Elvágtatott az infláció a bérleti díjak mellett: reálértéken olcsóbbak az albérletek, mint 2020-ban

2022. 08. 29., 10:17

A kiadó lakások bérleti díja 2022 júliusában országosan 2,3, Budapesten 3,0 százalékkal magasabb volt az egy hónappal korábbinál – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az előző év júliusához viszonyítva országosan 23, Budapesten átlagosan 25 százalékkal növekedtek a kínálati lakbérek. A pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. A júliusi bérleti díjak országosan 13, Budapesten 15 százalékkal haladták meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak attól – olvasható „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. július” című kiadványban.

A számottevő nominális emelkedés ellenére a lakbérek reálértéke továbbra is elmarad a járvány előtti szinttől

A Covid19–járvány következtében kialakult átmeneti visszaesés után 2021 februárjától folyamatosan emelkedtek a bérleti díjak. 2022 eleje óta az emelkedés üteme mind országosan, mind a fővárosban gyorsult. Júliusban országosan átlagosan 2,3, Budapesten 3,0 százalékkal drágábban lehetett lakást bérelni, mint egy hónappal korábban.

A 2021. azonos havi szintet országosan 23, Budapesten 25, a 2015. évi bázisidőszakit 170, illetve 162 százalékkal haladták meg a júliusi bérleti díjak.

Bár a nominális díjak 2022 márciusától mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve 2022 júliusában országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában.

2022 júliusában az előző hónaphoz mérten leginkább a budai egyéb (nem hegyvidéki) kerületekben (4,6 százalék) és a pesti belső kerületekben (4,1 százalék) emelkedtek a kínálati lakbérek, miközben a budai hegyvidéki kerületekben 2,5, a pesti átmeneti 3,0, a pesti külső kerületekben pedig 1,0 százalékos növekedés történt.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos drágulás; a budai hegyvidéki kerületekben 24, a budai egyéb kerületekben 23, míg a pesti átmeneti kerületekben 23 százalékkal emelkedtek a lakbérek. Továbbra is a pesti külső kerületekben nőttek legkevésbé a lakbérek, ennek mértéke azonban így is elérte a 17 százalékot.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2022 első hét hónapjában jelentősen csökkent a kiadásra meghirdetett lakások száma

A lakásbérleti piac területi arányaiban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2022 első hét hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú városban lévő lakásokra vonatkozott.  

A 2022 első hét hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, átlagosan 70 m2-eseket. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen állandónak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház. 2022 első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 44 százaléka származott magánszemélyektől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-28 19:20:00
A digitális évtized helyzetéről szóló első jelentés átfogó képet ad arról, hogy milyen eredmények születtek a digitális átállás megvalósítása terén, és mennyire sikerült elősegíteni, hogy az Unió digitális szempontból szuverénebbé, reziliensebbé és versenyképesebbé váljon.
2023-09-28 15:50:00
A Borbás városrész közelében az év végére megépülő napelemes rendszer évi átlagban mintegy 99 687 GJ villamos energiát termelhet, ami több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 27 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid kibocsátása.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS