Fitch: két évtizedes mélyponton a stabil osztályzati kilátások aránya

Fitch: két évtizedes mélyponton a stabil osztályzati kilátások aránya
2023. 02. 25., 09:25

Két évtizede nem mért mélypontra süllyedt a feltörekvő európai térség stabil kilátással nyilvántartott államadós-osztályzatainak aránya a Fitch Ratings besorolási listáján – áll a nemzetközi hitelminősítő pénteken Londonban ismertetett tanulmányában.

A Fitch hangsúlyozza, hogy ez a folyamat is annak a sokkhatásnak az egyik megnyilvánulása, amelyet az ukrajnai háború gyakorolt a régió szuverén osztályzataira.

A cég úgy fogalmaz: a háború mindenekelőtt emberi tragédia, de példátlan hatással járt a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzataira is.

A Fitch Ratings kimutatása szerint most, egy évvel a háború kitörése után alig 36 százalék azoknak a besorolással ellátott közép- és kelet-európai gazdaságoknak az aránya, amelyeknek szuverén osztályzataira a cég stabil kilátást tart érvényben. A stabil kilátású minősítések aránya 2003 óta nem volt ilyen alacsony a régióban.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy egy évvel ezelőtt, tavaly februárban a feltörekvő európai gazdaságok államadós-osztályzatainak 70 százalékára volt érvényben stabil kilátás a cég szuverén minősítési listáján.

Hangsúlyozzák azt is, hogy a stabil kilátású közép- és kelet-európai osztályzatok jelenlegi 36 százalékos aránya messze a legalacsonyabb a Fitch Ratings regionális szuverén besorolási portfolióin belül.

Az osztályzati kilátások megoszlása ugyanakkor most kiegyensúlyozottabb, mint a múltbeli szélsőértékek idején: a pozitív kilátású minősítések aránya jelenleg 23 százalék, a negatív kilátású besorolásoké 32 százalék a feltörekvő európai térségben.

A cég a térség hét gazdaságának államadós-besorolására tart érvényben negatív kilátást, ugyanannyira, mint a koronavírus-járvány csúcspontján.

A Fitch Ratings Észak-Macedónia „BB plusz” és Románia „BBB mínusz” államadós-besorolását már az ukrajnai háború előtt negatív kilátással tartotta nyilván. Csehország és Észtország egyaránt „AA mínusz”, Magyarország „BBB” és Szlovákia „A” osztályzatának negatív kilátása elsősorban a háború okozta energiaválságot és a költségvetési kockázatokat tükrözi.

A cég szerint Törökország „B” besorolásának negatív kilátását a török gazdaságpolitikából eredő, hosszú ideje fennálló kockázatok indokolják.

Ukrajna és Fehéroroszország leminősítésével együtt a folyamat jelzi azt az alapvető romlást, amelyet a háború a térség szuverén adósainak hitelpiaci kondícióiban előidézett – hangsúlyozza pénteki elemzésében a hitelminősítő.

A Fitch Ratings közölte: alapeseti várakozása szerint a háború az idén jelenlegi paraméterein belül folytatódik, és a feltörekvő európai gazdaságok szuverén hitelképességének elsődleges meghatározó tényezői továbbra is a háború geopolitikai kihatásai, átgyűrűző gazdasági hatásai és az ezekhez kötődő szakpolitikai válaszlépések lesznek. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS