Szabó Beatrix: Megtanultam, hogy vezetőként mit ne csináljak

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 04. 22., 09:15

Az a mottóm, hogy a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen – mondta az Üzletemnek Szabó Beatrix, az Alteo Integrált Irányítás Rendszer vezetője.

Szabó Beatrix középiskolásként még pedagógusnak készült, ám mérnök lett. A bakancslistáján az is szerepel, hogy jó néhány év múlva saját kávézóját vezesse. Emellett kimondottan érdekli a pszichológia és örömmel önkénteskedne környezetvédelemmel kapcsolatos projektekben. Ha arra is kíváncsi, hogy Beatrix kitől tanulta eddig a legtöbbet, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 2 válasz sorozatának 275. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még nem értem el a pályám csúcsára. Vannak jelentős mérföldkövek a szakmai pályafutásomban, amelyekre biztos alapként tudok építkezni. Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország egyetlen tőzsdén jegyzett energetikai vállalatában jelentős eredményeket értem el akár a fenntarthatóság, akár a vállalati Egészségvédelem Biztonságtechnika és Környezetvédelmi kultúra terén.

Milyen távra tervez?

– Mindenképpen hosszú távra, hiszen az energetika egy tőke, intenzív és napjainkban igen dinamikusan változó iparág, ezért amit ma teszünk, annak csak években mérhető majd a hatása. Ugyanakkor nagy álmom, hogy nyugdíjas éveim előtt egy jó kávézót üzemeltetek és az egész napomat ott töltöm.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Női felsővezető szeretnék lenni egy energetikai vállalatnál, ahol a Fenntarthatóságot a megfelelő szintre tudom ezáltal emelni. Szeretnék a hazai energetikai vállalatok között létrehozni egy olyan szakmai szervezetet vagy fórumot, ahol kizárólag erőművi környezetből érkező kollégák tudnának fenntarthatósági kérdésekben egymással rendszeresen konzultálni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az első munkahelyemen, ami egy New York-i tőzsdén jegyzett amerikai energetikai cég volt, az első vezetőmtől. Ő sajnos már nincs közöttünk, de ő szerettette és ismertette meg velem az energetika ipar alapjait, és a munkahelyi fegyelmet, ez utóbbi, ami mai napig elkísér a feladatok végrehajtása során. Később egy boszniai erőmű akvizíció – Technical Due Diligence – során a csapatot vezető Mark Miller széles szakmai látóköre és felkészültsége, valamint emberi és vezetői kompetenciái inspiráltak. Néhány kollégámtól ugyanakkor megtanultam, hogy mit ne csináljak, mint vezető.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azzal, hogy hiszek abban, amit csinálok, hiteles vagyok és megbízom bennük. Fontosnak tartom, hogy minden esetben látom az embert a munkavállaló mögött. A mottóm: a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Pszichológusként szívesen kipróbálnám magam. Nagyon szeretek foglalkozni ezzel a témával, szeretek emberekkel beszélgetni és az elmúlt évek azt igazolják vissza, hogy valamiért az emberek is bíznak bennem és könnyen megnyílnak előttem. A másik ilyen szakma, ami nagyon érdekel, az a pedagógus, amelyre készültem is középiskolásként, de végül mérnök lettem. Jelenleg ezt a kisfiamon „gyakorlom”, valamint a munkám során több pályakezdő is csatlakozott már a csapatomhoz, akik közül van, aki hamar vezetői pozícióba került.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szakami szervezetekben tagként sokat találkozom az iparági kollégákkal, rendszeresen részt veszek konferenciákon, üzleti találkozókon is. 

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges megbeszélésekre, unalmas és nem őszinte emberekre.

Mivel lehet felbosszantani?

– A nem építő kritika hamar felbosszant, szeretem és elfogadom a konstruktív észrevételeket, de az, érvek nélküli negatív megjegyzéseket nagyon nehezen tudom tolerálni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Hulladékgyűjtést vagy bármilyen olyan munkát, amely a környezetvédelemmel kapcsolatos és a tudatosítást és az edukációt segíti. Szívesen vállalok iskolákban a környezettudatossággal kapcsolatos oktatást is. Korábban szerettem volna beteg gyerekeknek kórházakban mesét olvasni, de a pandémia közbeszólt. Bízom abban, hogy egy nap ezen a területen is tudok majd segíteni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra, gasztronómiai élményekre, finom magyar borok kóstolására.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Utazás a családommal és a barátokkal együtt töltött idő, vagy egy finom vacsora elkészítése. A kertészkedés is feltölt energiával, és van egy új hobbim is, a TRX, a mozgás mindig is fontos szerepet töltött be az életemben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-30 19:11:00
Az ügyvédekről szóló filmeknek, sorozatoknak se szeri se száma. De miért megy olyan jól ez a téma? Miért érdekli az embereket, hogy milyen egy ügyvéd, hogyan dolgozik?
2023-03-30 17:11:06
Magyarország 2030-ra saját forrásokból fedezheti a teljes áramszükségletét, beleértve az addig kiépülő új ipari kapacitások szükségletét is – mondta az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) csütörtöki rendezvényén Budapesten.
2023-03-30 14:41:00
A munkavállalók és képviselőik egyértelmű és teljes körű tájékoztatásra jogosultak az egyéni és az átlagos bérszintekről, nemek szerinti bontásban. A munkaszerződésekben nem lehet megtiltani, hogy egy adott munkavállaló nyilvánosságra hozza, mennyit keres, illetve mások fizetéséről tájékozódjon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS