Wellisch Péter: Szeretek minden forgatókönyvre felkészülni

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 09., 09:30

A lehetetlen kihívásából erőt merítve is igyekszünk megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – mondta az Üzletemnek Wellisch Péter. Az Ulyssys Kft. ügyvezető igazgatója hisz abban, hogy tudnak jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei.

Wellisch Péter azt mondja, hogy jól tudja kezelni a nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket. Mi tagadás, ezt igen erősen irigylem tőle. Azt ugyancsak irigylem, hogy mennyire szereti a matematikát, és nem csak szereti, hanem másokkal is igyekszik megértetni, milyen szép is a matek. A matematika szeretete persze elengedhetetlen Magyarország meghatározó, független szoftverfejlesztő cégénél. Ezek mellett még sok más gondolkodásra méltó gondolata van, amit ezennel megosztunk az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 130. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Amikor jelenlegi cégemmel, az Ulyssys-szel még partnerként egy év alatt olyan komplex informatikai rendszert sikerült felépítenünk, amelynek, a fejlesztéshez szükséges időt az európai szakértők legóvatosabb becslései is több évre tették. Amikor elkészültünk, ez a rendszer tette lehetővé, hogy Magyarország már az uniós csatlakozás első évében több száz milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jusson. Az abba vetett hit segített, hogy tudunk jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei. Az erőfeszítésünk eredményessége alapvetően befolyásolta a munkáról alkotott felfogásomat és későbbi pályám ívét. 

Milyen távra tervez?

– Azt gondolom, a mai világban lehetetlen megmondani, hogy 20-30 év múlva ki milyen fizikai és mentális állapotban tud maradni. Mivel szeretek minden forgatókönyvre felkészülni, ezért hosszú évtizedekre tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az IT szakma olyan gyorsan változik, hogy ha lett volna bakancslistám pár évvel ezelőtt, az mára már elavult volna.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan próbálok tanulni mindenkitől, még olyanoktól is, akár pályakezdő fiataloktól vagy a gyerekeimtől, akik nem gondolják magukról, hogy van nekem mit tanítsanak. De ha egy személyt kellene megemlítsek, akkor az mindenképpen apám lenne.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Azzal, hogy sok szempontból mások vagyunk, mint a többi cég, és valami minél lehetetlenebbnek tűnik, annál nagyobb eredmény lesz megoldani. Hogy amikor az ügyfelünk lehetetlent kér, akkor ne üljünk le, hanem próbáljunk a lehetetlen kihívásából erőt merítve megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – első körben minden ügyfél meg fog elégedni azzal is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Vendéglátás.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolati hálóból kiinduló újabb kapcsolatokban hiszek. Ahhoz, hogy ebből fejlődés legyen elérhető, természetesen alapvető fontosságú, hogy az embert mindenki valódi partnernek tekintse.

Mire sajnálja az idejét?

– Gyakran az alvásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, a családommal és az ismerőseimmel töltött idő minőségivé tételére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Legbosszantóbbnak azt találom, amikor valaki csak hiszi magáról, hogy egy szakterülethez nagyon ért, és annak megfelelő nagyképűséggel is viselkedik. A nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket jól tudom kezelni.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Tudom, hogy a környezetvédelmet megnevezni nagyon trendi lenne, ezért is mondok valami teljesen mást. Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akivel az iskolában megutáltatták a matematikát. Kritikusnak tartom, hogy ez a fontos terület ne csak egy elit képessége legyen, és szívesen magyarázom el bárkinek, hogy a matematika szerethető, ha azokon a kereteken belül alkalmazza valaki, amit a képességei megengednek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sportolás, legelsősorban a tenisz. De szeretek játszani, a nagy fiaimmal fergeteges Call of Duty partikat játszunk, vagy a feleségemmel ismerősökkel bridzselünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS