Szarvas Péter: A tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között

Szarvas Péter: A tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 30., 09:47

A Chameleon Smart Home megérett egy csaknem egymilliárd forintos tőkebevonásra, ebben nem csak én látom a potenciált, hanem a befektetőim is – mondta az Üzletemnek Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. vezérigazgatója.

Szarvas Péter azt mondja, abban még fejlődnie kell, hogy skálázni tudja a vállalkozását, és nemzetközi szinten ismertté tegye azt. A piacon egyedülálló fejlesztéssel, az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló alkalmazással mutatkoztak be a Dubaji Világkiállításon. Akkora sikert arattak, hogy jövő márciusban visszavárják őket. Ha az is érdekli, hogy Péter cégalapítási ötlete hogyan kapcsolódik saját lakásfelújításához, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 358. interjújában.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy az általam alapított, saját fejlesztésű és gyártású okosotthon rendszert forgalmazó Chameleon Smart Home megérett egy csaknem egymilliárd forintos tőkebevonásra, és hogy nem csak én látom benne a potenciált, hanem a befektetőim is. Ennek kapcsán 2022-ben egy új sebességfokozatra tudunk kapcsolni, ami megalapozza a nemzetközi jelenlétünket, a cég belső folyamatainak letisztulását és az értékesítési csatornák kibővítését.
A Chameleon Smart Home története a 2014-es lakásfelújításomhoz vezethető vissza, amikor okosházam kiépítésekor az iparág óriási hiányosságaival szembesültem, mert az okosotthonos megoldások zártak voltak és a részegységek nem kommunikáltak egymással. Így kezdődött egy hiánypótló, okosotthon funkciók között tolmácsszerepet is betöltő megfizethető rendszer kidolgozása. Hároméves fejlesztést követően, 2017 őszén megalakult a Chameleon Smart Home Kft., létrejött a Chameleon okosotthon-gyártó és fejlesztő technológiai startup. A hardveres és szoftveres oldalról egyaránt zajló fejlesztések és a programozhatóság elősegítése nyomán a Chameleon egy önálló okosotthonos rendszerré alakult, ami mérföldkő volt a cégem életében. 2019-ben már közel 100 ingatlanban működött a Chameleon Smart Home rendszer, és elindult az eszközök tömeggyártása is. Újabb jelentős fejlesztés volt, hogy már nemcsak a Chameleon tudott csatlakozni más gyártók termékéhez, hanem ez visszafelé is működött. Automatizáltuk a legnépszerűbb funkciókat, új hardverek tökéletesítették az okosotthon élményt és a saját mobilalkalmazás távoli vezérlési lehetőséggel bővült, s megalkottuk okostársasház koncepciónkat is.

– Milyen távra tervez?

– A célom az, hogy 3-5 éven belül a Chameleont nemzetközileg ismertté tegyem, és a céget elvigyem az Exit irányába. Fontos, hogy a potenciális vevő már egy nemzetközileg stabil, jövedelmező céget lásson bennünk. Kis startupként kezdtük működésünket, mára pedig Magyarország legnagyobb okosotthonos gyártójaként jegyeznek minket, és remélem, hogy a Chameleon Smart Home sikertörténete tovább folytatódik. Jelenleg egy közel 1 milliárd forintos tőke bevonása előtt áll a cég, középtávon pedig a tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között. Hosszú távú célunk a külpiacok meghódítása.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A korábbi startup-jaimnál mindig a növekedési szakaszban jelentkeztek a problémák. Jónak érzem magam abban, hogy a semmiből megteremtsek egy teljesen új terméket úgy, hogy valós ügyféligényt tudjon lefedni. Abban kell fejlődnöm, hogy skálázni tudjam a vállalkozásom, és nemzetközi szinten ismertté tegyem. Úgy érzem, nagyot léptünk előre ezen a téren, ugyanis hatalmas dolog, hogy a piacon egyedülálló fejlesztéssel, az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló alkalmazással mutatkozhattunk be a Dubaji Világkiállításon. A Város és vidékfejlesztés című tematikus héten, a Technológia és Innováció szekcióban prezentáltuk okostársasház megoldásunkat jelentős iparági szereplőknek, 2022 márciusában pedig várnak minket vissza.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Több vezetői képzésen is jártam, és próbáltam minden olyan eseményre elmenni, ahol tanulhatok valami a startup-ok világából. Talán Balogh Petyától kaptam a leginkább gyakorlatibb tanácsokat a mentor alkalmak és a tanfolyamok keretében.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Szilárdan hiszek abban, hogy nem a pénz a legfőbb motiváció. Ez azért is igaz, mert kis hazai startup-ként nem tudok versenyezni a nagy cégekkel a jövedelmek terén. Mégis azt tapasztalom, ha hirdetést adunk fel, akkor sok értelmes és tenni akaró ember jelentkezik, mert vágynak egy emberi léptékű, otthonos munkaközegre, ahol látják a munkájuk eredményét, nem pedig egy nagy rendszer kis elemei csak. Ráadásul nálunk mindig új dolgokkal kell foglalkozni, rendkívül változatos a munka minden téren. A motiváció az, hogy az embereket be kell vonni a döntésekbe, és érteniük kell, miért megy arra a cég, amerre megy. A szakmai fejlődés, a csapat, a tehetség elismerése, a rajongás a termékért mind fontosabb a pénznél.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Azt hiszem, megtaláltam azt a szakmát, amiben a legjobban kibontakozhat a kreativitásom és létrehozhatok új dolgokat. Érdeklődésem nagyon fiatal korom óta műszaki és informatikai tárgyú.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes találkozókban hiszek. A COVID ideje alatt egyre népszerűbbek az online meetingek, amelyek nagyon jók, ha operatív lépéseket kell megbeszélni, de nem pótolhatják az első személyes találkozókat, a kapcsolatépítést. Korábban jártam üzleti közösségekbe, és most is részt szoktam venni rendezvényeken. Hiszek a LinkedIn erejében is, hasznos kapcsolataim jöttek innen.

– Mire sajnálja az idejét?

– Operatív, adminisztratív jellegű feladatok elvégzésére. Ezen kívül nem szeretek dugóban ülni, inkább motorral, rollerrel vagy görkorcsolyával megyek.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha feleslegesen elveszik az időmet. Nem szeretem az értelmetlen dolgokat, folyton az jár a fejemben, hogyan lehetne értelmesebbé tenni azokat. Zavar, ha valaki ködösít, és nem lényegre törően fogalmaz.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon elkötelezett vagyok a környezetvédelemmel kapcsolatban. Szívesen adományozok, és ha értelmét látom, részt veszek a programokban.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az utazásra, természetjárásra. Szeretek utazni, az aktív pihenés tud a leginkább kikapcsolni. Sajnos a munkám mellett erre egyre kevesebb időm van, de azért megpróbálunk a szürke hétköznapok közé is becsempészni egy hétvégi kirándulást, biciklizést.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek futni, és hobbim a videó vágás. Ilyenkor nem jár a munkán az agyam, meg tudok szabadulni a napi problémáktól.

(Fotók: Chameleon Smart Home)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS