Szentkirályi-Szabó Sándor: A fejlődés lehetősége ott nagyobb, ahol komolyabb a lemaradás

2019. 02. 01., 10:15

Minél több környezetvédelmi ismeretterjesztő előadásra lenne szükség, hiszen a 24. óra vége felé járunk – állítja Szentkirályi-Szabó Sándor. Az Optimum Way Kft. ügyvezetője örülne, ha két éven belül megvalósítanának egy országos villámtöltőhálózatot.

Szentkirályi-Szabó Sándor közel harminc éves vezetői tapasztalattal rendelkezik. Az Optimum Way Kft. a napelemes rendszerek telepítésével és kapcsolódó szolgáltatások terén piacvezető Optimum Solar cégcsoport tagja. A cég által forgalmazott prémium otthoni és nagy teljesítményű közösségi elektromos autótöltők hozzájárulnak hazánk gépjármű-kereskedelmi piacának fejlődéséhez. Magyarország elektromos autókkal történő átutazhatóságának megteremtésével egy környezettudatos életmód elterjesztésén dolgozik a kollégáival. Egy kicsit most az Üzletem is „megdolgoztatta” a 12 kérdés – 12 válasz sorozatban.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Amikor a hazai távközlésben az elsők között sikerült létesíteni optikai kábelen 2,5 Gbit/s sebességű összeköttetést a TV Szabadság téri székháza és a Bojtár utcai stúdió, illetve a Szabadság hegyi adótorony között. Akkoriban a DSC Communication hazai képviseletvezetője voltam. Hasonlóan büszke vagyok arra, hogy sikerült a Nyugat-Európában már bizonyított ENEL X márkájú autótöltők magyarországi képviseletét megkapnia az Optimum Way Kft.-nek.

Milyen távra tervez?

– Ha üzleti tervet készítek, általában 5 évre előre szoktam számításokat végezni. Magánéletemben 2 évnél ritkán tervezek előbbre, kivéve, ha megtakarításokról van szó.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Évekkel ezelőtt kollégáimmal megkezdtük egy járattervező-, és optimalizáló szoftverrendszer fejlesztését, ezt nagyon jó lenne befejezni. Mostani munkámhoz kötődően örülnék, ha 2 éven belül sikerülne megvalósítanunk az országos villámtöltőhálózat létrehozását és üzemeltetését.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsém volt, kiváló egyetemi tanároktól tanulhattam a Műegyetemen. A mesterképzés idejéből kiemelném dr. Detrekői Ákos professzor urat, a szakmérnöki képzésből dr. Ferencz Csaba fizika professzort. Posztgraduális és MBA képzésből pedig dr. Ormos Mihályt, dr. Baracskai Zoltánt és dr. Mérő Lászlót.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– A fejlődés lehetősége nyilván ott a nagyobb, ahol komolyabb a lemaradás. Az más kérdés, hogy a fejlődéshez az egyéb körülmények mennyire adottak. Sajnos itthon sok területen érezhető elmaradásunk a nyugat-európai országokhoz képest, de feltételek a növekedésre nem mindenütt optimálisak.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Egyértelműen megújuló energiába fektetnék. Egyelőre nem gondolkodom új vállalkozásokban, lévén főnököm felajánlotta, hogy az Optimum Way mellett egy másik vállalkozás munkájában is részt vehetek. Ez teljesen leköti minden időm.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– A szabályzórendszerek kiszámíthatatlanságával.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Ebben a legkiválóbb marketingesekre támaszkodom – és nem csalódtam bennük.

Mire sajnálja az idejét?

– Egyes kritikán aluli TV műsorokra, élő show-kra és ponyva sorozatokra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Kimagasló teljesítmények jutalmazására. Legyen ez egy jó jéghoki meccs, vagy egy színházi előadás.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– A környezetvédelemi ismeretek terjesztése érdekében szívesen adakoznék. Minél több ismeretterjesztő előadásra lenne szükség, hiszen a 24. óra vége felé járunk.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy klasszikus, szépen fogalmazott könyv, vagy beszélgetés a párommal feltölt. De hobbim a repülés, volt növendékeimmel páratlan élmény madártávlatból szemlélni a tájat. Ez elűzi a napi stresszes érzést, úgy, hogy közben más jellegű, komoly koncentrációra késztet.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.