Elvágtatott az infláció a bérleti díjak mellett: reálértéken olcsóbbak az albérletek, mint 2020-ban

2022. 08. 29., 10:17

A kiadó lakások bérleti díja 2022 júliusában országosan 2,3, Budapesten 3,0 százalékkal magasabb volt az egy hónappal korábbinál – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az előző év júliusához viszonyítva országosan 23, Budapesten átlagosan 25 százalékkal növekedtek a kínálati lakbérek. A pesti belső kerületekben történt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos emelkedés. A júliusi bérleti díjak országosan 13, Budapesten 15 százalékkal haladták meg a járvány előtti, 2020. januári csúcsot, reálértéken számítva azonban továbbra is elmaradtak attól – olvasható „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. július” című kiadványban.

A számottevő nominális emelkedés ellenére a lakbérek reálértéke továbbra is elmarad a járvány előtti szinttől

A Covid19–járvány következtében kialakult átmeneti visszaesés után 2021 februárjától folyamatosan emelkedtek a bérleti díjak. 2022 eleje óta az emelkedés üteme mind országosan, mind a fővárosban gyorsult. Júliusban országosan átlagosan 2,3, Budapesten 3,0 százalékkal drágábban lehetett lakást bérelni, mint egy hónappal korábban.

A 2021. azonos havi szintet országosan 23, Budapesten 25, a 2015. évi bázisidőszakit 170, illetve 162 százalékkal haladták meg a júliusi bérleti díjak.

Bár a nominális díjak 2022 márciusától mind országosan, mind Budapesten magasabbak voltak a 2020. januári csúcsnál, reálértéken a kínálati díjak továbbra is elmaradtak a járvány előtti szinttől. A fogyasztóiár-indexet figyelembe véve 2022 júliusában országosan 4,0, Budapesten 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak a reállakbérek, mint 2020 januárjában.

2022 júliusában az előző hónaphoz mérten leginkább a budai egyéb (nem hegyvidéki) kerületekben (4,6 százalék) és a pesti belső kerületekben (4,1 százalék) emelkedtek a kínálati lakbérek, miközben a budai hegyvidéki kerületekben 2,5, a pesti átmeneti 3,0, a pesti külső kerületekben pedig 1,0 százalékos növekedés történt.

Az előző év azonos időszakához képest továbbra is a pesti belső kerületekben volt a legnagyobb mértékű, 27 százalékos drágulás; a budai hegyvidéki kerületekben 24, a budai egyéb kerületekben 23, míg a pesti átmeneti kerületekben 23 százalékkal emelkedtek a lakbérek. Továbbra is a pesti külső kerületekben nőttek legkevésbé a lakbérek, ennek mértéke azonban így is elérte a 17 százalékot.

(Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.; budai egyéb kerület: III., XI., XXII.; pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.; pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.; pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.)

2022 első hét hónapjában jelentősen csökkent a kiadásra meghirdetett lakások száma

A lakásbérleti piac területi arányaiban továbbra sem történt érdemi elmozdulás: a 2022 első hét hónapjában figyelembe vett hirdetések 59 százaléka fővárosi, 27 százaléka megyei jogú városban lévő lakásokra vonatkozott.  

A 2022 első hét hónapjában kiadásra meghirdetett lakások alapterülete Budapesten átlagosan 54, a megyei jogú városokban 57 m2 volt. A kisebb településeken – a nem megyei jogú városokban és a községekben – általában nagyobbak a kiadó lakások, átlagos alapterületük 63 m2 volt. A legnagyobb alapterületű albérleteket továbbra is Pest megyében hirdették, átlagosan 70 m2-eseket. Az ország különböző területein a kiadó lakások átlagos nagysága meglehetősen állandónak bizonyult, annak ellenére, hogy számuk az elmúlt években számottevően ingadozott.

A megfigyelt hirdetések túlnyomó többsége (94 százaléka) többlakásos épületben lévő lakásokra vonatkozott, a fennmaradó 6,3 százalék esetében családi házakat hirdettek meg. Budapesten a kiadó lakások mindössze 3,1 százaléka volt családi ház. 2022 első hét hónapjában a fővárosban a hirdetések 42, országosan 44 százaléka származott magánszemélyektől. (KSH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS