Szarvas Péter: A tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között

Szarvas Péter: A tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 11. 30., 09:47

A Chameleon Smart Home megérett egy csaknem egymilliárd forintos tőkebevonásra, ebben nem csak én látom a potenciált, hanem a befektetőim is – mondta az Üzletemnek Szarvas Péter, a Chameleon Smart Home Zrt. vezérigazgatója.

Szarvas Péter azt mondja, abban még fejlődnie kell, hogy skálázni tudja a vállalkozását, és nemzetközi szinten ismertté tegye azt. A piacon egyedülálló fejlesztéssel, az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló alkalmazással mutatkoztak be a Dubaji Világkiállításon. Akkora sikert arattak, hogy jövő márciusban visszavárják őket. Ha az is érdekli, hogy Péter cégalapítási ötlete hogyan kapcsolódik saját lakásfelújításához, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 358. interjújában.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Azt, hogy az általam alapított, saját fejlesztésű és gyártású okosotthon rendszert forgalmazó Chameleon Smart Home megérett egy csaknem egymilliárd forintos tőkebevonásra, és hogy nem csak én látom benne a potenciált, hanem a befektetőim is. Ennek kapcsán 2022-ben egy új sebességfokozatra tudunk kapcsolni, ami megalapozza a nemzetközi jelenlétünket, a cég belső folyamatainak letisztulását és az értékesítési csatornák kibővítését.
A Chameleon Smart Home története a 2014-es lakásfelújításomhoz vezethető vissza, amikor okosházam kiépítésekor az iparág óriási hiányosságaival szembesültem, mert az okosotthonos megoldások zártak voltak és a részegységek nem kommunikáltak egymással. Így kezdődött egy hiánypótló, okosotthon funkciók között tolmácsszerepet is betöltő megfizethető rendszer kidolgozása. Hároméves fejlesztést követően, 2017 őszén megalakult a Chameleon Smart Home Kft., létrejött a Chameleon okosotthon-gyártó és fejlesztő technológiai startup. A hardveres és szoftveres oldalról egyaránt zajló fejlesztések és a programozhatóság elősegítése nyomán a Chameleon egy önálló okosotthonos rendszerré alakult, ami mérföldkő volt a cégem életében. 2019-ben már közel 100 ingatlanban működött a Chameleon Smart Home rendszer, és elindult az eszközök tömeggyártása is. Újabb jelentős fejlesztés volt, hogy már nemcsak a Chameleon tudott csatlakozni más gyártók termékéhez, hanem ez visszafelé is működött. Automatizáltuk a legnépszerűbb funkciókat, új hardverek tökéletesítették az okosotthon élményt és a saját mobilalkalmazás távoli vezérlési lehetőséggel bővült, s megalkottuk okostársasház koncepciónkat is.

– Milyen távra tervez?

– A célom az, hogy 3-5 éven belül a Chameleont nemzetközileg ismertté tegyem, és a céget elvigyem az Exit irányába. Fontos, hogy a potenciális vevő már egy nemzetközileg stabil, jövedelmező céget lásson bennünk. Kis startupként kezdtük működésünket, mára pedig Magyarország legnagyobb okosotthonos gyártójaként jegyeznek minket, és remélem, hogy a Chameleon Smart Home sikertörténete tovább folytatódik. Jelenleg egy közel 1 milliárd forintos tőke bevonása előtt áll a cég, középtávon pedig a tőzsdei bevezetés is szerepel a terveink között. Hosszú távú célunk a külpiacok meghódítása.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A korábbi startup-jaimnál mindig a növekedési szakaszban jelentkeztek a problémák. Jónak érzem magam abban, hogy a semmiből megteremtsek egy teljesen új terméket úgy, hogy valós ügyféligényt tudjon lefedni. Abban kell fejlődnöm, hogy skálázni tudjam a vállalkozásom, és nemzetközi szinten ismertté tegyem. Úgy érzem, nagyot léptünk előre ezen a téren, ugyanis hatalmas dolog, hogy a piacon egyedülálló fejlesztéssel, az okosotthont az okostársasházzal és okosvárossal összekapcsoló alkalmazással mutatkozhattunk be a Dubaji Világkiállításon. A Város és vidékfejlesztés című tematikus héten, a Technológia és Innováció szekcióban prezentáltuk okostársasház megoldásunkat jelentős iparági szereplőknek, 2022 márciusában pedig várnak minket vissza.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Több vezetői képzésen is jártam, és próbáltam minden olyan eseményre elmenni, ahol tanulhatok valami a startup-ok világából. Talán Balogh Petyától kaptam a leginkább gyakorlatibb tanácsokat a mentor alkalmak és a tanfolyamok keretében.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Szilárdan hiszek abban, hogy nem a pénz a legfőbb motiváció. Ez azért is igaz, mert kis hazai startup-ként nem tudok versenyezni a nagy cégekkel a jövedelmek terén. Mégis azt tapasztalom, ha hirdetést adunk fel, akkor sok értelmes és tenni akaró ember jelentkezik, mert vágynak egy emberi léptékű, otthonos munkaközegre, ahol látják a munkájuk eredményét, nem pedig egy nagy rendszer kis elemei csak. Ráadásul nálunk mindig új dolgokkal kell foglalkozni, rendkívül változatos a munka minden téren. A motiváció az, hogy az embereket be kell vonni a döntésekbe, és érteniük kell, miért megy arra a cég, amerre megy. A szakmai fejlődés, a csapat, a tehetség elismerése, a rajongás a termékért mind fontosabb a pénznél.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Azt hiszem, megtaláltam azt a szakmát, amiben a legjobban kibontakozhat a kreativitásom és létrehozhatok új dolgokat. Érdeklődésem nagyon fiatal korom óta műszaki és informatikai tárgyú.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes találkozókban hiszek. A COVID ideje alatt egyre népszerűbbek az online meetingek, amelyek nagyon jók, ha operatív lépéseket kell megbeszélni, de nem pótolhatják az első személyes találkozókat, a kapcsolatépítést. Korábban jártam üzleti közösségekbe, és most is részt szoktam venni rendezvényeken. Hiszek a LinkedIn erejében is, hasznos kapcsolataim jöttek innen.

– Mire sajnálja az idejét?

– Operatív, adminisztratív jellegű feladatok elvégzésére. Ezen kívül nem szeretek dugóban ülni, inkább motorral, rollerrel vagy görkorcsolyával megyek.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha feleslegesen elveszik az időmet. Nem szeretem az értelmetlen dolgokat, folyton az jár a fejemben, hogyan lehetne értelmesebbé tenni azokat. Zavar, ha valaki ködösít, és nem lényegre törően fogalmaz.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon elkötelezett vagyok a környezetvédelemmel kapcsolatban. Szívesen adományozok, és ha értelmét látom, részt veszek a programokban.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Az utazásra, természetjárásra. Szeretek utazni, az aktív pihenés tud a leginkább kikapcsolni. Sajnos a munkám mellett erre egyre kevesebb időm van, de azért megpróbálunk a szürke hétköznapok közé is becsempészni egy hétvégi kirándulást, biciklizést.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretek futni, és hobbim a videó vágás. Ilyenkor nem jár a munkán az agyam, meg tudok szabadulni a napi problémáktól.

(Fotók: Chameleon Smart Home)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS