Szabó Beatrix: Megtanultam, hogy vezetőként mit ne csináljak

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 04. 22., 09:15

Az a mottóm, hogy a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen – mondta az Üzletemnek Szabó Beatrix, az Alteo Integrált Irányítás Rendszer vezetője.

Szabó Beatrix középiskolásként még pedagógusnak készült, ám mérnök lett. A bakancslistáján az is szerepel, hogy jó néhány év múlva saját kávézóját vezesse. Emellett kimondottan érdekli a pszichológia és örömmel önkénteskedne környezetvédelemmel kapcsolatos projektekben. Ha arra is kíváncsi, hogy Beatrix kitől tanulta eddig a legtöbbet, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 2 válasz sorozatának 275. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Úgy érzem, hogy még nem értem el a pályám csúcsára. Vannak jelentős mérföldkövek a szakmai pályafutásomban, amelyekre biztos alapként tudok építkezni. Büszkeséggel tölt el, hogy Magyarország egyetlen tőzsdén jegyzett energetikai vállalatában jelentős eredményeket értem el akár a fenntarthatóság, akár a vállalati Egészségvédelem Biztonságtechnika és Környezetvédelmi kultúra terén.

Milyen távra tervez?

– Mindenképpen hosszú távra, hiszen az energetika egy tőke, intenzív és napjainkban igen dinamikusan változó iparág, ezért amit ma teszünk, annak csak években mérhető majd a hatása. Ugyanakkor nagy álmom, hogy nyugdíjas éveim előtt egy jó kávézót üzemeltetek és az egész napomat ott töltöm.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Női felsővezető szeretnék lenni egy energetikai vállalatnál, ahol a Fenntarthatóságot a megfelelő szintre tudom ezáltal emelni. Szeretnék a hazai energetikai vállalatok között létrehozni egy olyan szakmai szervezetet vagy fórumot, ahol kizárólag erőművi környezetből érkező kollégák tudnának fenntarthatósági kérdésekben egymással rendszeresen konzultálni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Az első munkahelyemen, ami egy New York-i tőzsdén jegyzett amerikai energetikai cég volt, az első vezetőmtől. Ő sajnos már nincs közöttünk, de ő szerettette és ismertette meg velem az energetika ipar alapjait, és a munkahelyi fegyelmet, ez utóbbi, ami mai napig elkísér a feladatok végrehajtása során. Később egy boszniai erőmű akvizíció – Technical Due Diligence – során a csapatot vezető Mark Miller széles szakmai látóköre és felkészültsége, valamint emberi és vezetői kompetenciái inspiráltak. Néhány kollégámtól ugyanakkor megtanultam, hogy mit ne csináljak, mint vezető.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Azzal, hogy hiszek abban, amit csinálok, hiteles vagyok és megbízom bennük. Fontosnak tartom, hogy minden esetben látom az embert a munkavállaló mögött. A mottóm: a megfelelő ember a megfelelő helyen és a megfelelő időben legyen.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Pszichológusként szívesen kipróbálnám magam. Nagyon szeretek foglalkozni ezzel a témával, szeretek emberekkel beszélgetni és az elmúlt évek azt igazolják vissza, hogy valamiért az emberek is bíznak bennem és könnyen megnyílnak előttem. A másik ilyen szakma, ami nagyon érdekel, az a pedagógus, amelyre készültem is középiskolásként, de végül mérnök lettem. Jelenleg ezt a kisfiamon „gyakorlom”, valamint a munkám során több pályakezdő is csatlakozott már a csapatomhoz, akik közül van, aki hamar vezetői pozícióba került.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Szakami szervezetekben tagként sokat találkozom az iparági kollégákkal, rendszeresen részt veszek konferenciákon, üzleti találkozókon is. 

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges megbeszélésekre, unalmas és nem őszinte emberekre.

Mivel lehet felbosszantani?

– A nem építő kritika hamar felbosszant, szeretem és elfogadom a konstruktív észrevételeket, de az, érvek nélküli negatív megjegyzéseket nagyon nehezen tudom tolerálni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Hulladékgyűjtést vagy bármilyen olyan munkát, amely a környezetvédelemmel kapcsolatos és a tudatosítást és az edukációt segíti. Szívesen vállalok iskolákban a környezettudatossággal kapcsolatos oktatást is. Korábban szerettem volna beteg gyerekeknek kórházakban mesét olvasni, de a pandémia közbeszólt. Bízom abban, hogy egy nap ezen a területen is tudok majd segíteni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra, gasztronómiai élményekre, finom magyar borok kóstolására.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Utazás a családommal és a barátokkal együtt töltött idő, vagy egy finom vacsora elkészítése. A kertészkedés is feltölt energiával, és van egy új hobbim is, a TRX, a mozgás mindig is fontos szerepet töltött be az életemben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS