Lakáspiaci körkép: magyar árak európai viszonylatban

2021. 09. 30., 11:30

Ha szétnézünk az európai ország között, rögtön szembetűnik, hogy sehol sem adják olcsón a lakóingatlanokat. Budapesten az Ingatlannet.hu augusztusi statisztikai adatai alapján abszolút nem volt ritka az 1 millió forint feletti átlag négyzetméterár a téglalakások esetében. A szomszédos országok fővárosai között találunk olyat, ahol kedvezőbb áron vásárolhatunk lakást, de van köztük olyan város is, amelynek árai a csillagos eget súrolják.

Budapesti lakásárak európai viszonylatban

A Magyarországgal határos országok fővárosai bizony magas lakáspiaci átlagárakkal büszkélkedhetnek. A koronavírus ideje alatt pedig átlagosan mindenhol emelkedő tendencia jellemezte az árakat.

A vizsgált városok közül a NUMBEO statisztikája alapján Budapest után Zágráb, Belgrád, Kijev és Bukarest állnak. Románia fővárosában 1912 euró/m2, Ukrajnáéban 1959 euró/m2, Szerbiáéban 2637 euró/m2 a lakások átlagára. Horvátország fővárosában, Zágrábban, a lakások átlag kínálati árai szinte megegyezik egy budapesti téglalakáséval (3003 euró/m2).

Mely városok mutatnak árban túl hazánk fővárosán? A szomszédos országok fővárosai közül Bécsben a legdrágábbak a lakások, bár ez nem túl nagy meglepetés. Itt egy négyzetméter kínálati ára átlag 7700 euró. Ennél kedvezőbbek, de még mindig eget verőek a lakáspiaci átlagárak Prágában, Pozsonyban és Ljubljanában. Csehország fővárosban egy lakásért a nyár végén négyzetméterenként átlagosan 5550 eurót kértek el a tulajdonosok. Szlovénia, valamint Szlovákia fővárosaiban a lakások 3820-3871 eurós átlagos négyzetméteráron voltak elérhetők a vásárlók számára.

A legborsosabb átlagos négyzetméter árak

Ha az egyes országokat nézzük, akkor elmondható az, hogy a fővárosban kell a legmélyebben zsebbe nyúlni egy saját ingatlan megvásárlásához, viszont mint mindig itt is vannak kivételek. Ilyen például Horvátország és Románia. Horvátország esetében a legmagasabb lakáspiaci árral, átlagosan 7149 euró/m2-rel Dubrovnik rendelkezik. Ha ezt a fővárosához viszonyítjuk, akkor csaknem 4224 euróval olcsóbbak a lakások négyzetméterenként. Romániában pedig nem Bukarestben, hanem Kolozsváron a legborsosabbak a lakások árai, méghozzá átlagosan 2202 euró/m2-ért kínálnak eladásra egy ilyen típusú ingatlant az ottani tulajdonosok.

Az összes többi szomszédunkat nézve a főváros lakáspiaca a legdrágább, és a második helyezettek sokkal le vannak maradva. Belgrád és Újvidék között 751 euró, Lviv és Kijev között 820 eurós, Bécs és Salzburg között 719 eurós, Pozsony és Kassa között 1576 eurós, Budapest és Debrecen között 1447 eurós, Ljubljana és Maribor között pedig már egészen 2083 eurós kínálati árkülönbség van négyzetméterenként.

Tehát bármelyik országban is szeretnénk megvásárolni álom otthonunkat, érdemes jól átgondolnunk, hogy egyáltalán megéri-e annyival több pénz kiadni egy fővárosi ingatlanért vagy sem.

Megéri várni a hazai ingatlanpiacon?

Magyarország ingatlanpiacán a vírus megjelenésével folyamatos változások következtek be a kínálati árakban. Hol növekedtek, hol csökkentek a lakóingatlanok árai, de változások inkább a drágulás javára történtek. Hazánkban 2011 óta soha nem látott drágulás ment végbe az ingatlanpiacon. 2021 harmadik negyedévében az egekben vannak az eladásra kínált ingatlanok árai és felmerül a kérdés, hogy vajon végre mikor várható a csökkenés, érdemes-e húzni a vásárlást. 

A legtöbb hazai mérés azt mutatja, hogy csökken az érdeklődés az ingatlanok iránt. A szakértői vélemények alapján, elmondható, hogy ennek legfőbb oka pedig az, hogy az egyes nagyobb vidéki városokban fővároshoz közeli ingatlanárak alakultak ki. Ez hatás pedig alacsonyabb árakat eredményezhet majd az ingatlanpiacon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS