Így változott a szolgáltatások ára: körkép a tavalyi harmadik negyedévről

2019. 01. 29., 17:46

2018 III. negyedévében a megfigyelt szolgáltatási területeken a szolgáltatási kibocsátási árak összességében 1,9 százalékkal emelkedtek az előző év azonos negyedévihez képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Ezen belül a jelentős súlyt képviselő (2016-ban a nemzetgazdaság teljes árbevételéből 1,2, a hozzáadott értékéből 2,4 százalékkal részesedő) távközlési díjak 10, a reklám, piackutatás árai 1,2 százalékkal maradtak el a 2017. III. negyedévitől. A távközlési díjak markáns csökkenését a korábbi beruházások hatásai, a piaci, a technikai, valamint a jogszabályi változások, rövid távon a mobilinternet- és a roamingdíjak visszaesése okozza.

Négy területen 5 százalékot meghaladó áremelkedés történt: a biztonsági, nyomozói tevékenységek 7,3, a közúti áruszállítás és a raktározás, tárolás egyaránt 5,5, a munkaerő-piaci szolgáltatások pedig 5,3 százalékkal drágultak – olvasható a KSH „Szolgáltatási kibocsátási árak, 2018. III. negyedév” című friss kiadványában.

Az árváltozás hátterében alapvetően a minimálbér jelentős, 2018 elején bekövetkezett 8,0 százalékos növekedése, a munkaerőpiaci trendek egyéb hatásai, valamint a szerződések inflációt követő átárazása áll. Számos szolgáltatási terület áralakulását befolyásolja az üzemanyagárak és a forint árfolyamának változása. Ágazatspecifikus világpiaci hatások következtében 2018 III. negyedévében a gázolajár 18 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, miközben a hazai fizetőeszköz 2017 III. negyedévéhez képest átlagosan 5,8 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Az egyes tevékenységek súlyarányait is figyelembe véve a szolgáltatási kibocsátási árak 2018. III. negyedévi 1,9 százalékos emelkedéséhez a szállítás, raktározás 1,7, a szakmai tudományos, műszaki tevékenységek, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenységek egyaránt 0,6 százalékponttal járultak hozzá, ezzel szemben az információ, kommunikáció 1,0 százalékponttal mérsékelte azt.

A megfigyelt szolgáltatások díjai 2018 I–III. negyedévében 1,0 százalékkal növekedtek 2017 azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a biztonsági, nyomozói tevékenységek és a munkaerő-piaci szolgáltatások drágultak (6,9 és 5,8 százalékkal) a leginkább, és a távközlési díjak csökkentek (10 százalékkal) a legnagyobb mértékben.

2011 utolsó negyedévétől kezdve a 2015. évi bázishoz mérten az ipari termékek összességében nagyobb mértékben drágultak, mint a megfigyelésbe bevont szolgáltatások. 2018 III. negyedévében a 2015. évi átlaghoz képest a szolgáltatási kibocsátási árak 2,3, az ipari árak pedig átlagosan 8,6 százalékkal emelkedtek.

A megfigyelt szolgáltatások díjai 2018 I–III. negyedévében 1,0 százalékkal növekedtek 2017 azonos időszakához viszonyítva. Ezen belül a biztonsági, nyomozói tevékenységek és a munkaerő-piaci szolgáltatások drágultak (6,9 és 5,8 százalékkal) a leginkább, és a távközlési díjak csökkentek (10 százalékkal) a legnagyobb mértékben.

2011 utolsó negyedévétől kezdve a 2015. évi bázishoz mérten az ipari termékek összességében nagyobb mértékben drágultak, mint a megfigyelésbe bevont szolgáltatások. 2018 III. negyedévében a 2015. évi átlaghoz képest a szolgáltatási kibocsátási árak 2,3, az ipari árak pedig átlagosan 8,6 százalékkal emelkedtek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-23 10:10:00
Kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival.
2024-04-22 18:40:22
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége új Együttműködési Szerződést kötött, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia székházában írtak alá 2024. április 22-én.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.