Szabados Richárd: Amit el tudok képzelni, azt meg is tudom valósítani

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 21., 10:00

Jelenleg a pandémia okozta gazdasági és pénzügyi válság megoldása az egyetlen, ami a szakmai bakancslistámon szerepel – mondta az Üzletemnek Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője.

Szabados Richárd szeretne könyvet írni, tanítani, és még egy sport klub vezetése is megfordult a fejében. Természetesen ezekben a hetekben a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek legyőzése viszi el minden idejét és energiáját. Szereti az újdonságokat, például ismeretlenül hív meg érdekes embereket egy-egy nem szakmai beszélgetésre. Azt mondja, meglepte, hogy sokan mennyire nyitottak az ötletre. Minden évben kitalál egy gyermekeknek szóló jótékonysági rendezvényt, mert a mesékben ugyanúgy hisz, mint a fair play-ben. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 174. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Erste Bank vállalati üzletágának elmúlt 4 évét. Sereghajtóból lettünk elől haladók, mind Magyarországon, mind a környező országokban működő Erste bankok összehasonlításában. Megdupláztuk a piaci részesedésünket, piacvezetők vagyunk ügyfél-elégedettségben és a kollégáim elkötelezettsége is nagyon magas. Rettentő büszke vagyok a csapatomra.

– Milyen távra tervez?

– Csak hosszú távra érdemes tervezni, az más kérdés, hogy a terveket mindig le kell tudni bontani kis lépésekre, mert az hoz mozgásba, az energizál. Úgy vagyok vele, amit el tudok képzelni, azt meg is tudom valósítani. Csak idő és akarat kérdése.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Jelenleg a pandémia okozta gazdasági és pénzügyi válság megoldása az egyetlen, ami a listámon van. Ezek a válságok – szerencsére – csak tízéves ciklusokban jönnek elő, sok nem lesz az életünkben, ezért ez most minden gondolatomat uralja. Ha kicsit jobban süt majd a nap, akkor szívesen kipróbálnám magam külföldön is.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudnék egy személyt mondani. Rengeteg pozitív emlékem van korábbi tanáraimról, mentoraimról. Szüleimtől bölcsességet, gyermekeimtől türelmet lehet tanulni. Szakmailag csak a tapasztalat hozza meg az igazi tudást, és rengeteg haszna van az elkövetett hibáknak is.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Csak a személyes példamutatásban hiszek. Mindannyian akarva-akaratlanul is vezetői mintákat követünk, vagy azoknak akarunk megfelelni. Ha a kollégáim azt látják rajtam, hogy odateszem magam, akkor követni fognak, és nincs szükség más motivációra. Persze, nem lehet mindig a legmagasabb hőfokon égni, de ha valaki hiteles, akkor a hullámvölgyekben is megmarad a csapat egysége.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egy napig tudnám sorolni, annyi minden vonz. Szeretnék tanítani, könyvet írni, de még egy sport klubot is vezetni. Szívesen lennék Mr. Wolf is, de nem egy Tarantino filmben.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Húsz éve értékesítésből élek, hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen izgalmas szakmát adott a kezembe és minden egyes nap megismerhetek egy új ügyfelet, egy új történetet. Tudatosan már nem kell építenem az üzleti kapcsolataimat, de új dolgokat mindig szeretek kipróbálni, most például érdekes embereket invitálok meg ismeretlenül egy (nem szakmai) beszélgetésre. Számomra is meglepetés, hogy milyen nagy számban nyitottak erre az emberek, sajnálom, hogy ezt nem kezdtem el korábban.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges – de néha szükséges – csatározások nagyon el szokták vinni az energiámat, és jobb lenne ezeket az időket hasznosabb dolgokra fordítani.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Az igazságtalansággal. Vidéki srác vagyok, hiszek a mesékben és a fair play-ben. Ha nem ezzel találkozom, akkor megváltozik a szemem színe.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Minden évben kitalálok egy jótékonysági rendezvényt, ami a gyermekeket célozza. Nagyon szeretek személyesen is részt venni az eseményeken. A gyermeki visszajelzéseknél nincs őszintébb dolog a világon. Ezen kívül egy családi alapítvány indításán is dolgozom jelenleg.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásokra és könyvekre. Mindkettő többszörösen adja vissza élményben a ráfordított összegeket. De valószínűleg a Lego gyárban is ki lehet téve, be is keretezve, a családi fotónk, a gyerekek miatt…

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Vezetés közben a zenehallgatás (Hanoi Rocks!), sportolásként a snowboard, barátaimmal a bárpult támasztás, gyermekeimmel a biciklizés – és egy nehéz nap után hullafáradtan az ágyba esés.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS