Szentkirályi-Szabó Sándor: A fejlődés lehetősége ott nagyobb, ahol komolyabb a lemaradás

2019. 02. 01., 10:15

Minél több környezetvédelmi ismeretterjesztő előadásra lenne szükség, hiszen a 24. óra vége felé járunk – állítja Szentkirályi-Szabó Sándor. Az Optimum Way Kft. ügyvezetője örülne, ha két éven belül megvalósítanának egy országos villámtöltőhálózatot.

Szentkirályi-Szabó Sándor közel harminc éves vezetői tapasztalattal rendelkezik. Az Optimum Way Kft. a napelemes rendszerek telepítésével és kapcsolódó szolgáltatások terén piacvezető Optimum Solar cégcsoport tagja. A cég által forgalmazott prémium otthoni és nagy teljesítményű közösségi elektromos autótöltők hozzájárulnak hazánk gépjármű-kereskedelmi piacának fejlődéséhez. Magyarország elektromos autókkal történő átutazhatóságának megteremtésével egy környezettudatos életmód elterjesztésén dolgozik a kollégáival. Egy kicsit most az Üzletem is „megdolgoztatta” a 12 kérdés – 12 válasz sorozatban.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Amikor a hazai távközlésben az elsők között sikerült létesíteni optikai kábelen 2,5 Gbit/s sebességű összeköttetést a TV Szabadság téri székháza és a Bojtár utcai stúdió, illetve a Szabadság hegyi adótorony között. Akkoriban a DSC Communication hazai képviseletvezetője voltam. Hasonlóan büszke vagyok arra, hogy sikerült a Nyugat-Európában már bizonyított ENEL X márkájú autótöltők magyarországi képviseletét megkapnia az Optimum Way Kft.-nek.

Milyen távra tervez?

– Ha üzleti tervet készítek, általában 5 évre előre szoktam számításokat végezni. Magánéletemben 2 évnél ritkán tervezek előbbre, kivéve, ha megtakarításokról van szó.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Évekkel ezelőtt kollégáimmal megkezdtük egy járattervező-, és optimalizáló szoftverrendszer fejlesztését, ezt nagyon jó lenne befejezni. Mostani munkámhoz kötődően örülnék, ha 2 éven belül sikerülne megvalósítanunk az országos villámtöltőhálózat létrehozását és üzemeltetését.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsém volt, kiváló egyetemi tanároktól tanulhattam a Műegyetemen. A mesterképzés idejéből kiemelném dr. Detrekői Ákos professzor urat, a szakmérnöki képzésből dr. Ferencz Csaba fizika professzort. Posztgraduális és MBA képzésből pedig dr. Ormos Mihályt, dr. Baracskai Zoltánt és dr. Mérő Lászlót.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A fejlődés lehetősége nyilván ott a nagyobb, ahol komolyabb a lemaradás. Az más kérdés, hogy a fejlődéshez az egyéb körülmények mennyire adottak. Sajnos itthon sok területen érezhető elmaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest, de feltételek a növekedésre nem mindenütt optimálisak.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Egyértelműen megújuló energiába fektetnék. Egyelőre nem gondolkodom új vállalkozásokban, lévén főnököm felajánlotta, hogy az Optimum Way mellett egy másik vállalkozás munkájában is részt vehetek. Ez teljesen leköti minden időm.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– A szabályzórendszerek kiszámíthatatlanságával.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Ebben a legkiválóbb marketingesekre támaszkodom – és nem csalódtam bennük.

Mire sajnálja az idejét?

– Egyes kritikán aluli TV műsorokra, élő show-kra és ponyva sorozatokra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Kimagasló teljesítmények jutalmazására. Legyen ez egy jó jéghoki meccs, vagy egy színházi előadás.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– A környezetvédelemi ismeretek terjesztése érdekében szívesen adakoznék. Minél több ismeretterjesztő előadásra lenne szükség, hiszen a 24. óra vége felé járunk.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy klasszikus, szépen fogalmazott könyv, vagy beszélgetés a párommal feltölt. De hobbim a repülés, volt növendékeimmel páratlan élmény madártávlatból szemlélni a tájat. Ez elűzi a napi stresszes érzést, úgy, hogy közben más jellegű, komoly koncentrációra késztet.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS