Székely Viola: Az emberközpontúság és a szakmaiság híve vagyok

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 29., 10:00

Hiszem azt, hogy az élethosszig tartó tanulás megújult erőt és ötleteket ad a haladáshoz – mondta az Üzletemnek Székely Viola, a CoronEXIT Leader – KoronEXIT Vezető Program társalapítója.

Székely Viola szeret meglepetést okozni, maradandó élményt nyújtani az embereknek a tanulás terén. Végtelenül izgalmasnak találja a tudomány világát. Ő maga a LEGO ® Robotics Coach és a LEGO ® Serious Play módszertan képviselője. Pályafutása során sokféle csúcsot elért már a szakmában, de a szakmán kívül egy 3 ezres hegycsúcs meghódítása még vár rá – persze ahhoz bőven kell tréningezni. Talán egyszer még egy egyetem katedráján vagy egy elit gimnázium tanárai között is találkozhatunk vele. Hogy mit tanítana? Az is kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 176. interjújából.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Nem tudnék egyetlen csúcsot definiálni, hiszen minden életszakasznak megvannak a sajátos igényei és megélései. Bármilyen feladatot szánt nekem a sors, megpróbáltam megtalálni benne a kihívást, ami engem motivál és kihozni belőle a legtöbbet. Többször is sikerült. Volt, amikor sokat kellet utazni és működtetni rendszereket. Akkor az volt a csúcs. Volt, amikor egy konferencián vagy egy izgalmas tréningen vettem részt. Ez volt a csúcs. És volt, amikor oktattam és a csapatom dobogós lett. Nos, talán ez a csúcs…

– Milyen távra tervez?

– Inkább újratervezek. Többször is. Ahogy bővülnek a fejlődő technológia adta lehetőségek, változnak a felhasználói szokások és igények és ennek minden pillanatban meg kell felelni. Ezért a célok is folyamatosan változnak. Keresem az új tapasztalatokat, mert ha szükségszerűvé válik, tudnom kell kezelni a változásokat.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék továbbra is minél több meglepetést okozni, maradandó élményt nyújtani embereknek a tanulás terén. Hiszem azt, hogy az élethosszig tartó tanulás megújult erőt és ötleteket ad a haladáshoz. Másrészt 3000-es csúcsot még nem másztam meg. Hát nagyon szeretném!...

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsésnek tartom magam. Még az általános iskolában volt nekem egy matematika tanárnőm, aki megszerettette velem a tantárgyat. Ő volt az, aki megmutatta nekem az irányt, és nem tévedett. Később, de még a karrierem elején, volt egy nagyon elszánt, sokoldalú, karizmatikus főnököm. Nem volt egy egyszerű eset, de nagy nyomot hagyott bennem. Talán tőle tanultam a legtöbbet és utólag hálás is vagyok érte. Megtanultam tőle fókuszálni a célra, majd jól szervezett munkával és csapattal elérni azt. Úgy felkészülni a tárgylásokra, hogy annak eredménye legyen. Érezni az üzleti élet pulzusát és nem csak szeleteket kóstolgatni.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– A tudomány világa végtelenül izgalmas. Sok benne az innováció. Kis és nagy vállalkozások folyamatosan megújulnak és ez a megújulás biztosítja számukra a fenntarthatóságot. Így van ez a mindennapokban a munkahelyen, kollégákkal is. Ha hozzáadunk egy csipetnyi ötletet, a munka sokkal izgalmasabbá válik. Én ezt a szemléletet próbálom vonzóvá tenni leginkább azzal a céllal, hogy átadjam a folyamatos tanulás és a megújulás lehetőségének az élményét. Ha a mindennapi munkához hozzáadunk egy csipetnyi ötletet, máris sokkal szívesebben tesszük a dolgunkat, hatékonyabban, eredményesebbek vagyunk.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Furcsán hangzik, de valamilyen elit gimnáziumban vagy egyetemen tanítanék gyakorlati és elméleti fizikát. Mai napig izgatnak a fizikai jelenségek, amelyek minket körülvesznek, és ezt az élményt szívesen átadnám érdeklődő diákoknak. Az űrkutatás is izgalmas terület, főleg azért, mert ha innovációról beszélünk, akkor itt bőven van benne.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az üzleti kapcsolatépítésnek minden válfaját kipróbáltam. Leginkább az emberközpontúság és a szakmaiság híve vagyok. Csak így alakulhat ki egy kölcsönös és hosszútávú bizalom, amely megalapozza a jó együttműködést. Az ügyfelet ápolni kell, meg kell érteni igényeit, de tudni kell tanácsot is adni neki jó gyakorlatok példáin keresztül. Ha ebben hiteles tudsz lenni, nyert ügyed van.

– Mire sajnálja az idejét?

– Vásárlásra. Nagy a választék. Most éppen mit próbáljak ki? Vajon le van járva? Mi az összetétele? Apró betűs. Nem látom. Önkiszolgáló kassza. Újból kézbe kell venni mindent. Hol a vonalkód? Tolom a nehéz kosarat. Hová is parkoltam? Bepakolni. Kipakolni…

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ha egy vezető nem tudja a csapatát motiválni, ha nem tud magyarázatot adni tetteire, nem tud a csapatának célokat kitűzni, ha nem kezeli embereit egyenlő módon és én vagyok a csapatban, akkor az nagyon tud bosszantani.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Voltam már Vöröskereszt önkéntes. Most szívesen segítenék a hegyimentőknek. Persze, komoly edzés kell hozzá, de behoznám.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségi bőrcipőt megfizetem. Mert elegáns vagy sportos, mert kényelmes és szellőző, mert tartós, mert jól érzem benne magam. Ha pedig meguntam, akkor más is hordhatja…

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A hegymászás és a kerékpározás. Hetente többször is letekerek napi egy órát, hétvégén pedig szinte biztos a budai hegyekben lehet velem találkozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS