Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám – mondja az Üzletemnek adott interjúban Rétfalvi-Kurucz Alexandra. A konyhatechnológus-üzletnyitási tanácsadó sokat utazva meríti inspirációit a nagyvilág konyháiból.
A gasztrovilág sokakat csábít. Az interjú kérdezőbaristájaként magam is jó ideje agyalok valami klassz családi kávézós terven, de egyelőre az „asztal másik oldaláról” kóstolom a Lattét. Rétfalvi-Kurucz Alexandra egyébként adhatna tanácsot, de most nem a saját bizniszemről faggattam az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.
–Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
–Cégemmel rengeteg kiemelt projektben veszünk részt, nagy létesítmények technológiai tervezésén, konyha tervein dolgozunk. Nehéz kiemelni közülük egyet, de az utóbbi évek munkáiból talán a legemlékezetesebb az új budapesti kongresszusi központ konyhaüzeme, amely 4000 adagosra méretezett. Rengeteget tanultam szakmailag is ebből a feladatból.
–Milyen távra tervez?
–Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám, tehát a lehető leghosszabb távra tervezek. Ráadásul imádom a munkámat, megtaláltam benne önmagamat és a helyemet a világban.
–Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
–Szerencsére a gasztronómia kimeríthetetlen téma, így a bakancslistához is újabb és újabb tételek kerülnek. Minél többet utazni, és inspirációkat gyűjteni a nagyvilág konyháiból – talán így tudnám összefoglalni a szakmai vágyaimat.
–Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
–Szüleimtől, akiknek a szakmát köszönhetem, és akikkel ma is együtt dolgozunk sok szép projekten. Illetve maguk az ügyfelek, hiszen nincs két egyforma üzletnyitás, tervezési feladat, minden projektnél más és más problémák merülnek fel, amik megoldása folyamatosan fejleszti az embert.
–A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
–Az, amit a cégünk csinál, a technológiai tervezés és az üzletnyitási tanácsadás, gasztro coaching, elsősorban hazai közegben értelmezhető, hiszen az itteni jogszabályok, rendeletek világát ismerjük, és ebben segítjük az ügyfeleinket. Természetesen sok nemzetközi ügyfelünk is van, például hotel láncok, ahol az elsődleges feladat olyan konyhát tervezni, ami megfelel a magyarországi előírásoknak is.
–Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?
–Természetesen mindig gondolkozunk lehetőségeken, amivel a jelenlegi szolgáltatásainkat bővíthetjük, az idei évtől például pénzügyi tervezéssel, tanácsadással, kontrolling tevékenységgel is segítjük a gasztro vállalkozásokat. Nemrég indítottunk el egy új kezdeményezést néhány társunkkal Piqniq néven, célunk, hogy gasztro vállalkozásoknak edukációs közösséget teremtsünk. Az első eseményünk sikere is visszaigazolja, hogy óriási igény van erre.
–Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?
–A gasztro vállalkozásoknál gyakran felmerül a „neki miért szabad, amit nekem nem” jellegű kérdés, amelynek az oka, hogy bizony nagyon sok előírás, jogszabály kerületenként, területenként más értelmezést kap, és sok esetben nincs egységes elbírálás. Nehéz megmagyarázni egy ügyfélnek, hogy egy másik kerületben, városban miért nyithatott meg egy üzlet bizonyos feltételekkel, amit a másik helyen nem engednek.
–Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
–Konferenciákra járok, sőt, események szervezésében is részt veszek. Mindenkit meghallgatok, és mindenkivel beszélgetek, néha a legmeglepőbb helyeken születnek nagyszerű üzleti kapcsolatok.
–Mire sajnálja az idejét?
–Amikor egy ügyfél későn érkezik hozzám a tanácsadásra, és az időt bizonyos folyamatok javítása, problémamegoldás veszi el az érdemi munka helyett.
–Mire nem sajnálja a pénzt?
–Önfejlesztésre, képzésekre, bármire, ami a látókörömet bővítheti.
–Milyen célra, kiknek adakozna?
–Természetesen az ember ahol tud, segít, mi is többször támogatunk jó célokat, alapítványokat. Viszont sokkal hatékonyabb segítségnek érzem, ha például egy társadalmi projektben, felzárkóztató programban konyhával, élelmiszer előállítással kapcsolatban szakmai segítséget tudunk nyújtani, ilyen esetben természetesen ingyenesen.
–Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
–A családom és a barátaim. Minden velük eltöltött idő kikapcsol. Csodálatos férjem és kislányom van, akikkel nap mint nap töltődöm. Ezen kívül az olvasás tud teljesen kikapcsolni a pörgésből.
Szerdahelyi Csaba
A globális értékláncok megroppanásához és teljes átszervezéséhez vezethet a vámok újabb korszakának beköszönte a világgazdaságban, azonban a beruházásösztönzésnek ebben az új helyzetben is bőven maradt mozgástere – írja friss bejegyzésében Joó István kormánybiztos, a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.
A kormány felmentést kért a Paks II. beruházás számára az előző amerikai adminisztráció által „politikai bosszúból” meghozott szankciók alól, amelyek nehezítik a beruházás előrehaladását – tájékoztatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.