Elszálltak a hazai ingatlanárak – De mégis mennyire?

2020. 01. 27., 16:46

Az elmúlt években hatalmas lendületett vett ingatlanpiaci árak országszerte az egekbe emelkedtek. Egyre több ingatlan kerül ki a piacra magas árszintű címkével. Az egyes esetekben megfizethetetlennek tűnő eladási árakat a lakáspiac szemlélteti legjobban. 2019 decemberében a 19 megyeszékhelyünk lakáspiaci átlagára közül 10 is megugrotta a 400 ezer Ft/m²-t.

Borsos árú családi fészkek

Amennyiben a fővárosban családi ház vásárlásában gondokozunk, bizony mélyre kell nyúlnunk a zsebünkben. Itthon Budapest büszkélkedhet a legmagasabb négyzetméter árakkal. Tavaly decemberben a fővárosi házakat négyzetméterenként átlagosan 530 ezer forintért kínálták. Budapest mellett nem találunk másik megyeszékhelyet az 500 ezer forintos tartományban, sőt a második helyezett még a 400 ezer forintos négyzetméter árat sem üti meg.

Viszont tavaly decemberben több megyeszékhelyünk, Debrecen, Székesfehérvár, Kecskemét, Győr, Szombathely és Veszprém eladó házait is 330-380 ezer Ft/m² átlagár jellemezte. Szeged családi házai pedig csak éppen, de elérték a 300 ezer Ft/m²-es lélektani határt. Így az árak versenyében nyolcadik helyre kerülő napfény városában sem juthattunk túlságosan olcsón családi házhoz 2019 végén.

Egekben a lakásárak

Az elmúlt években nem csak a budapesti lakáspiac lendült fel, hanem a vidéki városoké is. Viszont fővárosunk után óriási szakadék tátong. A téglalakások esetén 2019 decemberében a második legdrágább megyeszékhelyünk Debrecen volt, mely átlagosan 300 ezer forinttal maradt el a fővárosi téglalakások 830 ezer Ft/m²-es átlagárától.

Vizsgálatunk szerint a bronzérmes Szeged, ahol tavaly decemberben egy téglaépítésű lakás átlagos négyzetméter ára 510 ezer Ft/m² volt. Ezt szorosan követi Veszprém és Székesfehérvár téglalakásai, a csaknem fél millió forintos átlagárukkal. Tőlük a győri és kecskeméti lakások sem maradtak le sokkal, átlagos áruk 470 ezer Ft/m² volt.

A fővárosi és a vidéki ingatlanpiac közötti hajmeresztő különbség jól látszik abból, hogy míg egy 60 négyzetméter alapterületű lakást Budapesten átlagosan 50 millió forintos kínálati áron kapnánk meg, addig a harmadik legdrágább megyeszékhelyen, Szegeden, 30 millió forintért.

Megéri az ingatlanbefektetés?

Igen, továbbra is kedvező lehetőségnek számít ingatlanba fektetni a pénzünket. A lassabb ütemben, de továbbra is növekvő árak, valamint az ingatlanpiac kismértékű inflációérzékenysége miatt vonzó az ingatlanvásárlás a befektetők számára. Azonban jól megalapozott döntésre van szükség, fontos tisztában lenni az ingatlantípusokhoz és lokációkhoz kötődő aktuális tendenciákkal.

Ugyanis a kiadási célú lakásvásárlás, illetve az ingatlanok adás-vétele csak egyes helyeken jelent még jó üzletet. Például ezek közé tartozik Pécs, Szeged és Kecskemét is, ahol a befektetők nagy örömére egy ingatlan 6–8 százalék közötti bérleti hozamot is generálhat. Ezzel szemben Budapesten, a válságot követő időszak 11 százalék feletti tiszta bérleti hozama, mára 4–5 százalékra apadt.

Ingatlannet.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS