Rétfalvi-Kurucz Alexandra: Pénzügyi tervezéssel is segítjük a gasztro vállalkozókat

2018. 12. 11., 09:00

Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám – mondja az Üzletemnek adott interjúban Rétfalvi-Kurucz Alexandra. A konyhatechnológus-üzletnyitási tanácsadó sokat utazva meríti inspirációit a nagyvilág konyháiból.

A gasztrovilág sokakat csábít. Az interjú kérdezőbaristájaként magam is jó ideje agyalok valami klassz családi kávézós terven, de egyelőre az „asztal másik oldaláról” kóstolom a Lattét. Rétfalvi-Kurucz Alexandra egyébként adhatna tanácsot, de most nem a saját bizniszemről faggattam az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

–Cégemmel rengeteg kiemelt projektben veszünk részt, nagy létesítmények technológiai tervezésén, konyha tervein dolgozunk. Nehéz kiemelni közülük egyet, de az utóbbi évek munkáiból talán a legemlékezetesebb az új budapesti kongresszusi központ konyhaüzeme, amely 4000 adagosra méretezett. Rengeteget tanultam szakmailag is ebből a feladatból.

Milyen távra tervez?

–Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám, tehát a lehető leghosszabb távra tervezek. Ráadásul imádom a munkámat, megtaláltam benne önmagamat és a helyemet a világban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

–Szerencsére a gasztronómia kimeríthetetlen téma, így a bakancslistához is újabb és újabb tételek kerülnek. Minél többet utazni, és inspirációkat gyűjteni a nagyvilág konyháiból – talán így tudnám összefoglalni a szakmai vágyaimat.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–Szüleimtől, akiknek a szakmát köszönhetem, és akikkel ma is együtt dolgozunk sok szép projekten. Illetve maguk az ügyfelek, hiszen nincs két egyforma üzletnyitás, tervezési feladat, minden projektnél más és más problémák merülnek fel, amik megoldása folyamatosan fejleszti az embert.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

–Az, amit a cégünk csinál, a technológiai tervezés és az üzletnyitási tanácsadás, gasztro coaching, elsősorban hazai közegben értelmezhető, hiszen az itteni jogszabályok, rendeletek világát ismerjük, és ebben segítjük az ügyfeleinket. Természetesen sok nemzetközi ügyfelünk is van, például hotel láncok, ahol az elsődleges feladat olyan konyhát tervezni, ami megfelel a magyarországi előírásoknak is.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

–Természetesen mindig gondolkozunk lehetőségeken, amivel a jelenlegi szolgáltatásainkat bővíthetjük, az idei évtől például pénzügyi tervezéssel, tanácsadással, kontrolling tevékenységgel is segítjük a gasztro vállalkozásokat. Nemrég indítottunk el egy új kezdeményezést néhány társunkkal Piqniq néven, célunk, hogy gasztro vállalkozásoknak edukációs közösséget teremtsünk. Az első eseményünk sikere is visszaigazolja, hogy óriási igény van erre.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

–A gasztro vállalkozásoknál gyakran felmerül a „neki miért szabad, amit nekem nem” jellegű kérdés, amelynek az oka, hogy bizony nagyon sok előírás, jogszabály kerületenként, területenként más értelmezést kap, és sok esetben nincs egységes elbírálás. Nehéz megmagyarázni egy ügyfélnek, hogy egy másik kerületben, városban miért nyithatott meg egy üzlet bizonyos feltételekkel, amit a másik helyen nem engednek.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

–Konferenciákra járok, sőt, események szervezésében is részt veszek. Mindenkit meghallgatok, és mindenkivel beszélgetek, néha a legmeglepőbb helyeken születnek nagyszerű üzleti kapcsolatok.

Mire sajnálja az idejét?

–Amikor egy ügyfél későn érkezik hozzám a tanácsadásra, és az időt bizonyos folyamatok javítása, problémamegoldás veszi el az érdemi munka helyett.

Mire nem sajnálja a pénzt?

–Önfejlesztésre, képzésekre, bármire, ami a látókörömet bővítheti.

Milyen célra, kiknek adakozna?

–Természetesen az ember ahol tud, segít, mi is többször támogatunk jó célokat, alapítványokat. Viszont sokkal hatékonyabb segítségnek érzem, ha például egy társadalmi projektben, felzárkóztató programban konyhával, élelmiszer előállítással kapcsolatban szakmai segítséget tudunk nyújtani, ilyen esetben természetesen ingyenesen.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

–A családom és a barátaim. Minden velük eltöltött idő kikapcsol. Csodálatos férjem és kislányom van, akikkel nap mint nap töltődöm. Ezen kívül az olvasás tud teljesen kikapcsolni a pörgésből.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-20 18:10:00
Az ültetésre szánt növények távértékesítése kizárólag növényútlevéllel megengedett, amely igazolja, hogy a termesztés és előállítás a növény-egészségügyi követelmények betartásával történt – hívja fel a figyelmet a Nébih.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS