Szabados Richárd: Amit el tudok képzelni, azt meg is tudom valósítani

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 21., 10:00

Jelenleg a pandémia okozta gazdasági és pénzügyi válság megoldása az egyetlen, ami a szakmai bakancslistámon szerepel – mondta az Üzletemnek Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője.

Szabados Richárd szeretne könyvet írni, tanítani, és még egy sport klub vezetése is megfordult a fejében. Természetesen ezekben a hetekben a koronavírus-járvány miatti gazdasági nehézségek legyőzése viszi el minden idejét és energiáját. Szereti az újdonságokat, például ismeretlenül hív meg érdekes embereket egy-egy nem szakmai beszélgetésre. Azt mondja, meglepte, hogy sokan mennyire nyitottak az ötletre. Minden évben kitalál egy gyermekeknek szóló jótékonysági rendezvényt, mert a mesékben ugyanúgy hisz, mint a fair play-ben. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 174. interjúja!

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Az Erste Bank vállalati üzletágának elmúlt 4 évét. Sereghajtóból lettünk elől haladók, mind Magyarországon, mind a környező országokban működő Erste bankok összehasonlításában. Megdupláztuk a piaci részesedésünket, piacvezetők vagyunk ügyfél-elégedettségben és a kollégáim elkötelezettsége is nagyon magas. Rettentő büszke vagyok a csapatomra.

– Milyen távra tervez?

– Csak hosszú távra érdemes tervezni, az más kérdés, hogy a terveket mindig le kell tudni bontani kis lépésekre, mert az hoz mozgásba, az energizál. Úgy vagyok vele, amit el tudok képzelni, azt meg is tudom valósítani. Csak idő és akarat kérdése.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Jelenleg a pandémia okozta gazdasági és pénzügyi válság megoldása az egyetlen, ami a listámon van. Ezek a válságok – szerencsére – csak tízéves ciklusokban jönnek elő, sok nem lesz az életünkben, ezért ez most minden gondolatomat uralja. Ha kicsit jobban süt majd a nap, akkor szívesen kipróbálnám magam külföldön is.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudnék egy személyt mondani. Rengeteg pozitív emlékem van korábbi tanáraimról, mentoraimról. Szüleimtől bölcsességet, gyermekeimtől türelmet lehet tanulni. Szakmailag csak a tapasztalat hozza meg az igazi tudást, és rengeteg haszna van az elkövetett hibáknak is.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Csak a személyes példamutatásban hiszek. Mindannyian akarva-akaratlanul is vezetői mintákat követünk, vagy azoknak akarunk megfelelni. Ha a kollégáim azt látják rajtam, hogy odateszem magam, akkor követni fognak, és nincs szükség más motivációra. Persze, nem lehet mindig a legmagasabb hőfokon égni, de ha valaki hiteles, akkor a hullámvölgyekben is megmarad a csapat egysége.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Egy napig tudnám sorolni, annyi minden vonz. Szeretnék tanítani, könyvet írni, de még egy sport klubot is vezetni. Szívesen lennék Mr. Wolf is, de nem egy Tarantino filmben.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Húsz éve értékesítésből élek, hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen izgalmas szakmát adott a kezembe és minden egyes nap megismerhetek egy új ügyfelet, egy új történetet. Tudatosan már nem kell építenem az üzleti kapcsolataimat, de új dolgokat mindig szeretek kipróbálni, most például érdekes embereket invitálok meg ismeretlenül egy (nem szakmai) beszélgetésre. Számomra is meglepetés, hogy milyen nagy számban nyitottak erre az emberek, sajnálom, hogy ezt nem kezdtem el korábban.

– Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges – de néha szükséges – csatározások nagyon el szokták vinni az energiámat, és jobb lenne ezeket az időket hasznosabb dolgokra fordítani.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Az igazságtalansággal. Vidéki srác vagyok, hiszek a mesékben és a fair play-ben. Ha nem ezzel találkozom, akkor megváltozik a szemem színe.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Minden évben kitalálok egy jótékonysági rendezvényt, ami a gyermekeket célozza. Nagyon szeretek személyesen is részt venni az eseményeken. A gyermeki visszajelzéseknél nincs őszintébb dolog a világon. Ezen kívül egy családi alapítvány indításán is dolgozom jelenleg.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásokra és könyvekre. Mindkettő többszörösen adja vissza élményben a ráfordított összegeket. De valószínűleg a Lego gyárban is ki lehet téve, be is keretezve, a családi fotónk, a gyerekek miatt…

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Vezetés közben a zenehallgatás (Hanoi Rocks!), sportolásként a snowboard, barátaimmal a bárpult támasztás, gyermekeimmel a biciklizés – és egy nehéz nap után hullafáradtan az ágyba esés.

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.