Ingatlanpiac: Budán többet lehetett alkudni az árakból májusban

2024. 06. 12., 17:10

Normál tempóra váltott májusban a hazai ingatlanpiac, míg a jelzáloghitel-piacon további erősödést mutatnak a cégcsoport nemzetközi pénzügyi márkájának, a Credipass-nak a magyarországi adatai. A Duna House által becsült 10 969 tranzakció 2 százalékos enyhülést jelez, azonban az előző év azonos időszakához mérten még mindig több mint 7,5 százalékkal teljesített jobban a szegmens idén májusban. Az év első 5 hónapjában már több mint 50 ezer lakóingatlan cserélt tulajdonost, amely éves szinten megfelelő ütemet jelent az ingatlanközvetítő által előre jelzett 110-130 ezer várt tranzakció megvalósulásához.

A tranzakciószámokkal együtt enyhülést mutat a hazai ingatlanpiaci kereslet is, ugyanis az áprilisban tapasztalt érdeklődésnél 6 ponttal mérsékeltebb szinten, 78 ponton áll jelenleg a Duna House Keresletindexe. A korábbi évek görbéjét tekintve május-június tájékán szokványosnak mondható az ingatlanok iránti figyelem apadása, a jelenlegi érték azonban az azonos időszakra vonatkozó 2023-as, de még a 2022-es aktivitásnál is magasabb szintre tehető idén májusban.

A főváros budai oldalán értékesített téglaépítésű lakások és a hazánk keleti felén található házgyári lakások kivételével országszerte a négyzetméterárak emelkedését mutatják az értékesítési adatok. Míg az előző év azonos időszakához viszonyítva változatlan négyzetméterárak (469 ezer forint/négyzetméter) láthatóak a kelet-magyarországi panellakásokat illetően, addig a nyugati országrészben 16 százalékkal magasabb, 573 ezer forintos egységáron lehetett lakótelepi lakáshoz jutni.

Emelkedtek az átlagos négyzetméterárak a fővárosi panellakásokat illetően is, Budán 971 ezer forintra, Pesten 757 ezer forintra nőtt az ár az előző év azonos időszakához képest idén májusban. Irányár-változásra a pesti oldalon 1 százalékos arányban volt példa, míg a budai panelek esetében voltak olyan tulajdonosok is, akik felfelé módosítottak a meghirdetett áron.

A vidéki téglaépítésűek esetében keleten érezhető nagyobb áremelkedés a tavalyi év azonos időszakához képest, míg nyugaton enyhébb mértékben nőttek csak a négyzetméterárak. A téglaépítésű lakásoknál a fővárosban a budai oldal kerületei kivételével mindenütt nőtt idén májusban az átlagos négyzetméterár. Budán 2 százalékkal csökkentették, Pesten 4 százalékban enyhítették a tulajdonosok a hirdetési árat, míg a belvárosban mindössze 2 százalék volt ez az érték. A vevői alku a budai kerületekben 6 százalék volt, Pesten és a belvárosi területeken 3-3 százalékot engedtek az eladók a 2024. májusi tranzakciók alapján.

A budai kerületeké volt a főszerep az elmúlt hónapban a fővárosi ingatlanpiacon, bár a vevői érdeklődés erősségében rekorder XIII. kerületet ezúttal sem sikerült megelőzniük. A fővárosi ingatlanvásárlók közül a legtöbben (17,2 százalék), Angyalföldet jelölték meg preferált kerületként az ingatlankeresés során, a második helyen az előző hónaphoz hasonlóan Újbuda végzett. A belvárosi kerületek helyett azonban ezúttal a budai II. kerület került a dobogó legalsó fokára a Duna House kerületek közötti népszerűséget vizsgáló felmérése alapján.

A vevők 39 százalékát a befektetési cél motiválta a fővárosban, emellett magas 21 százalékos volt a nagyobb ingatlanba költözők aránya is. Befektetési céllal 48,5 millió forintot, nagyobb lakásra 88,8 millió forintot költöttek átlagosan az ügyfelek. A vidéki szerződéskötések alapján a 30-40 évesek vásárlói csoportja volt a legaktívabb idén májusban. A vevők többsége, 31 százaléka első lakására szerződött, ők átlagosan 33,3 millió forintot fordítottak otthonteremtésre.

Az ingatlanközvetítő közreműködését kérő eladók zöme országszerte a 60 év feletti korosztályból került ki, a májusi értékesítési adatok szerint a legfőbb eladási okok között 31 százalékkal a korábbi befektetés értékesítése állt a fővárosban, míg a leggyakoribb eladói motiváció vidéken az örökölt ingatlan értékesítése volt 31 százalékkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS