Egyre több a cégtörlés az építőiparban

2021. 10. 06., 21:00

Bár újra a 2010-es szintje közelébe, 61 ezer fölé emelkedett az építőipari vállalkozások száma, a kényszertörlési eljárások újraindulása miatt cégtörlési hullám várható az ágazatban az Opten céginformációs szolgálató elemzése szerint.

Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője azt írta, továbbra is „forrong az építőipar, egyszerre rángatják az ágazatot a világpiaci áremelkedések, a kormányzati szabályozások és a kereslet hullámzása”. Az építőipar mindig is az egyik legturbulensebben változó gazdasági szektor volt, és ez halmozottan igaz a jelenlegi helyzetre – jegyezte meg.

Idén augusztusban 478 cégalapítást és csupán 91 cégtörlést tettek közzé az építőiparban, így 61 ezer fölé nőtt a működő építőipari társas vállalkozások száma Magyarországon, amire utoljára körülbelül 10 éve volt példa. A 2020 augusztusi értékhez képest 9 százalékkal nőtt a 2021 augusztusi cégalapítások száma.

A cégalapítási trend ellenére az építőipari anyagok árának változása továbbra is komoly problémát jelent az ágazat szereplőinek. Az áremelkedést elsősorban a járvány alatt leállított üzemek, logisztikai problémák, szállítási díj emelkedések okozzák. Ebben a helyzetben a kormányok a gazdaság védelmében szabályozzák az exportot, és ezek eredője szintén erősen hat az ágazat normál működésére.

A kínálati szabályozások bevezetése és majdani kivezetése „rángatja a piacot”, ami rontja a kiszámíthatóságot. Emellett a kényszertörlési eljárások is újraindultak a nyár folyamán, amely cégtörlési hullámot eredményez majd a közeljövőben az Opten szerint.

Megjegyezték, hogy a gazdasági és szabályozási folyamatok eredményeként az elmúlt években fokozatosan csökkent a cégtörlések száma a magyar építőiparban, de ez a trend már nem fog sokáig tartani. A kényszertörlési eljárások újraindulása miatt 2021 augusztusában 560 induló kényszertörlési eljárást tettek közzé, szeptember első két hetében pedig már 800 fölé nőtt a szám. Vélhetően az év hátralévő részében a kényszertörlési eljárások tovább nőnek majd, így akár 6-7 ezer építőipari cég is törlésre kerülhet 2021 végéig.

Az Opten szerint az építőipari termelés ugyan kezdi kiheverni a 2020-as Covid-sokkot, de ez nem jelenik meg egyenletesen az ágazat szereplőinek körében. Továbbra is sok vállalkozó dönt vállalkozása szabályos megszüntetése mellett, és az ilyen döntések száma hónapról hónapra nő. Augusztusban 58 végelszámolási eljárás tettek közzé, ami ugyan nagyságrendileg még nem ijesztő, de a januári szokásos kiugrást leszámítva idén ebben a hónapban indult a legtöbb végelszámolási eljárás, és a trend további növekedést vetít előre - áll az összefoglalóban. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS