Felemás produkció az építőipartól: jöhet az alkalmazkodás

2022. 11. 14., 17:46

„A korábbi években is fontosak voltak az energiatakarékossági szempontok, de a jövőben még inkább azok lesznek.”

„A szeptemberi növekedés hozzájárult ahhoz, hogy az év első kilenc hónapjában pozitív tartományban volt a termelés volumene, a nyers adatok szerint 4,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban visszafogott volt a teljesítmény a korábbi időszakhoz, például 2021 legtöbb hónapjához képest, amikor 10 vagy akár 20 százalék feletti dinamikára is volt példa” – értékelte a statisztikai hivatal friss adatait Vida Tamás, a KÉSZ Csoport vezérigazgatója.

A hosszú távú, úgynevezett fix bázison alapuló – szezonálisan és munkanaphatással korrigált – adatok szerint szeptemberben 59,1 százalékkal, az év első kilenc hónapjában pedig 61,1 százalékkal volt haladta meg a termelés volumene a 2015-ös havi átlagot.

„A szektor jövőbeni teljesítményét, azaz a következő évekre szóló építőipari munkák, beruházások, kivitelezések alakulását meghatározó szerződés- és megrendelésállomány kedvezőtlenül alakult. Szeptemberben a megkötött új szerződések volumene jelentősen, 20,9 százalékkal csökkent, a harmadik negyedév végén a teljes állomány pedig 8,2 százalékkal mérséklődött éves szinten. Ez köszönhető többek között a bizonytalanabbá váló gazdasági környezetnek és kilátásoknak. Az infláció felgyorsulása az építőiparban a termelési árak növekedésén keresztül látszik a legjobban: itt a drágulás az év első kilenc hónapjában majdnem 24 százalékos volt” – mondta el Vida Tamás. Ehhez hozzájárul többek között az alap- és nyersanyagok, valamint az energia árának emelkedése, a magasabb kamatok miatt dráguló finanszírozás is.

Az energiakrízisnek van azonban egy kedvező hatása a jövőre nézve Vida Tamás szerint, ugyanis elindult egy alkalmazkodás az építőiparban is. „Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy bár a korábbi években is fontosak voltak az energiatakarékossági szempontok, a jövőben még inkább azok lesznek. Így várhatóan valamennyi új vagy újonnan induló építőipari beruházásnál még nagyobb szerepet kapnak a fenntarthatóságot előtérbe helyező, környezettudatos megoldások.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS