Közel negyedével esett vissza a használtautó-import tavalyhoz képest

2021. 02. 03., 15:00

Idén januárban a DataHouse adatai szerint 9 893 import használt személyautó került hazai forgalomba, ami az előző év januárjához képest 23,3 százalékos visszaesést jelent. A korlátozott határforgalom mellett a honosítási szabályok szigorítása is visszafogta a volument.

A január hagyományosan aktív időszaka szokott lenni a használtautó-importnak: az elmúlt években rendre 12 500 és 13 000 közötti mennyiségben helyeztek forgalomba Magyarországon külföldi használt személygépkocsikat. Idén ez az érték a 10 ezres szint alatt maradt.

„A magánforgalom számára szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Az év elejétől emellett különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása, amely egyrészt megköveteli az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak immár külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük. Azt majd a gyakorlat fogja megmutatni, elegendő lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.”

Tavaly éves szinten több mint 130 ezer import használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon. A JóAutók.hu várakozása szerint amennyiben az év közepére megszűnnek a gazdasági és társadalmi korlátozások, a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére a használtautó-behozatal – a gyenge kezdés ellenére – akár meg is haladhatja az előző évi szintet.

Az autópiaci aktivitást jelenleg elsősorban a vírushelyzet fogja vissza, amit az is mutat, hogy nem csupán a használt, hanem az új autók forgalomba helyezésének üteme is visszafogott volt az elmúlt hónapban: mindössze 8 867 új autót értékesítettek, ami több mint 12 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinttől.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS