Tausz Ádám: Kerülöm a pesszimista emberek társaságát

Tausz Ádám: Kerülöm a pesszimista emberek társaságát
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 08. 24., 13:12

Nyitottsággal, érdeklődéssel építem az üzleti kapcsolataimat. Számomra a kézfogás erősebb megállapodást jelent, mint az aláírt szerződés – mondta az Üzletemnek Tausz Ádám, a Budapest Contemporary Kortárs Képzőművészeti Vásár főszervezője.

Tausz Ádám közel 30 éves tapasztalattal rendelkezik klasszikus és kortárs művészeti vásárok szervezésében, nevéhez kötődik például a budapesti Art and Antique művészeti vásár is. 1994-ben Magyarországon még nem voltak aukciósházak, csupán egyetlen kortárs galéria működött, a piacon szinte csak régiségkereskedőkkel találkozhattunk. Ma a piac felét az aukciósházak uralják, 80 százalékban kortárs galériák vannak jelen és „eltűntek” a régiségkereskedők. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 479. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A mai napig foglalkozom rossz állapotban lévő cégek átvételével és feljavításával, majd eladásával. 10 évvel ezelőtt a Szombathelyi Vasjármű a csőd szélére jutott. Minket bíztak meg a megmentéssel és 3-4 hónap alatt sikerült 4 milliárd forint német-osztrák megrendelést hozni (ezt személyesen én tárgyaltam végig), az adósságokat konszolidálni (3 bankkal), így megmentettük 250 ember munkahelyét. Munkánkat egyenként minden munkavállaló megköszönte.

Milyen távra tervez?

– Mivel szeretek dolgozni, és csak olyan dolgokat csinálok, ami tetszik, hosszú távra tervezek. Nem szeretnék nyugdíjas lenni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs bakancslistám, mert amit éppen szeretnék megtenni, és reális esély van rá, azt megvalósítom. Aminek nincs esélye, azzal pedig nem foglalkozom.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Édesapámtól, aki orvos. Én is jártam az SOTE-ra, de aztán üzemgazdász lett belőlem.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyenrangú félként kezelem Őket, és hagyom Őket dolgozni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az építészetben. Gyerekkoromban is sokat rajzoltam, nyertem rajzversenyeket, mindig érdekelt a műszaki rajzok világa.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Nyitottsággal, érdeklődéssel. Számomra a kézfogás sokkal erősebb megállapodást jelent, mint az aláírt szerződés.

Mire sajnálja az idejét?

– Minden felesleges és később egyáltalán nem használt dolgok vásárlására.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki lassú felfogású és többször kell valamit elmondani neki. Kerülöm a pesszimista emberek társaságát.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Mindent, aminek van értelme. A tiszai műanyaghulladék-gyűjtéstől a szegény embereknek az ételosztásáig sok mindenben részt vettem már, és erre ösztönzök mindenkit. Nagyon hasznos testközelből megtapasztalni, hogy mit teszünk a természetünkkel, és milyen más világok is léteznek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Sportfelszerelésekre – több sportban is versenyeztem szép eredményekkel, és a mai napig aktívan sportolok szinte minden nap. A vitorlázást, surfölést, golfozást, sí sportokat a mai napig aktívan űzöm.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A család! Három gyermekünket feleségemmel „nevelgetjük”, bár mostanság az idősebbek már minket nevelgetnek. Családi körben mindig nyugalmat érzek. De ha épp nincs nyugi, az is jó.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS