Elszálltak a hazai ingatlanárak – De mégis mennyire?

2020. 01. 27., 16:46

Az elmúlt években hatalmas lendületett vett ingatlanpiaci árak országszerte az egekbe emelkedtek. Egyre több ingatlan kerül ki a piacra magas árszintű címkével. Az egyes esetekben megfizethetetlennek tűnő eladási árakat a lakáspiac szemlélteti legjobban. 2019 decemberében a 19 megyeszékhelyünk lakáspiaci átlagára közül 10 is megugrotta a 400 ezer Ft/m²-t.

Borsos árú családi fészkek

Amennyiben a fővárosban családi ház vásárlásában gondokozunk, bizony mélyre kell nyúlnunk a zsebünkben. Itthon Budapest büszkélkedhet a legmagasabb négyzetméter árakkal. Tavaly decemberben a fővárosi házakat négyzetméterenként átlagosan 530 ezer forintért kínálták. Budapest mellett nem találunk másik megyeszékhelyet az 500 ezer forintos tartományban, sőt a második helyezett még a 400 ezer forintos négyzetméter árat sem üti meg.

Viszont tavaly decemberben több megyeszékhelyünk, Debrecen, Székesfehérvár, Kecskemét, Győr, Szombathely és Veszprém eladó házait is 330-380 ezer Ft/m² átlagár jellemezte. Szeged családi házai pedig csak éppen, de elérték a 300 ezer Ft/m²-es lélektani határt. Így az árak versenyében nyolcadik helyre kerülő napfény városában sem juthattunk túlságosan olcsón családi házhoz 2019 végén.

Egekben a lakásárak

Az elmúlt években nem csak a budapesti lakáspiac lendült fel, hanem a vidéki városoké is. Viszont fővárosunk után óriási szakadék tátong. A téglalakások esetén 2019 decemberében a második legdrágább megyeszékhelyünk Debrecen volt, mely átlagosan 300 ezer forinttal maradt el a fővárosi téglalakások 830 ezer Ft/m²-es átlagárától.

Vizsgálatunk szerint a bronzérmes Szeged, ahol tavaly decemberben egy téglaépítésű lakás átlagos négyzetméter ára 510 ezer Ft/m² volt. Ezt szorosan követi Veszprém és Székesfehérvár téglalakásai, a csaknem fél millió forintos átlagárukkal. Tőlük a győri és kecskeméti lakások sem maradtak le sokkal, átlagos áruk 470 ezer Ft/m² volt.

A fővárosi és a vidéki ingatlanpiac közötti hajmeresztő különbség jól látszik abból, hogy míg egy 60 négyzetméter alapterületű lakást Budapesten átlagosan 50 millió forintos kínálati áron kapnánk meg, addig a harmadik legdrágább megyeszékhelyen, Szegeden, 30 millió forintért.

Megéri az ingatlanbefektetés?

Igen, továbbra is kedvező lehetőségnek számít ingatlanba fektetni a pénzünket. A lassabb ütemben, de továbbra is növekvő árak, valamint az ingatlanpiac kismértékű inflációérzékenysége miatt vonzó az ingatlanvásárlás a befektetők számára. Azonban jól megalapozott döntésre van szükség, fontos tisztában lenni az ingatlantípusokhoz és lokációkhoz kötődő aktuális tendenciákkal.

Ugyanis a kiadási célú lakásvásárlás, illetve az ingatlanok adás-vétele csak egyes helyeken jelent még jó üzletet. Például ezek közé tartozik Pécs, Szeged és Kecskemét is, ahol a befektetők nagy örömére egy ingatlan 6–8 százalék közötti bérleti hozamot is generálhat. Ezzel szemben Budapesten, a válságot követő időszak 11 százalék feletti tiszta bérleti hozama, mára 4–5 százalékra apadt.

Ingatlannet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS