Romasz Sándor: Az élet a legjobb iskola, csak nagyon drága a tandíj!

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 06., 10:00

Be akarom bizonyítani, hogy a magyar üzleti modellünk külföldön is működőképes – mondta az Üzletemnek Romasz Sándor, a Nevadasec Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Magyar Testőr Szövetség alapítója és korábbi elnöke.

Romasz Sándor Nógrád megyében nevelkedett, középiskoláját katonai kollégiumban kezdte, de csalódva az akkori Magyar Honvédségben inkább polgári iskolára váltott, amely mellett a küzdősportokat is szabadon gyakorolhatta. Mindeközben a Salgótarjáni Öblösüveggyár cselgáncsszakosztályának oszlopos tagja volt nehézsúlyban.

Tanárai lebeszélték a sportkarrierről, így a Testnevelési Főiskola helyett a repülőgép-szerelést választotta, ahogy ő fogalmazott, „az legalább érdekesnek tűnt”. A valóban izgalmas évek után azonban a Malévnál a már akkor zajló leépítések miatt a pálya elhagyására kényszerült. Eközben a judót a Spartacusban, majd az UTE-ben folytatta, azonban egyre kevésbé tartotta hatékonynak a küzdősportok ezen ágát, így elkezdett inkább Krav Magára, majd Zrínyi Miklós kick-box edzéseire járni.

Ez már hatékonyabb önvédelemnek tűnt, de egy idő után ennél is keményebb sportágak iránt kezdett érdeklődni. Rehák György Muay Thai edzései következtek, később pedig Karacs Attila TEK közelharcoktató K1 edzésein csiszolta tudását, erőnlétét. Számos magyar és nemzetközi érem megszerzése után Muay Thai edzői diplomát is szerzett.

Küzdősportokban való jártassága miatt sok barátja volt az akkoriban induló vagyonvédelmi piacon, így 1998-ban elvégzett egy személy- és vagyonőr tanfolyamot, és azóta ezen a pályán tevékenykedik. Szorgalma, munkabírása miatt hamar területi vezető lett, majd eredményeit látva rövid idő múlva már ügyvezetőként irányította a többi területi vezető munkáját.

A kemény munka és az edzések mellett minden akkoriban elérhető tanfolyamot igyekezett elvégezni, felsőfokú biztonságszervező, majd magánynyomozó végzettség megszerzése mellett testőrtréningekre járt, bombakutató képzéseken vett részt, de említhetnénk a röntgengépek kezeléséhez szükséges sugárvédelmi előadó tanfolyamot vagy a harctéri elsősegélynyújtó ismereteket adó Combat Medic tréninget is.

Nem maradhatott ki persze a fegyvervizsga, később a lövészetvezetői tanfolyam, majd sportlövő karrier és sportlövő szakedző végzettség következett. Tagja az IBSSA Nemzetközi Testőr Szövetségnek, valamint alapítója és jó ideig elnöke a Magyar Testőr Szövetségnek.

2008 januárjában kezdett saját vállalkozásba, a Nevada Cégcsoport felépítésével. Személyesen is végzett testőri munkákat és oktatott a cég tanfolyamain, OKJ-s vagyonőr képzéseken, valamint fegyverismereti vizsgára felkészítő tanfolyamokon. Megalapította és évekig vezette a Vagyonőrújság néven ismerté vált internetes információs portált, valamint military üzletet is nyitott Testőrbolt néven.

Ma már inkább a klasszikus vagyonvédelem felé terelődött a hangsúly a Nevadasec Kft.-n belül, melynek ügyvezetői feladatait látja el napi 10-12 órát dolgozva. Persze hobbiként megmaradt a küzdősport, a lövészet, a tájfutás, az evezés, illetve legújabb hobbiként a motorozás is. Emellett természetesen a tanulást sem hanyagolja el, és külföldi fejlesztéseken is dolgozik. És még a fentieken túl is tudunk újdonságokkal szolgálni, ehhez olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 169. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Eddigi csúcsom, ahol éppen most vagyok. De holnap már magasabban szeretnék lenni. Voltak, vannak sikerek, de völgyekről nem igazán tudok beszámolni, pedig azok nélkül nehéz csúcsokról beszélni. Persze van, hogy valamely mutató ideiglenesen rosszabb képet mutat, de abból is előnyt szoktam kovácsolni. Egy régi mondás szerint: a végén minden jó lesz. És ha most nem jó, akkor ez még nem a vége.

– Milyen távra tervez?

– Vannak rövid- és hosszútávú terveim is. 20 évre biztosan tervezek, utána majd meglátjuk. De meg kell határozni a holnap kis lépéseit, ha el akarom érni a távlati célokat.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az, amin éppen most is dolgozom: nemzetközi szintre szeretném vinni a cégemet. Külföldi környezetben is be akarom bizonyítani, hogy a magyar üzleti modellünk máshol is működőképes.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Ez kicsit nagyképűen fog hangzani, de magamtól. Egészen pontosan a saját hibáimból tanultam a legtöbbet. Mert az élet a legjobb iskola, csak nagyon drága a tandíj! Az iskolai tandíjak lényegesen olcsóbbak, mint egy rossz üzleti döntés következményei. És a legrosszabb, amikor tudom, hogy mit kellene tennem, de nincs elég lelkierőm végigvinni. Ilyenkor jönnek a legfájdalmasabb veszteségek, mert előre tudtam, hogy elkerülhető lett volna a baj, ha idejében meghozok egy kellemetlen döntést, mégsem tettem.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Amivel csak tudom, de ez nehéz feladat, mert ami az egyiknek ösztönzőleg hat, az a másiknál lehet, hogy pont az ellenkező hatást váltja ki. Ráadásul ugyanannál az embernél máskor, más szituációban szintén más eredményt hozhat. Az ember bonyolult „szerkezet”, ezért ezt folyamatosan tanulnom kell, most ez a legfontosabb feladatom. Mert ha megkérdezik, hogy ki a világ legerősebb embere, akkor én nem testépítőkre vagy harcművészekre gondolok, mert az ő erejük csak önmagukra korlátozódik, ezért véges. A legerősebb ember az, akinek a legjobb, legeredményesebb csapata van, amelynek tagjait jól tudja motiválni. Egy ilyen közösség hihetetlen eredményekre képes. Együtt vagyunk igazán erősek, ezért többet ér egy jó csapatjátékos, mint egy magányos hős, aki nem működik együtt a társakkal. A római hadsereg ebben volt a legjobb. Nem azért uralták a fél világot, mert nekik voltak a legerősebb harcosaik, hanem mert szervezettek voltak és döbbenetesen hatékonyan tudtak együttműködni a harcokban.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Számomra ez a kérdés azt jelenti, hogy melyik az a szakma, ahol kíváncsi vagyok, hogy megállnám-e a helyem. Tudom magamról, hogy sok szakmához nincs adottságom, így azt nem próbálgatnám. A balett például biztosan nem az én asztalom. Más szakmákban pedig tudom, hogy megállnám a helyem, persze sok időt és energiát bele kellene fektetnem nekem is, mint mindenki másnak. De ez nem biztos, hogy megéri nekem. Így próbálkozni nem szeretnék, ha úgy érzem majd, hogy váltanom kell, akkor azt fogom tenni. Viszont szívesen csinálnék hivatásszerűen olyat, amivel másokon tudok segíteni. Például tűzoltó, mentős. Nagyon becsülöm őket azért, amit tesznek.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Inkább azt mondom el, hogyan nem. Gyűlölöm a becstelenséget, a hízelkedést vagy hazugságot, a tisztességtelen és gerinctelen eszközöket, az urambátyám világot, vagyis minden olyan módszert, ami nem valós teljesítményen alapszik. Az ilyen módszerekkel operáló embereket igyekszem elkerülni. A becsületem fontosabb, mint a profit. Ha emiatt lemaradok valamiről, nem bánom. Szívesebben építek kapcsolatot tisztességes, értékes emberekkel, még ha nem is üzletemberek.  Aztán van, amiből lesz üzlet is, másból „csak” barátság, de ez nem számít, nekem mindkettő nyereség.

– Mire sajnálja az idejét?

– Értelmetlen tevékenységekre, mint például a várakozás. Ha valahol van 5 perc időm, már nyitom is a laptopot és kezdek dolgozni vagy tanulni. Igyekszem összekombinálni a dolgokat, hogy ezzel is időt nyerjek, például sportolás közben nyelvet tanulok vagy üzleti könyveket hallgatok. De azért igyekszem jelen lenni a pillanatokban. A felszínes csevegésekre szintén sajnálom az időt, de a komoly beszélgetéseket szeretem.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Ilyenből sajnos túl sok van. Butaság, tehetetlenség, igazságtalanság, értelmetlen és időrabló tevékenységek. Ezekkel gyakran találkozom, de meg kell tanulnom felülemelkedni ezeken a szituációkon. Amikor sikerül, az nagyon jó érzés.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Amivel másoknak tényleg segíteni tudok. De nem szeretek olyanoknak segíteni, akik nem igazán akarják, hogy segítsenek rajtuk, vagy ők maguk nem tesznek semmit azért, hogy megoldják a problémáikat, hanem kizárólag másoktól várják a megoldást. Ilyenkor inkább baleknak érzem magam, mint hasznos embernek.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Tanulásra, maradandó élményekre, értékteremtő beruházásokra, illetve olyan dolgokra, amik valóban nagyszerűek. Gyűlölöm a kompromisszumokat, a selejtes, használhatatlan vackokat. De sokszor az ezekre fecsérelt idő és az elszalasztott igazi lehetőség nagyobb veszteség, mint maga a pénz.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A szeretteimmel töltött minőségi idő. Meg az extrém sportok, természetesen. Ilyenkor igyekszem kikapcsolni a gondolataimat és elszakadni a munkától, a napi problémáktól, mert arra kell fókuszálnom, ami előttem van. A holnap nem számít, a jelent kell túlélni! Ilyen például a küzdősport vagy a motorozás, ekkor nem célszerű elkalandozni, mert rögtön megvan a baj.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.