a sport- és múzeumi belépők 19,4, a lakbér 13,1 százalékkal került többe. (KSH)
Az Eurostat október 31-én közzétett első becslése októberben 10,7 százalékos volt az átlagos éves infláció az eurózónában. Az energia a közös pénzt használó blokkban átlagosan 41,9 százalékkal drágult, de az „élelmiszer, ital, dohány” termékcsoportban „csak” átlagosan 13,1 százalékkal emelkedtek az árak, az iparcikkek esetében 6,0, a szolgáltatások körében 4,4 százalékos volt az áremelkedés.
Az éves infláció 19 tagállam közül 9-ben emelkedett, 9-ben pedig csökkent szeptemberhez képest. (Luxemburgban nem változott.)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.