Székely Viola: Az emberközpontúság és a szakmaiság híve vagyok

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 29., 10:00

Hiszem azt, hogy az élethosszig tartó tanulás megújult erőt és ötleteket ad a haladáshoz – mondta az Üzletemnek Székely Viola, a CoronEXIT Leader – KoronEXIT Vezető Program társalapítója.

Székely Viola szeret meglepetést okozni, maradandó élményt nyújtani az embereknek a tanulás terén. Végtelenül izgalmasnak találja a tudomány világát. Ő maga a LEGO ® Robotics Coach és a LEGO ® Serious Play módszertan képviselője. Pályafutása során sokféle csúcsot elért már a szakmában, de a szakmán kívül egy 3 ezres hegycsúcs meghódítása még vár rá – persze ahhoz bőven kell tréningezni. Talán egyszer még egy egyetem katedráján vagy egy elit gimnázium tanárai között is találkozhatunk vele. Hogy mit tanítana? Az is kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 176. interjújából.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem tudnék egyetlen csúcsot definiálni, hiszen minden életszakasznak megvannak a sajátos igényei és megélései. Bármilyen feladatot szánt nekem a sors, megpróbáltam megtalálni benne a kihívást, ami engem motivál és kihozni belőle a legtöbbet. Többször is sikerült. Volt, amikor sokat kellet utazni és működtetni rendszereket. Akkor az volt a csúcs. Volt, amikor egy konferencián vagy egy izgalmas tréningen vettem részt. Ez volt a csúcs. És volt, amikor oktattam és a csapatom dobogós lett. Nos, talán ez a csúcs…

– Milyen távra tervez?

– Inkább újratervezek. Többször is. Ahogy bővülnek a fejlődő technológia adta lehetőségek, változnak a felhasználói szokások és igények és ennek minden pillanatban meg kell felelni. Ezért a célok is folyamatosan változnak. Keresem az új tapasztalatokat, mert ha szükségszerűvé válik, tudnom kell kezelni a változásokat.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék továbbra is minél több meglepetést okozni, maradandó élményt nyújtani embereknek a tanulás terén. Hiszem azt, hogy az élethosszig tartó tanulás megújult erőt és ötleteket ad a haladáshoz. Másrészt 3000-es csúcsot még nem másztam meg. Hát nagyon szeretném!...

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsésnek tartom magam. Még az általános iskolában volt nekem egy matematika tanárnőm, aki megszerettette velem a tantárgyat. Ő volt az, aki megmutatta nekem az irányt, és nem tévedett. Később, de még a karrierem elején, volt egy nagyon elszánt, sokoldalú, karizmatikus főnököm. Nem volt egy egyszerű eset, de nagy nyomot hagyott bennem. Talán tőle tanultam a legtöbbet és utólag hálás is vagyok érte. Megtanultam tőle fókuszálni a célra, majd jól szervezett munkával és csapattal elérni azt. Úgy felkészülni a tárgylásokra, hogy annak eredménye legyen. Érezni az üzleti élet pulzusát és nem csak szeleteket kóstolgatni.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– A tudomány világa végtelenül izgalmas. Sok benne az innováció. Kis és nagy vállalkozások folyamatosan megújulnak és ez a megújulás biztosítja számukra a fenntarthatóságot. Így van ez a mindennapokban a munkahelyen, kollégákkal is. Ha hozzáadunk egy csipetnyi ötletet, a munka sokkal izgalmasabbá válik. Én ezt a szemléletet próbálom vonzóvá tenni leginkább azzal a céllal, hogy átadjam a folyamatos tanulás és a megújulás lehetőségének az élményét. Ha a mindennapi munkához hozzáadunk egy csipetnyi ötletet, máris sokkal szívesebben tesszük a dolgunkat, hatékonyabban, eredményesebbek vagyunk.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Furcsán hangzik, de valamilyen elit gimnáziumban vagy egyetemen tanítanék gyakorlati és elméleti fizikát. Mai napig izgatnak a fizikai jelenségek, amelyek minket körülvesznek, és ezt az élményt szívesen átadnám érdeklődő diákoknak. Az űrkutatás is izgalmas terület, főleg azért, mert ha innovációról beszélünk, akkor itt bőven van benne.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az üzleti kapcsolatépítésnek minden válfaját kipróbáltam. Leginkább az emberközpontúság és a szakmaiság híve vagyok. Csak így alakulhat ki egy kölcsönös és hosszútávú bizalom, amely megalapozza a jó együttműködést. Az ügyfelet ápolni kell, meg kell érteni igényeit, de tudni kell tanácsot is adni neki jó gyakorlatok példáin keresztül. Ha ebben hiteles tudsz lenni, nyert ügyed van.

– Mire sajnálja az idejét?

– Vásárlásra. Nagy a választék. Most éppen mit próbáljak ki? Vajon le van járva? Mi az összetétele? Apró betűs. Nem látom. Önkiszolgáló kassza. Újból kézbe kell venni mindent. Hol a vonalkód? Tolom a nehéz kosarat. Hová is parkoltam? Bepakolni. Kipakolni…

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha egy vezető nem tudja a csapatát motiválni, ha nem tud magyarázatot adni tetteire, nem tud a csapatának célokat kitűzni, ha nem kezeli embereit egyenlő módon és én vagyok a csapatban, akkor az nagyon tud bosszantani.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Voltam már Vöröskereszt önkéntes. Most szívesen segítenék a hegyimentőknek. Persze, komoly edzés kell hozzá, de behoznám.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségi bőrcipőt megfizetem. Mert elegáns vagy sportos, mert kényelmes és szellőző, mert tartós, mert jól érzem benne magam. Ha pedig meguntam, akkor más is hordhatja…

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A hegymászás és a kerékpározás. Hetente többször is letekerek napi egy órát, hétvégén pedig szinte biztos a budai hegyekben lehet velem találkozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS