Az infláció közel kétszeresével emelkedtek a lakbérek

2022. 02. 23., 16:04

2022 januárjában éves összevetésben országosan 15,1, Budapesten 15,7 százalékkal emelkedtek a lakbérek – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A Covid19-járvány okozta 2020-as visszaesést követően 2021 februárjától töretlenül növekednek a lakbérek. 2022 januárjában az előző hónaphoz mérten országosan 1,9, Budapesten 2,4 százalékkal nőttek a kiadó lakások bérleti díjai.

Az előző év azonos időszakához képest országosan 15,1, Budapesten 15,7 százalékkal emelkedtek a lakbérek, az országos index a 2015. évi bázisidőszak 146, a fővárosi pedig 139 százalékát tette ki. Előbbi idén januárban haladta meg először, utóbbi viszont továbbra sem érte el a 2020. januári csúcsot – olvasható a „KSH–ingatlan.com-lakbérindex, 2022. január” című kiadványban.

A főváros valamennyi kerületcsoportjában nőttek a kínálati lakbérek az előző hónaphoz képest, a leginkább (egyaránt 3,0 százalékkal) a budai egyéb és a pesti külső kerületekben. A pesti átmeneti és a budai hegyvidéki kerületekben átlagosan 2,3, illetve 1,3 százalékkal emelkedtek a bérleti díjak, a pesti belső kerületekben pedig a legkevésbé, 0,9 százalékkal.

Az egy évvel korábbi mélyponthoz mérten Budapesten átlagosan 15,7 százalékkal magasabb lakbérért hirdették meg a kiadó lakásokat 2022 januárjában. Az utóbbi egy évben a pesti belső kerületekben történt a legnagyobb növekedés (16,2 százalék). A budai hegyvidéki és az egyéb kerületekben 15,6, illetve 13,8, a pesti átmeneti kerületekben 13,6 százalékkal emelkedtek ez idő alatt a díjak, amelyek változatlanul a pesti külső kerületekben nőttek a legkevésbé (11,5 százalékkal).

A kerületek besorolása:
Budai hegyvidéki kerület: I., II., XII.
Budai egyéb kerület: III., XI., XXII.
Pesti belső kerület: V., VI., VII., VIII., IX.
Pesti átmeneti kerület: X., XIII., XIV., XIX., XX.
Pesti külső kerület: IV., XV., XVI., XVII., XVIII., XXI., XXIII.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS