A Föld naptárát is megbolygatta a koronavírus-járvány

2020. 08. 24., 11:30

Megváltoztatta a Föld naptárát a koronavírus-járvány: az idén augusztus 22-én volt a túlfogyasztás világnapja, szemben a tavalyi július 29-i dátummal. A változás elsősorban a pandémiához köthető tavaszi gyárleállásokkal, visszafogott járműforgalommal, nem pedig a szemléletváltással magyarázható. Viszont előrelépés, hogy például Magyarországon népszerűbbé váltak a fenntartható fejlődésre fókuszáló megtakarítások.

Idén augusztus 22-én volt a túlfogyasztás napja a világ és a különböző országok ökológiai lábnyomát nyilvántartó Global Footprint Network szerint. Ez azt jelentette, hogy ezen a napon élte fel az emberiség a Föld egy év alatt megújuló tartalékait. Tavaly július 29-én volt a túlfogyasztás napja, vagyis az idén egy hónappal későbbre tolódott. Az ideihez hasonló eredmény legutóbb 2005-ben volt, akkor augusztus 25-re fogyasztotta túl a bolygót az emberiség.

Ez még kevés

A múlt évhez képest bekövetkezett javulás a koronavírus-járvánnyal magyarázható. A pandémia miatt tavasszal világszerte komoly korlátozásokat vezettek be az országok: gyárak álltak le, töredékére esett vissza a repülőforgalom, sokkal kevesebb jármű volt az utakon, azaz a járvány miatt jóval kisebb terhelésnek volt kitéve a Föld. Valójában kedvező, hogy a múlt évhez képest majdnem egy hónappal későbbi időpontban fogynak el az erőforrások, de ez nem elsősorban a szemléletváltással, hanem a pandémiához köthető kijárási korlátozás és egyéb intézkedések bevezetésével magyarázható.

Fenntarthatóbb megtakarítások

A túlfogyasztás napja már évek óta felhívja a figyelmet arra, hogy muszáj lesz vigyázni az erőforrásokra és visszafogni a környezetterhelést, valamint klímabarát megoldásokat választani az élet minden területén. Például a megtakarításokén is. A K&H legfrissebb összefoglalója szerint ezen a téren történt előrelépés, ugyanis a K&H Alapok kezelőjének kínálatában szereplő úgynevezett Fenntartható Fejlődés Befektetési (FFB) alapok iránti kereslet is növekedett.

Ezek a nemzetközi szinten egyre kedveltebb befektetési alapok olyan társaságok részvényeibe és országok államkötvényeibe fektetnek, amelyeknek van fenntarthatósági stratégiájuk. Törekszenek arra, hogy a lehető legkisebb terhet róják a környezetre, elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás terén, valamint a vezetőik is folyamatosan ezen célkitűzések mentén irányítják őket. Fontos azonban, hogy ezen befektetések alapvető célkitűzése a hozam elérése is, a klasszikus alapokhoz képest csupán annyi a különbség, hogy a profitszerzés közben kiemelt figyelmet kapnak a fenntarthatósági szempontok.

Szigor a fenntarthatóság érdekében

A K&H FFB alapjainál nagyon szigorú befektetési politika garantálja, hogy kizárólag a fenntarthatóságra figyelő cégek kerülhessenek a megtakarítások célpontjába, mindamellett, hogy a portfólióban szereplő vállalatok társadalmi szempontból sem lehetnek aggályosak. A K&H FFB alapjánál a vállalatok minősítése három pillér, a környezet, a társadalom és a vállalatirányítás szempontjai szerint történik. Pillérenként 50 (összesen 150) szempontot vizsgál a K&H, többek között az adott cég hulladékpolitikáját, vízfelhasználását, foglalkoztatási feltételeit, a munkaerő sokszínűségét, az igazgatók függetlenségét, a fizetések és adózás átláthatóságát. A szempontok alapján az adott szektor legjobban teljesítő cégeit választják ki.

A K&H alapkezelője szerint a FFB alapokon keresztül a megtakarítók hozzájárulhatnak ahhoz, hogy klímabarátabbá, fenntarthatóbbá váljon a környezet, s a következő években remélhetőleg még később legyen a túlfogyasztás napja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS