Felemás produkció az építőipartól: jöhet az alkalmazkodás

2022. 11. 14., 17:46

„A korábbi években is fontosak voltak az energiatakarékossági szempontok, de a jövőben még inkább azok lesznek.”

„A szeptemberi növekedés hozzájárult ahhoz, hogy az év első kilenc hónapjában pozitív tartományban volt a termelés volumene, a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban visszafogott volt a teljesítmény a korábbi időszakhoz, például 2021 legtöbb hónapjához képest, amikor 10 vagy akár 20 százalék feletti dinamikára is volt példa” – értékelte a statisztikai hivatal friss adatait Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A hosszú távú, úgynevezett fix bázison alapuló – szezonálisan és munkanaphatással korrigált – adatok szerint szeptemberben 59,1 százalékkal, az év első kilenc hónapjában pedig 61,1 százalékkal volt haladta meg a termelés volumene a 2015-ös havi átlagot.

„A szektor jövőbeni teljesítményét, azaz a következő évekre szóló építőipari munkák, beruházások, kivitelezések alakulását meghatározó szerződés- és megrendelésállomány kedvezőtlenül alakult. Szeptemberben a megkötött új szerződések volumene jelentősen, 20,9 százalékkal csökkent, a harmadik negyedév végén a teljes állomány pedig 8,2 százalékkal mérséklődött éves szinten. Ez köszönhető többek között a bizonytalanabbá váló gazdasági környezetnek és kilátásoknak. Az infláció felgyorsulása az építőiparban a termelési árak növekedésén keresztül látszik a legjobban: itt a drágulás az év első kilenc hónapjában majdnem 24 százalékos volt” – mondta el Vida Tamás. Ehhez hozzájárul többek között az alap- és nyersanyagok, valamint az energia árának emelkedése, a magasabb kamatok miatt dráguló finanszírozás is.

Az energiakrízisnek van azonban egy kedvező hatása a jövőre nézve Vida Tamás szerint, ugyanis elindult egy alkalmazkodás az építőiparban is. „Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy bár a korábbi években is fontosak voltak az energiatakarékossági szempontok, a jövőben még inkább azok lesznek. Így várhatóan valamennyi új vagy újonnan induló építőipari beruházásnál még nagyobb szerepet kapnak a fenntarthatóságot előtérbe helyező, környezettudatos megoldások.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS