Jegybanki kommentár a decemberi inflációs adatsorhoz

2023. 01. 13., 17:13

A statisztikai hivatal adatait Rippel Géza, az MNB szakértője elemezte.

2022 decemberében az éves összevetésben számított infláció 24,5 százalék volt. Az infláció 2,0 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest, ami teljes egészében az üzemanyagok áremelkedésének következménye. A termékcsoport árai az üzemanyagár-sapka december 7-i kivezetésének következtében 27 százalékkal emelkedtek az előző év decemberéhez képest, ezzel az üzemanyagok áremelkedése 2,0 százalékponttal járult hozzá az infláció növekedéséhez.

Az iparcikkek árai 0,9 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest, ami lassulást jelent az előző havi átárazáshoz képest. Az iparcikkek éves inflációja így 18,8 százalékra emelkedett.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőttek, ami hasonló az elmúlt hónapokban megfigyelt árváltozáshoz. Az élelmiszerekhez kapcsolódó szolgáltatások (éttermi és étkezési szolgáltatások, büféáruk) inflációja gyorsult. A piaci szolgáltatások éves árindexe 15,4 százalék volt.

A KSH adatközlése alapján az élelmiszerek inflációja 44,8 százalékra növekedett, a termékkörön belül a feldolgozott élelmiszerek árindexe emelkedett, míg a feldolgozatlan élelmiszerek inflációja mérséklődött. Novemberhez képest az feldolgozott élelmiszerek árai 3,0 százalékkal nőttek, míg a feldolgozatlan élelmiszereké 0,3 százalékkal mérséklődtek, így a teljes termékcsoport áremelkedése 2022 legalacsonyabb havi dinamikáját mutatta. A feldolgozatlan élelmiszerek esetében az árcsökkenés a tojásokhoz, valamint a gyümölcsökhöz kapcsolódott. A feldolgozott élelmiszerek körében az árak növekedése legnagyobb mértékben továbbra is a tejtermékekhez kötődik.

Az alkohol, dohány termékkör ára novemberhez képest 0,4 százalékkal nőtt, amit az alkoholtermékek áremelkedése magyaráz.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai novemberhez képest 3,1 százalékkal mérséklődtek, melyet a vezetékes gáz árának 11,8 százalékos csökkenése magyarázott. A gáz árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.
2023-09-28 15:50:00
A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 GJ villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS