Wellisch Péter: Szeretek minden forgatókönyvre felkészülni

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 12. 09., 09:30

A lehetetlen kihívásából erőt merítve is igyekszünk megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – mondta az Üzletemnek Wellisch Péter. Az Ulyssys Kft. ügyvezető igazgatója hisz abban, hogy tudnak jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei.

Wellisch Péter azt mondja, hogy jól tudja kezelni a nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket. Mi tagadás, ezt igen erősen irigylem tőle. Azt ugyancsak irigylem, hogy mennyire szereti a matematikát, és nem csak szereti, hanem másokkal is igyekszik megértetni, milyen szép is a matek. A matematika szeretete persze elengedhetetlen Magyarország meghatározó, független szoftverfejlesztő cégénél. Ezek mellett még sok más gondolkodásra méltó gondolata van, amit ezennel megosztunk az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 130. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Amikor jelenlegi cégemmel, az Ulyssys-szel még partnerként egy év alatt olyan komplex informatikai rendszert sikerült felépítenünk, amelynek, a fejlesztéshez szükséges időt az európai szakértők legóvatosabb becslései is több évre tették. Amikor elkészültünk, ez a rendszer tette lehetővé, hogy Magyarország már az uniós csatlakozás első évében több száz milliárd forintnyi agrártámogatáshoz jusson. Az abba vetett hit segített, hogy tudunk jobbak lenni, mint akár a világ legfejlettebb országainak IT cégei. Az erőfeszítésünk eredményessége alapvetően befolyásolta a munkáról alkotott felfogásomat és későbbi pályám ívét. 

Milyen távra tervez?

– Azt gondolom, a mai világban lehetetlen megmondani, hogy 20-30 év múlva ki milyen fizikai és mentális állapotban tud maradni. Mivel szeretek minden forgatókönyvre felkészülni, ezért hosszú évtizedekre tervezek.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az IT szakma olyan gyorsan változik, hogy ha lett volna bakancslistám pár évvel ezelőtt, az mára már elavult volna.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Folyamatosan próbálok tanulni mindenkitől, még olyanoktól is, akár pályakezdő fiataloktól vagy a gyerekeimtől, akik nem gondolják magukról, hogy van nekem mit tanítsanak. De ha egy személyt kellene megemlítsek, akkor az mindenképpen apám lenne.

Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Azzal, hogy sok szempontból mások vagyunk, mint a többi cég, és valami minél lehetetlenebbnek tűnik, annál nagyobb eredmény lesz megoldani. Hogy amikor az ügyfelünk lehetetlent kér, akkor ne üljünk le, hanem próbáljunk a lehetetlen kihívásából erőt merítve megcsinálni azt, ami a legközelebb áll a lehetetlenhez – első körben minden ügyfél meg fog elégedni azzal is.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Vendéglátás.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolati hálóból kiinduló újabb kapcsolatokban hiszek. Ahhoz, hogy ebből fejlődés legyen elérhető, természetesen alapvető fontosságú, hogy az embert mindenki valódi partnernek tekintse.

Mire sajnálja az idejét?

– Gyakran az alvásra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családomra, a családommal és az ismerőseimmel töltött idő minőségivé tételére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Legbosszantóbbnak azt találom, amikor valaki csak hiszi magáról, hogy egy szakterülethez nagyon ért, és annak megfelelő nagyképűséggel is viselkedik. A nagyképű, ám tényleg nagytudású embereket jól tudom kezelni.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Tudom, hogy a környezetvédelmet megnevezni nagyon trendi lenne, ezért is mondok valami teljesen mást. Nagyon sok olyan emberrel találkozom, akivel az iskolában megutáltatták a matematikát. Kritikusnak tartom, hogy ez a fontos terület ne csak egy elit képessége legyen, és szívesen magyarázom el bárkinek, hogy a matematika szerethető, ha azokon a kereteken belül alkalmazza valaki, amit a képességei megengednek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A sportolás, legelsősorban a tenisz. De szeretek játszani, a nagy fiaimmal fergeteges Call of Duty partikat játszunk, vagy a feleségemmel ismerősökkel bridzselünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS