Turcsán Tamás Péter: Szívesen elkészíteném a Kárpát-régió tehetségtérképét

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 03. 05., 10:15

Már a középiskolában el kell kezdeni a vállalkozói és innovációs kultúra oktatását – mondja az Üzletemnek adott interjúban Turcsán Tamás Péter. Magyarország egyik leg(el)ismertebb startup szakértője tudatosan készül az új kihívásra, a blockhain és kriptovaluták világára.

Turcsán Tamás Péter startup szakértő – egy kertészmérnöki diplomával a kezében vágott neki a világnak, ma 30 éves vállalkozói múlttal a fiatal tehetségeket segíti a projektjük megvalósításában. Barátai csak „Shy”-nak becézik. Az utóbbi 10 évben több ezer ötletgazdával dolgozott együtt, miközben új könyvében azt állítja, hogy a tehetség, mint olyan, nem is létezik. És hogy mi mindent gondol még? Olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának legújabb interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mindig az aktuális feladatot, mert minden csúcsra fel kell menni. Az a helyzet, hogy akármit is csinálok, akármit is érek el, mindig elém sodor az élet egy következő megmászható csúcsot. Az elmúlt 30 évem tele volt megmászható csúcsokkal. Ott voltam társaimmal 1991 környékén az első trendváltásnál, és jelentősen alakítottam a kisszámítógépes kultúra megszületését Magyarországon néhány számítógépes lap (Guru PC-GURU, PC-X) megalapításával. Az internet megjelenésekor valahogy annak is a közepén sikerült landolni. Készítettem internet oktató CD-t és Antik Irodalom oktató multimédiát. Fejlesztettem mobiljátékot, és 40 éves koromban kiadtam egy verseskötetet. 10 éve a hazai startup világot építem, 41 egyetemi és nagyvállalati ötletversennyel az innováció utánpótlását generáljuk itthon és a határon túli magyarság körében. Oktatok és folyamatosan tanulok. Jön az újabb trendváltás: a blockhain és kriptovaluták világa. Ideje felkészülni rá. Egyébként aktuálisan éppen a Startupbook@me: Elveszett Recept című könyvemet rendezem kiadható formába.

Milyen távra tervez?

– Holnapra és évtizedekre. Alig látszom ki a feladatokból, tervekből, álmokból. Van két kicsi fiam, őket kell ellátni kellő motivációval. Az életem egy nagy utazás az ismeretlenbe, ahol a távlatok mindig messze vannak. Így azt gondolom, hogy folyamatosan kell megoldani az úton szembejövő feladatokat.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Jó ideje szeretném elkészíteni a Kárpát-régió tehetségtérképét, de eddig nem igazán találtam hozzá lelkes finanszírozót. Vannak koncepcióim a startupok sikeresélyeinek növelésére, ezeket igyekszem validálni, ezért hidakat építek nagyvállalati és nemzetközi irányokba. Szeretnék hasznos csavarja lenni egy igazán nagy dolgokat megvalósító gépezetnek, ahol végre mindenki tudja a dolgát, és a legjobb tudása szerint el is végzi.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A legtöbbet azoktól tanultam, akiket évek óta segítek. A startupok folyamatosan tanítanak. Legutóbb pont középiskolásokkal dolgoztunk egy ötletversenyen, ahol új inspirációkat kaptam arra, hogy már a középiskolában el kell kezdeni a vállalkozói és innovációs kultúra oktatását. Ha egy személyt kell megneveznem, akkor Steve Blank lenne az, akinek a Stanford professzoraként elképesztő érdemei vannak a modern vállalkozói kultúra fejlődésében. Hatalmas tudását folyamatos tanulással érte el, lenyűgöző az a látásmód, amit hozzáadott a startupok világához.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Magam számára itthon, a projektek számára globálisan. Ez egyértelműen piaci kérdés. A matematika amellett szól, hogy a magyar alapítású startupok csak nemzetközi piacon érhetnek el olyan sikereket, amelyek elismerést váltanak ki a nemzetközi ökoszisztémából. A lokális gondolkodású cégeket nem nevezném startupoknak.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Egy nemzetközi inkubátorba/akcelerátorba szívesen belevágnék. Csináltam már hasonlót, de ma már sokkal többet tudnék hozzátenni, mint korábban. Állandóan új vállalkozásokon gondolkodom, mivel a sajátom működik és ez a munkám, folyamatosan mások vállalkozásain gondolkodom.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Rendszeresen eljárok rendezvényekre, véleményvezérként aktív vagyok a LinkedInen és a Facebookon. Mintegy 7000 kapcsolatom van a LinkedInen, aminek már az átlátása is elég nagy feladat. Az aktivitás egyébként referenciaként is szolgál a leendő ügyfeleimnél.

Mire sajnálja az idejét?

– Értelmetlen ötletekre, fejlődésképtelen emberekre. Sajnos a munkám mellékhatása az ilyesmi. A startup világ egy tömegsport, amibe mostanában nagyon sokan vágtak bele, sajnos olyanok is, akiknek a motivációja nem feltétlenül a világmegváltó ötlet megvalósítása.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nem igazán központi kérdés a pénz az életemben. Általában nem sajnálom a pénzt utazásra, mert nincs annál inspirálóbb, mint új helyeket, embereket, kultúrákat megismerni. Nagyon szeretek utazni, bármikor kapható vagyok rá.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az értelmetlen butasággal, a felesleges és logikátlan döntésekkel és a lehetőségeink elpazarlásával. Egykori újságíróként a projektek esetében az igazi eredmények nélküli sztárolás, a „Vanity metrics” kifejezetten zavar, hiszen azt a látszatot kelti, hogy valami sikeres, miközben a hozzáértők pontosan tudják, hogy az egész csak PR.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Egyértelműen a környezetvédelem és a fiatalok segítése területén.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy időben a munkám volt, de ma is szívesen játszom számítógépes játékokkal. Ma leginkább a kényelmes fotelemben töltök időt a kedvenc játékaimmal, ha a gyerekeim ki nem cibálják a kezemből a tabletemet. Amúgy is sokat társasjátékozunk családilag. A legjobban egyébként a családommal eltöltött egy-két kellemes nyári nap kapcsol ki Zamárdi felsőn, a gyerekkorom árnyékában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS