Wellisch Péter: Szeretek minden forgatókönyvre felkészülni

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 09., 09:30

A lehetetlen kihívásából erőt merítve is igyekszünk megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – mondta az Üzletemnek Wellisch Péter. Az Ulyssys Kft. ügyvezető igazgatója hisz abban, hogy tudnak jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei.

Wellisch Péter azt mondja, hogy jól tudja kezelni a nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket. Mi tagadás, ezt igen erősen irigylem tőle. Azt ugyancsak irigylem, hogy mennyire szereti a matematikát, és nem csak szereti, hanem másokkal is igyekszik megértetni, milyen szép is a matek. A matematika szeretete persze elengedhetetlen Magyarország meghatározó, független szoftverfejlesztő cégénél. Ezek mellett még sok más gondolkodásra méltó gondolata van, amit ezennel megosztunk az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 130. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Amikor jelenlegi cégemmel, az Ulyssys-szel még partnerként egy év alatt olyan komplex informatikai rendszert sikerült felépítenünk, amelynek, a fejlesztéshez szükséges időt az európai szakértők legóvatosabb becslései is több évre tették. Amikor elkészültünk, ez a rendszer tette lehetővé, hogy Magyarország már az uniós csatlakozás első évében több száz milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jusson. Az abba vetett hit segített, hogy tudunk jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei. Az erőfeszítésünk eredményessége alapvetően befolyásolta a munkáról alkotott felfogásomat és későbbi pályám ívét. 

Milyen távra tervez?

– Azt gondolom, a mai világban lehetetlen megmondani, hogy 20-30 év múlva ki milyen fizikai és mentális állapotban tud maradni. Mivel szeretek minden forgatókönyvre felkészülni, ezért hosszú évtizedekre tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az IT szakma olyan gyorsan változik, hogy ha lett volna bakancslistám pár évvel ezelőtt, az mára már elavult volna.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan próbálok tanulni mindenkitől, még olyanoktól is, akár pályakezdő fiataloktól vagy a gyerekeimtől, akik nem gondolják magukról, hogy van nekem mit tanítsanak. De ha egy személyt kellene megemlítsek, akkor az mindenképpen apám lenne.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Azzal, hogy sok szempontból mások vagyunk, mint a többi cég, és valami minél lehetetlenebbnek tűnik, annál nagyobb eredmény lesz megoldani. Hogy amikor az ügyfelünk lehetetlent kér, akkor ne üljünk le, hanem próbáljunk a lehetetlen kihívásából erőt merítve megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – első körben minden ügyfél meg fog elégedni azzal is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Vendéglátás.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolati hálóból kiinduló újabb kapcsolatokban hiszek. Ahhoz, hogy ebből fejlődés legyen elérhető, természetesen alapvető fontosságú, hogy az embert mindenki valódi partnernek tekintse.

Mire sajnálja az idejét?

– Gyakran az alvásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, a családommal és az ismerőseimmel töltött idő minőségivé tételére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Legbosszantóbbnak azt találom, amikor valaki csak hiszi magáról, hogy egy szakterülethez nagyon ért, és annak megfelelő nagyképűséggel is viselkedik. A nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket jól tudom kezelni.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Tudom, hogy a környezetvédelmet megnevezni nagyon trendi lenne, ezért is mondok valami teljesen mást. Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akivel az iskolában megutáltatták a matematikát. Kritikusnak tartom, hogy ez a fontos terület ne csak egy elit képessége legyen, és szívesen magyarázom el bárkinek, hogy a matematika szerethető, ha azokon a kereteken belül alkalmazza valaki, amit a képességei megengednek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sportolás, legelsősorban a tenisz. De szeretek játszani, a nagy fiaimmal fergeteges Call of Duty partikat játszunk, vagy a feleségemmel ismerősökkel bridzselünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-23 17:45:00
Az egész országban várható csapadéknak köszönhetően csökken a tűzveszély, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal egyeztetve 2023. szeptember 24-től az ország egész területén visszavonja a tűzgyújtási tilalmat.
2023-09-23 11:30:00
A Komáromban készült és nyár elején a Dunán, majd a Sió-csatornán a Balatonhoz szétszerelt állapotban eljuttatott hajók közül egy kompot és egy katamaránt már sikerült összeszerelni, de még hátravan a beüzemelés, a hatósági szemlék, és a személyzet betanítása – tájékoztatott Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
2023-09-22 19:22:00
Szeptember 21-én hatályba lépett a chipekről szóló európai jogszabály, amelynek célja, hogy a félvezető-technológiák és -alkalmazások terén biztosítsa az EU ellátásbiztonságát, rezilienciáját és technológiai vezető szerepét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS