Szabó Zoltán: Gyors döntést kell hozni, ha adódik egy lehetőség

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 10. 21., 10:00

Szeretnék egyszer egy kis hazai céget felnevelni és nemzetközi sikerre vinni – mondta az Üzletemnek Szabó Zoltán, a British Telecommunications magyarországi ügyvezető igazgatója.

Szabó Zoltán sok mindent megtanult eddigi pályafutása során, például azt, hogy nem feltétlenül hasznos egy következő feladatról álmodozni. Édesapjától tanulta a szakmai alázatot, a sporttól pedig azt, hogy olykor veszít az ember, de azt emelt fővel kell elviselni. Ha az is érdekli, hogy Zoltán hogyan építi az üzleti kapcsolatait, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 223. interjúját!

– Mit tart karrierje csúcsának?

– Szerencsésnek mondhatom magam, mert eddig mindig egyre érdekesebb, nagyobb, összetettebb feladatokkal találtam magam szemben. Így folyamatosan úgy éreztem, hogy elértem egy helyi maximumra, ami után persze mindig valami még nagyobb felelősséggel járó kihívás várt.

Milyen távra tervez?

– Két fontos dolgot biztosan megtanultam eddigi karrierem során. Az első, hogy nem feltétlenül hasznos, ha a következő feladatról álmodozunk. A tervezgetés elviszi a fókuszt arról, amit az adott kihívásból ki tudunk hozni, nem fogjuk tudni a maximumot adni. A másik tanulság, hogy a karrierlehetőségek nem feltétlenül akkor adódnak, amikor várjuk őket. Ha viszont adódik egy lehetőség, akkor gyors döntést kell hozni, és felugrani a robogó vonatra, ami éppen áthajt azon az állomáson, ahol állunk. Még akkor is, ha a végállomás ismeretlen.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék egyszer egy kis hazai céget felnevelni és nemzetközi sikerre vinni. Sokat tanultam a multinacionális környezetben. Mindezen tudást ötvözve a kisebb méretekből, egyszerűbb tulajdonosi struktúrából adódó agilitással nyerő recept lehet.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szakmai alázatot és tisztességet édesapámtól tanultam. Válogatott kenusként az edzőm, a versenytársaim és a Duna a fair-playre nevelt. A sport megtanított alázattal nyerni, emelt fővel veszíteni, és mindig felállni a földről. A szakmában igyekeztem olyan kollegákkal körülvenni magam – legyen az csapattárs vagy főnök –, akik valamiben jobbak, mint én. Tőlük is rengeteget tanulhattam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem mindenkinek képessége szerint megadni a legnagyobb szabadságot. Olyan kollegákkal szeretek együtt dolgozni, akiket ez motivál és értékelik, élvezik a szabadon alkotás, szárnyalás élményét.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az informatika és távközlés világa, ahol az egész eddigi karrierem éltem, rengeteg izgalmat tartogat még. Különösen érdekesek lehetnek a más iparágakkal közös határterületek.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Akár üzleti, akár nem, a kapcsolatoknak a bizalmon és az őszinteségen kell alapulnia.

Mire sajnálja az idejét?

– A mellébeszélésre és a túlzott adminisztrációra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Rosszul viselem, ha valaki félrevezet, átvág.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen segítek gyerekek körül, legyen szó akár a helyi óvodáról vagy szeretetotthonról.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Közös élményekre a családommal.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Gyerekeim mindig megnevettetnek, és elfelejtetik velem az esetleges napi gondokat, kudarcokat. Ha az időbeosztásom és az időjárás is engedi, szívesen töltök egy órát egyedül a vízen evezve.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS