2,7 milliárd euró volt a szolgáltatás-külkereskedelmi többlet a III. negyedévben

2019. 11. 29., 14:03

2019 III. negyedévében a szolgáltatások euróban számított exportja 6,3, importja 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos negyedévéhez képest; az aktívum 2,7 milliárd euró volt, 266 millió euróval több a 2018. III. negyedévinél – tájékoztatott a KSH.

Az export értéke 7,4 milliárd euró (2,4 ezer milliárd forint), az importé 4,7 milliárd euró (1,5 ezer milliárd forint) volt a III. negyedévben.

Az aktívum 52 százaléka a turizmusból, 31 százaléka a szállítási szolgáltatásokból származott.

A szolgáltatásexportunk 72, -importunk 77 százalékát az Európai Unió tagországaival bonyolítottuk le, ebben a viszonylatban 1,7 milliárd eurós többlet keletkezett.

Legfontosabb partnerünkkel, Németországgal az összforgalom 19 százalékát bonyolítottuk. A második legfontosabb Egyesült Államok 9 százalékos arányban részesedett a kereskedelemből. Harmadik helyen az Egyesült Királyság áll 8 százalékos részesedésével.

A teljes szolgáltatásexportból az üzleti szolgáltatások csoportjának 36  százalékos (az ezen belüli egyéb üzleti szolgáltatásoknak 18 százalékos) volt a részesedése, ezt követte a turizmus 31, majd a szállítási szolgáltatások csoportja 25  százalékkal. Import tekintetében is az előbbi szolgáltatáscsoportok voltak a dominánsak: legkiemelkedőbb az üzleti szolgáltatások részesedése 54 százalékkal (ezen belül az egyéb üzleti szolgáltatásoké 32 százalék), a szállítási szolgáltatások 21, a turizmus 19 százalékkal részesedett a teljes importforgalomból.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.