Sallai Ákos: Igazi bakancslistás tétel a BillKillerből nemzetközi brandet építeni!

Sallai Ákos: Igazi bakancslistás tétel a BillKillerből nemzetközi brandet építeni!
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 06. 29., 10:00

A rendkívül dinamikus startup világban megalapozottan tervezni 1 évre lehet, olyan forgatókönyveket kell készíteni, amelyeket negyedévente felül kell vizsgálni. Ez hihetetlenül izgalmas és élvezetes feladat – mondta az Üzletemnek Sallai Ákos, a BillKiller társalapítója.

Sallai Ákos közgazdászként az elmúlt 20 évben saját vállalkozásait építette. Kipróbálta magát több területen, többek között az ingatlanpiacon, az építőiparban és gyártó cégek tulajdonosaként/vezetőjeként.2006-ban Franchise Partner of the Year díjazott lett az Otthon Centrumnál.A BillKillerben most a korábban szerzett üzletfejlesztési tapasztalatait kamatoztatja.Célja, hogy összehasonlíthatóvá tegyék a ma még átláthatatlan szolgáltatásokat, így segítve a felhasználókat, hogy megalapozottan, tudatosan dönthessenek. Ha kíváncsi rá, hogy Ákosnak mi szerepel a szakmai bakancslistáján, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 303. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Legbüszkébb arra vagyok, hogy jó pár, egymástól erősen különböző szektorban is sikeres vállalkozást tudtam indítani és felépíteni. Az értékteremtéshez, a kollégákhoz, az üzleti partnerekhez való hozzáállás és leginkább a kitartó, alázatos és céltudatos munka mindig meghozza a gyümölcsét, legyen az ingatlanközvetítő franchise hálózat, építőipari szakkivitelező cég vagy technológiai startup. Az üzleti életben a sikert mindig igyekszünk számszerűsíteni és leginkább pénzben kifejezni. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy vannak olyan tényezők is, amelyek nehezen vagy egyáltalán nem számszerűsíthetők, de legalább annyira jellemzik egy pályafutás sikeres mérföldköveit: egy kiváló üzlettársra való rátalálás, a kollégák szemében a csillogás egy évértékelő céges vacsorán vagy egy potenciális befektetői megkeresés. Hiszem azt, hogy amit Halmai Attilával, alapítótársammal az elmúlt 3-4 évben megtettünk a BillKiller sikeréért, meghozza a gyümölcsét és még nagyon sok csúcsot fogunk együtt meghódítani!

Milyen távra tervez?

– Mivel üzletfejlesztéssel foglalkoztam az elmúlt 20 évben, alapvetően mindig hosszabb távra terveztem és a rövid távú előnyöket alárendeltem a stratégiai céloknak. A startup világban ezek az időtávok sokkal szűkebbek, mint a „hagyományos” vállalati formákban, így aztán nekem is alkalmazkodnom kell ehhez. Úgy gondolom, hogy ebben a rendkívül dinamikus startup világban megalapozottan tervezni 1 évre lehet, olyan forgatókönyveket kell készíteni, amelyeket negyedévente felül kell vizsgálni. Hihetetlen izgalmas és élvezetes feladat.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Eddig minden üzleti tevékenységem Magyarországon folyt, de nagyon szívesen kiterjeszteném ezt más országokra is. Több mint 25 éves üzleti tapasztalattal és egy kiváló, külföldön is skálázható projekttel azt gondolom, hogy eljött erre is az idő. A BillKillerből nemzetközi brandet építeni – ez igazi bakancslistás tétel!

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimtől megtanultam, hogy a munka és a kötelesség az első. Kitartásra és a feladatokkal szembeni alázatra neveltek. Rengeteg kiváló szakemberrel volt szerencsém eddig együtt dolgozni és/vagy baráti kapcsolatot kialakítani, mindig igyekeztem nálam tapasztaltabb, okosabb emberek társaságát keresni. Emellett persze volt pár olyan felettesem, kollégám és még üzlettársam is, akiktől megtanultam, hogy hogyan nem szabad bánni az emberekkel, a partnerekkel, egy cég értékeivel. Ezek a leckék legalább annyira hasznosak voltak.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerintem a legfontosabb sikertényező a HIT. Ha egy kolléga érzi, hogy hiszünk benne és ezt a hitet folyamatosan tápláljuk belé, akkor önmagában is hinni fog, és csodákra lesz képes. Hit nélkül nincsen siker. Egy csapatban mindenkinek hinnie kell: a beosztottaknak a vezető alkalmasságában és abban, hogy a vezető jó döntéseket hoz, a vezetőnek pedig abban, hogy a beosztottak el tudják látni a rájuk osztott feladatokat. Mindenkinek megvan a felelőssége és ugyan követünk el hibákat, azokból tanulnunk kell. Zseniálisan leírja ezt az a reklám, amiben személyes kedvencem, minden idők legnagyobb kosárlabdázója, Michael Jordan elsorolja, hogy több, mint 9000 dobást rontott el karrierje során, csaknem 300 meccset veszített, 26-szor rontotta el a meccset eldöntő dobást, azaz újra és újra elbukott...de mindezeknek köszönhetően lett SIKERES!

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ahhoz talán újra kéne születnem, hogy valami más területen is kipróbáljam magam, világéletemben az üzleti világ vonzott, örülök neki, hogy azzal foglalkozhatok, ami igazán érdekel.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Egy üzleti kapcsolat, pláne egy közös cégben való együttműködés csaknem olyan, mint egy házasság. Valójában sokszor előfordult már az, hogy az üzlettársammal több időt töltöttem együtt, mint a feleségemmel. Akár hónapokon, éveken keresztül. Ezért aztán hihetetlenül fontos, hogy emberként jól működjünk együtt, az alapvető erkölcsi, üzleti értékrendünk egyforma legyen. Az eddig szerzett tapasztalataim alapján ma már elsősorban arra figyelek egy szoros üzleti kapcsolat kialakításakor, hogy a személyes alapok meglegyenek. A pénzügyi érdekek számomra csak ezután következnek.

Mire sajnálja az idejét?

– Semmittevésre. Pörgős időszakokban – mint amilyen a mostani is a BillKiller fejlesztése és piaci bevezetése időszakában – még alvásra is. Minden nap 4-5 óra között kelek, jár az agyam, megtervezem a napom. A feleségem szokta is mondani, hogy álljak már le egy kicsit, lazítsak, de az nem az én pályám.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az emberi butaságot és lustaságot nem tudom tolerálni. Mivel nagyon szigorú időbeosztással élem az életem, ha valaki az én időmet pazarolja, késik, pontatlan vagy indokolatlanul sokat beszél, az végképp kiborít.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Volt szerencsém már sok karitatív eseményen részt venni és/vagy szervezni. Festettünk gyermekkórházban mesefigurákat a falakra, csomagoltunk és osztottunk élelmiszert hajléktalanoknak, rendszeresen gyűjtünk és adományozunk ruhákat, játékokat nehéz sorsú családoknak. A feleségem ebben kiváló társam. Fontosnak tarjuk, hogy a saját gyerekeinket is bevonjuk ebbe, tudják, hogy nem minden kortársuknak jut olyan gondtalan élet, mint nekik.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Hiszem, hogy jó minőségű munkavégzéshez kiváló tudású kollégák és eszközök kellenek. Cégvezetőként, tulajdonosként erre sosem szabad sajnálni a pénzt. A cégben dolgozó kollégák folyamatos képzése, fejlesztése, úgy tudások és gyakorlatok adaptálása szintén ebbe a körbe tartozik. A privát életben pedig a gyermekeim oktatására, valamint a minőségi rekreációra és egészséges élelmiszerre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretem aktívan és lehetőleg családi körben tölteni a kevés szabadidőmet. A túrázás, biciklizés, vízisportok, télen a síelés kapcsol ki. Külön imádom azokat a helyeket, ahol nincs térerő!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.