Turcsán Tamás Péter: Szívesen elkészíteném a Kárpát-régió tehetségtérképét

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 03. 05., 10:15

Már a középiskolában el kell kezdeni a vállalkozói és innovációs kultúra oktatását – mondja az Üzletemnek adott interjúban Turcsán Tamás Péter. Magyarország egyik leg(el)ismertebb startup szakértője tudatosan készül az új kihívásra, a blockhain és kriptovaluták világára.

Turcsán Tamás Péter startup szakértő – egy kertészmérnöki diplomával a kezében vágott neki a világnak, ma 30 éves vállalkozói múlttal a fiatal tehetségeket segíti a projektjük megvalósításában. Barátai csak „Shy”-nak becézik. Az utóbbi 10 évben több ezer ötletgazdával dolgozott együtt, miközben új könyvében azt állítja, hogy a tehetség, mint olyan, nem is létezik. És hogy mi mindent gondol még? Olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának legújabb interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mindig az aktuális feladatot, mert minden csúcsra fel kell menni. Az a helyzet, hogy akármit is csinálok, akármit is érek el, mindig elém sodor az élet egy következő megmászható csúcsot. Az elmúlt 30 évem tele volt megmászható csúcsokkal. Ott voltam társaimmal 1991 környékén az első trendváltásnál, és jelentősen alakítottam a kisszámítógépes kultúra megszületését Magyarországon néhány számítógépes lap (Guru PC-GURU, PC-X) megalapításával. Az internet megjelenésekor valahogy annak is a közepén sikerült landolni. Készítettem internet oktató CD-t és Antik Irodalom oktató multimédiát. Fejlesztettem mobiljátékot, és 40 éves koromban kiadtam egy verseskötetet. 10 éve a hazai startup világot építem, 41 egyetemi és nagyvállalati ötletversennyel az innováció utánpótlását generáljuk itthon és a határon túli magyarság körében. Oktatok és folyamatosan tanulok. Jön az újabb trendváltás: a blockhain és kriptovaluták világa. Ideje felkészülni rá. Egyébként aktuálisan éppen a Startupbook@me: Elveszett Recept című könyvemet rendezem kiadható formába.

Milyen távra tervez?

– Holnapra és évtizedekre. Alig látszom ki a feladatokból, tervekből, álmokból. Van két kicsi fiam, őket kell ellátni kellő motivációval. Az életem egy nagy utazás az ismeretlenbe, ahol a távlatok mindig messze vannak. Így azt gondolom, hogy folyamatosan kell megoldani az úton szembejövő feladatokat.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Jó ideje szeretném elkészíteni a Kárpát-régió tehetségtérképét, de eddig nem igazán találtam hozzá lelkes finanszírozót. Vannak koncepcióim a startupok sikeresélyeinek növelésére, ezeket igyekszem validálni, ezért hidakat építek nagyvállalati és nemzetközi irányokba. Szeretnék hasznos csavarja lenni egy igazán nagy dolgokat megvalósító gépezetnek, ahol végre mindenki tudja a dolgát, és a legjobb tudása szerint el is végzi.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A legtöbbet azoktól tanultam, akiket évek óta segítek. A startupok folyamatosan tanítanak. Legutóbb pont középiskolásokkal dolgoztunk egy ötletversenyen, ahol új inspirációkat kaptam arra, hogy már a középiskolában el kell kezdeni a vállalkozói és innovációs kultúra oktatását. Ha egy személyt kell megneveznem, akkor Steve Blank lenne az, akinek a Stanford professzoraként elképesztő érdemei vannak a modern vállalkozói kultúra fejlődésében. Hatalmas tudását folyamatos tanulással érte el, lenyűgöző az a látásmód, amit hozzáadott a startupok világához.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Magam számára itthon, a projektek számára globálisan. Ez egyértelműen piaci kérdés. A matematika amellett szól, hogy a magyar alapítású startupok csak nemzetközi piacon érhetnek el olyan sikereket, amelyek elismerést váltanak ki a nemzetközi ökoszisztémából. A lokális gondolkodású cégeket nem nevezném startupoknak.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Egy nemzetközi inkubátorba/akcelerátorba szívesen belevágnék. Csináltam már hasonlót, de ma már sokkal többet tudnék hozzátenni, mint korábban. Állandóan új vállalkozásokon gondolkodom, mivel a sajátom működik és ez a munkám, folyamatosan mások vállalkozásain gondolkodom.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Rendszeresen eljárok rendezvényekre, véleményvezérként aktív vagyok a LinkedInen és a Facebookon. Mintegy 7000 kapcsolatom van a LinkedInen, aminek már az átlátása is elég nagy feladat. Az aktivitás egyébként referenciaként is szolgál a leendő ügyfeleimnél.

Mire sajnálja az idejét?

– Értelmetlen ötletekre, fejlődésképtelen emberekre. Sajnos a munkám mellékhatása az ilyesmi. A startup világ egy tömegsport, amibe mostanában nagyon sokan vágtak bele, sajnos olyanok is, akiknek a motivációja nem feltétlenül a világmegváltó ötlet megvalósítása.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem igazán központi kérdés a pénz az életemben. Általában nem sajnálom a pénzt utazásra, mert nincs annál inspirálóbb, mint új helyeket, embereket, kultúrákat megismerni. Nagyon szeretek utazni, bármikor kapható vagyok rá.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az értelmetlen butasággal, a felesleges és logikátlan döntésekkel és a lehetőségeink elpazarlásával. Egykori újságíróként a projektek esetében az igazi eredmények nélküli sztárolás, a „Vanity metrics” kifejezetten zavar, hiszen azt a látszatot kelti, hogy valami sikeres, miközben a hozzáértők pontosan tudják, hogy az egész csak PR.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Egyértelműen a környezetvédelem és a fiatalok segítése területén.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy időben a munkám volt, de ma is szívesen játszom számítógépes játékokkal. Ma leginkább a kényelmes fotelemben töltök időt a kedvenc játékaimmal, ha a gyerekeim ki nem cibálják a kezemből a tabletemet. Amúgy is sokat társasjátékozunk családilag. A legjobban egyébként a családommal eltöltött egy-két kellemes nyári nap kapcsol ki Zamárdi felsőn, a gyerekkorom árnyékában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS