Rétfalvi-Kurucz Alexandra: Pénzügyi tervezéssel is segítjük a gasztro vállalkozókat

2018. 12. 11., 09:00

Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám – mondja az Üzletemnek adott interjúban Rétfalvi-Kurucz Alexandra. A konyhatechnológus-üzletnyitási tanácsadó sokat utazva meríti inspirációit a nagyvilág konyháiból.

A gasztrovilág sokakat csábít. Az interjú kérdezőbaristájaként magam is jó ideje agyalok valami klassz családi kávézós terven, de egyelőre az „asztal másik oldaláról” kóstolom a Lattét. Rétfalvi-Kurucz Alexandra egyébként adhatna tanácsot, de most nem a saját bizniszemről faggattam az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

–Cégemmel rengeteg kiemelt projektben veszünk részt, nagy létesítmények technológiai tervezésén, konyha tervein dolgozunk. Nehéz kiemelni közülük egyet, de az utóbbi évek munkáiból talán a legemlékezetesebb az új budapesti kongresszusi központ konyhaüzeme, amely 4000 adagosra méretezett. Rengeteget tanultam szakmailag is ebből a feladatból.

Milyen távra tervez?

–Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám, tehát a lehető leghosszabb távra tervezek. Ráadásul imádom a munkámat, megtaláltam benne önmagamat és a helyemet a világban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

–Szerencsére a gasztronómia kimeríthetetlen téma, így a bakancslistához is újabb és újabb tételek kerülnek. Minél többet utazni, és inspirációkat gyűjteni a nagyvilág konyháiból – talán így tudnám összefoglalni a szakmai vágyaimat.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–Szüleimtől, akiknek a szakmát köszönhetem, és akikkel ma is együtt dolgozunk sok szép projekten. Illetve maguk az ügyfelek, hiszen nincs két egyforma üzletnyitás, tervezési feladat, minden projektnél más és más problémák merülnek fel, amik megoldása folyamatosan fejleszti az embert.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

–Az, amit a cégünk csinál, a technológiai tervezés és az üzletnyitási tanácsadás, gasztro coaching, elsősorban hazai közegben értelmezhető, hiszen az itteni jogszabályok, rendeletek világát ismerjük, és ebben segítjük az ügyfeleinket. Természetesen sok nemzetközi ügyfelünk is van, például hotel láncok, ahol az elsődleges feladat olyan konyhát tervezni, ami megfelel a magyarországi előírásoknak is.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

–Természetesen mindig gondolkozunk lehetőségeken, amivel a jelenlegi szolgáltatásainkat bővíthetjük, az idei évtől például pénzügyi tervezéssel, tanácsadással, kontrolling tevékenységgel is segítjük a gasztro vállalkozásokat. Nemrég indítottunk el egy új kezdeményezést néhány társunkkal Piqniq néven, célunk, hogy gasztro vállalkozásoknak edukációs közösséget teremtsünk. Az első eseményünk sikere is visszaigazolja, hogy óriási igény van erre.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

–A gasztro vállalkozásoknál gyakran felmerül a „neki miért szabad, amit nekem nem” jellegű kérdés, amelynek az oka, hogy bizony nagyon sok előírás, jogszabály kerületenként, területenként más értelmezést kap, és sok esetben nincs egységes elbírálás. Nehéz megmagyarázni egy ügyfélnek, hogy egy másik kerületben, városban miért nyithatott meg egy üzlet bizonyos feltételekkel, amit a másik helyen nem engednek.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

–Konferenciákra járok, sőt, események szervezésében is részt veszek. Mindenkit meghallgatok, és mindenkivel beszélgetek, néha a legmeglepőbb helyeken születnek nagyszerű üzleti kapcsolatok.

Mire sajnálja az idejét?

–Amikor egy ügyfél későn érkezik hozzám a tanácsadásra, és az időt bizonyos folyamatok javítása, problémamegoldás veszi el az érdemi munka helyett.

Mire nem sajnálja a pénzt?

–Önfejlesztésre, képzésekre, bármire, ami a látókörömet bővítheti.

Milyen célra, kiknek adakozna?

–Természetesen az ember ahol tud, segít, mi is többször támogatunk jó célokat, alapítványokat. Viszont sokkal hatékonyabb segítségnek érzem, ha például egy társadalmi projektben, felzárkóztató programban konyhával, élelmiszer előállítással kapcsolatban szakmai segítséget tudunk nyújtani, ilyen esetben természetesen ingyenesen.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

–A családom és a barátaim. Minden velük eltöltött idő kikapcsol. Csodálatos férjem és kislányom van, akikkel nap mint nap töltődöm. Ezen kívül az olvasás tud teljesen kikapcsolni a pörgésből.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS