Helyzetkép: innováció Magyarországon

Helyzetkép: innováció Magyarországon
2022. 10. 24., 14:19

Beszédes adatok a statisztikai hivatal összefoglalójából.

A vállalkozások 29,3 százaléka volt innovatív 2018–2020-ban, ez a 2016–2018-as időszakhoz képest 3,8 százalékpontos növekedést jelent – derül ki a statisztikai hivatal „Helyzetkép, 2021 – Innováció” című kiadványából.

Innovatívnak tekint a KSH egy vállalkozást, ha a vizsgált időszakban egy vagy több innovációról tesz jelentést. 2018-ig az „innovatív szervezet” fogalom jelölte azon vállalkozásokat, amelyek a vizsgált időszakban innovációs tevékenységet folytattak, de a bevezetett innováció nem volt feltétel. A korábbi „innovatív szervezet” fogalomnak 2018-tól az „innovációs tevékenységet végző vállalkozás” fogalom felel meg. Az „innovációs tevékenységet végző vállalkozások” aránya így nagyobb, mint az innovatív vállalkozásoké: 2018–2020-ban 32,7 százalék volt.

Az alábbiakban a kiadvány megállapításaiból adunk ízelítőt.

– A termékinnovációt bevezető vállalkozások aránya alapvetően nem változott, minden ötödik vállalkozás vezetett be új vagy továbbfejlesztett terméket (árut vagy szolgáltatást), amiből 2020. évi árbevételük átlagosan 18 százaléka származott.

– Az üzleti folyamatok megújítása minden létszám-kategóriában gyakoribbá vált, átlagosan minden negyedik vállalkozás vezetett be üzletifolyamat-innovációt.

– A vállalkozások 16 százaléka üzletifolyamat- és termékinnovációt is bevezetett, az üzletifolyamat-innovációt bevezető vállalkozások átlagosan három üzleti funkciót újítottak meg.

– A Magyarországon innovációs tevékenységet végző vállalkozások aránya továbbra is elmarad a V4-országok átlagától, a különbség a 2016–2018-as 1,2 százalékpontról 6,6 százalékpontra nőtt.

– Továbbra is Budapest régióban a legmagasabb (38 százalék) az innovációs tevékenységet végző vállalkozások aránya.

– 2020-ban az innovációs tevékenységet végző vállalkozások 29 százaléka becsült olyan összegű K+F+I-kiadást, amely meghaladta az árbevételének 5 százalékát.

– A kisvállalkozások 2,9 százaléka, a közepes vállalkozások 4,5 százaléka számolt be abbamaradt vagy felfüggesztett innovációs tevékenységről.

– Az innovációt jelentősen akadályozó tényezőként a megfigyelt vállalkozások minden létszám-kategóriában a magas költségeket jelölték meg legnagyobb arányban (23 százalék). A kis- és közepes vállalkozások körében további fontos, innovációt akadályozó tényező volt az állami innovációs pályázatok vagy támogatások elnyerésének nehézsége, valamint a szakképzett munkaerő hiánya.

– 2018 és 2020 között az innovációs tevékenységet végző vállalkozások fele kapott pénzügyi támogatást valamely hazai kormányzati vagy EU-s intézménytől. 2018 és 2020 között minden ötödik innovációs tevékenységet végző vállalkozás vett igénybe adókedvezményt vagy adójóváírást, minden nyolcadik pedig K+F+I-célú adókedvezményt.

– A nagyvállalkozások körében minden másodiknak, a közepes, illetve a kisvállalkozások közül minden harmadiknak volt együttműködő partnere a K+F+I-tevékenység során, amely jellemzően egy másik magyar vállalkozás volt.

– 2020-ban az innovatív vállalkozások minden létszám-kategóriában nagyobb átlagos árbevételt könyveltek el, mint a nem innovatívak. Az innovatív vállalkozások árbevételén belül az export- és a belföldi értékesítésből származó árbevétel megoszlása kiegyensúlyozott (51 és 49 százalék). A nem innovatív kis-, illetve közepes vállalkozások árbevételében nagyobb szerepet játszik a belföldi értékesítés (67, illetve 65 százalék).

Forrás: KAVOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 15:08:00
A más által írt írásbeli magánvégrendelet érvényességi feltétele két végrendeleti tanú alkalmazása. Előfordulnak olyan esetek, amikor a végrendelet a tanúk olvasható nevét nem, csak az aláírásukat tartalmazza. Érvényes-e a végrendelet, ha a tanú aláírása nem olvasható és a neve az okiratból sem tűnik ki? A kérdésre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS