Szabó Beatrix: Megtanultam, hogy vezetőként mit ne csináljak

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 04. 22., 09:15

Az a mottóm, hogy a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen – mondta az Üzletemnek Szabó Beatrix, az Alteo Integrált Irányítás Rendszer vezetője.

Szabó Beatrix középiskolásként még pedagógusnak készült, ám mérnök lett. A bakancslistáján az is szerepel, hogy jó néhány év múlva saját kávézóját vezesse. Emellett kimondottan érdekli a pszichológia és örömmel önkénteskedne környezetvédelemmel kapcsolatos projektekben. Ha arra is kíváncsi, hogy Beatrix kitől tanulta eddig a legtöbbet, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 2 válasz sorozatának 275. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még nem értem el a pályám csúcsára. Vannak jelentős mérföldkövek a szakmai pályafutásomban, amelyekre biztos alapként tudok építkezni. Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország egyetlen tőzsdén jegyzett energetikai vállalatában jelentős eredményeket értem el akár a fenntarthatóság, akár a vállalati Egészségvédelem Biztonságtechnika és Környezetvédelmi kultúra terén.

Milyen távra tervez?

– Mindenképpen hosszú távra, hiszen az energetika egy tőke, intenzív és napjainkban igen dinamikusan változó iparág, ezért amit ma teszünk, annak csak években mérhető majd a hatása. Ugyanakkor nagy álmom, hogy nyugdíjas éveim előtt egy jó kávézót üzemeltetek és az egész napomat ott töltöm.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Női felsővezető szeretnék lenni egy energetikai vállalatnál, ahol a Fenntarthatóságot a megfelelő szintre tudom ezáltal emelni. Szeretnék a hazai energetikai vállalatok között létrehozni egy olyan szakmai szervezetet vagy fórumot, ahol kizárólag erőművi környezetből érkező kollégák tudnának fenntarthatósági kérdésekben egymással rendszeresen konzultálni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az első munkahelyemen, ami egy New York-i tőzsdén jegyzett amerikai energetikai cég volt, az első vezetőmtől. Ő sajnos már nincs közöttünk, de ő szerettette és ismertette meg velem az energetika ipar alapjait, és a munkahelyi fegyelmet, ez utóbbi, ami mai napig elkísér a feladatok végrehajtása során. Később egy boszniai erőmű akvizíció – Technical Due Diligence – során a csapatot vezető Mark Miller széles szakmai látóköre és felkészültsége, valamint emberi és vezetői kompetenciái inspiráltak. Néhány kollégámtól ugyanakkor megtanultam, hogy mit ne csináljak, mint vezető.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azzal, hogy hiszek abban, amit csinálok, hiteles vagyok és megbízom bennük. Fontosnak tartom, hogy minden esetben látom az embert a munkavállaló mögött. A mottóm: a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Pszichológusként szívesen kipróbálnám magam. Nagyon szeretek foglalkozni ezzel a témával, szeretek emberekkel beszélgetni és az elmúlt évek azt igazolják vissza, hogy valamiért az emberek is bíznak bennem és könnyen megnyílnak előttem. A másik ilyen szakma, ami nagyon érdekel, az a pedagógus, amelyre készültem is középiskolásként, de végül mérnök lettem. Jelenleg ezt a kisfiamon „gyakorlom”, valamint a munkám során több pályakezdő is csatlakozott már a csapatomhoz, akik közül van, aki hamar vezetői pozícióba került.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szakami szervezetekben tagként sokat találkozom az iparági kollégákkal, rendszeresen részt veszek konferenciákon, üzleti találkozókon is. 

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges megbeszélésekre, unalmas és nem őszinte emberekre.

Mivel lehet felbosszantani?

– A nem építő kritika hamar felbosszant, szeretem és elfogadom a konstruktív észrevételeket, de az, érvek nélküli negatív megjegyzéseket nagyon nehezen tudom tolerálni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Hulladékgyűjtést vagy bármilyen olyan munkát, amely a környezetvédelemmel kapcsolatos és a tudatosítást és az edukációt segíti. Szívesen vállalok iskolákban a környezettudatossággal kapcsolatos oktatást is. Korábban szerettem volna beteg gyerekeknek kórházakban mesét olvasni, de a pandémia közbeszólt. Bízom abban, hogy egy nap ezen a területen is tudok majd segíteni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra, gasztronómiai élményekre, finom magyar borok kóstolására.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Utazás a családommal és a barátokkal együtt töltött idő, vagy egy finom vacsora elkészítése. A kertészkedés is feltölt energiával, és van egy új hobbim is, a TRX, a mozgás mindig is fontos szerepet töltött be az életemben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS