Az energiafogyasztás csökkent, a földgáz tárolói készletszint tovább emelkedett októberben

2023. 01. 09., 21:41

Tavaly októberben nőtt a hazai primerenergia-termelés és az energiahordozók importja is, míg a felhasználás csökkent. A földgáz belföldi felhasználása 2008 óta a legalacsonyabb október havi érték. A megelőző évektől eltérően tavaly október hónapban tovább folytatódott a tárolói földgáz készletek növekedése, így a hónap végére 11,1 százalékkal haladta meg az előző évi szintet - olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2022. október havi energiastatisztikai riportjában.

Az országos primerenergia-termelés 2022. október hónapban 37,94 PJ volt, amely 2,08 PJ-lal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az energiahordozók importja októberben 77,97 PJ volt, amely 23,4 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos hónapjában. Ennek oka elsősorban a földgáz jelentős importnövekedése, amely 150,4 százalékkal emelkedett. Ezzel szemben a szénimport 3,3 százalékkal, a kőolaj és kőolajtermék import 28,0 százalékkal, a villamos energia behozatala 4,6 százalékkal és az egyéb nem megújulók importja 16,7 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 79,91 PJ volt, amely 17 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásokból származó felhasználás 0,34 PJ-lal emelkedett, míg a fosszilis energiahordozók felhasználása 17,07 PJ-lal csökkent az előző évihez képest. A földgáz belföldi felhasználása a tárgyhónapban 19 173 TJ volt - 2008 óta a legalacsonyabb október havi érték -, amely részben a magas energiaárak miatti keresletcsökkenéssel, részben pedig az enyhébb időjárás következtében felmerülő alacsonyabb fűtési igénnyel áll összefüggésben.

Október hónapban a megelőző évektől eltérően tovább folytatódott a tárolói földgáz készlet növekedése. A hazai tárolók mobil zárókészlet szintje 11,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjában mért értéket. A földgáztárolók töltöttségi szintje a hónap végén 85,2 százalékos volt.

2022 októberében a bruttó villamosenergia-termelés 3 110 GWh volt, amely 2,3 százalékkal magasabb az előző évinél. A hazai összes villamosenergia-felhasználás 3 794 GWh volt, amely 7,1 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakához képest.

A megújuló forrásból származó bruttó villamosenergia-termelés 5,6 százalékkal, a nukleáris eredetű 8,3 százalékkal emelkedett, míg a fosszilis alapú 6,3 százalékkal, az egyéb forrásból származó pedig 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A földgázból termelt villamos energia mennyisége 18,6 százalékkal esett vissza, míg a szén és széntermékekből termelt – elsősorban a lignit alapú villamosenergia-termelés javuló rendelkezésre állása következtében – 31,2% kal emelkedett az előző évihez képest.

A napelemmel termelt villamos energia mennyisége 14,6 százalékkal nőtt, míg a szélerőművek termelése 41,9 százalékkal esett vissza. A vízből és a biomassza forrásból termelt energia mennyisége nőtt, míg a biogáz és a megújuló kommunális hulladékból származó termelt mennyiség csökkent.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal havi rendszerességgel publikál adatokat a hazai szén- és kőolajtermékekről, valamint a villamos energia- és földgázellátásról. Az energiatermelésre, készletekre, ellátásra vonatkozó havi adatok és a primer mérleg a tárgyhónapot követő 65-ödik napon érhetők el. A MEKH a hivatalos statisztikai adatokat az Eurostathoz igazodva az előre meghatározott és kihirdetett tájékoztatási terv és publikációs naptár alapján teszi közzé honlapján.

Az energiastatisztikai adatok és az ahhoz kapcsolódó riport elérhetők a hivatal honlapján itt és itt.

Az adatok megértését infografika is segíti, amelyek a hivatal honlapján elérhetőek. (MEKH)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS