Jegybanki elemzés az inflációról

2023. 04. 12., 15:38

A márciusi adatokat Rippel Géza, az MNB szakértője tekintette át.

2023 márciusában már második hónapja csökken a hazai infláció, éves összevetésben 25,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. A maginfláció ugyanakkor 25,7 százalékra emelkedett, az indirekt adóktól szűrt maginfláció pedig 25,6 százalékon alakult.

Az infláció 0,2 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben az üzemanyagok (-0,3 százalékpont) és a feldolgozott élelmiszerek (-0,2 százalékpont) járultak hozzá. Ezzel szemben az előző hónaphoz képest az éves bázisú maginfláció 0,5 százalékponttal emelkedett. A maginfláció emelkedése elsősorban a piaci szolgáltatások inflációjának gyorsulására vezethető vissza.

Az iparcikkek árai 1,3 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest (6. ábra), így a termékcsoport éves inflációja 19,4 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a tartós iparcikkek árai már mérséklődést mutattak havi összevetésben (mínusz 0,3 százalék), ami elsősorban az új és használt személygépjárművek árcsökkenésének köszönhető.

A piaci szolgáltatások árai az előző hónaphoz képest 2,3 százalékkal nőttek, ami januárhoz hasonlóan a telekommunikációs szolgáltatások egyedi áremeléséhez kapcsolódott. A piaci szolgáltatások éves árindexe 18,5 százalékra emelkedett.

A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja harmadik hónapja lassul, így 42,6 százalék volt márciusban. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe enyhén mérséklődött. Az élelmiszerinfláció lassulását elsősorban a tejtermékek, kenyér és pékáru, valamint a margarin magyarázta. Februárhoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,5, míg a feldolgozott élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek.

Az alkohol, dohány termékkör ára februárhoz képest 0,9 százalékkal nőtt.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai februárhoz képest 1,1 százalékkal csökkentek. A termékkörön belül a vezetékes gáz ára mérséklődött februárhoz képest. A gáz átlagos árának csökkenése arra volt visszavezethető, hogy a lakossági szereplők alkalmazkodásának és a kedvező időjárásnak köszönhetően a fogyasztók nagyobb hányadának fogyasztása esett az alacsonyabb hatósági ár mennyiségi korlátja alá. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS