Rétfalvi-Kurucz Alexandra: Pénzügyi tervezéssel is segítjük a gasztro vállalkozókat

2018. 12. 11., 09:00

Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám – mondja az Üzletemnek adott interjúban Rétfalvi-Kurucz Alexandra. A konyhatechnológus-üzletnyitási tanácsadó sokat utazva meríti inspirációit a nagyvilág konyháiból.

A gasztrovilág sokakat csábít. Az interjú kérdezőbaristájaként magam is jó ideje agyalok valami klassz családi kávézós terven, de egyelőre az „asztal másik oldaláról” kóstolom a Lattét. Rétfalvi-Kurucz Alexandra egyébként adhatna tanácsot, de most nem a saját bizniszemről faggattam az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

–Cégemmel rengeteg kiemelt projektben veszünk részt, nagy létesítmények technológiai tervezésén, konyha tervein dolgozunk. Nehéz kiemelni közülük egyet, de az utóbbi évek munkáiból talán a legemlékezetesebb az új budapesti kongresszusi központ konyhaüzeme, amely 4000 adagosra méretezett. Rengeteget tanultam szakmailag is ebből a feladatból.

Milyen távra tervez?

–Mivel a saját cégemben dolgozom, ami családi örökség, fel sem merül, hogy bármikor abbahagynám, tehát a lehető leghosszabb távra tervezek. Ráadásul imádom a munkámat, megtaláltam benne önmagamat és a helyemet a világban.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

–Szerencsére a gasztronómia kimeríthetetlen téma, így a bakancslistához is újabb és újabb tételek kerülnek. Minél többet utazni, és inspirációkat gyűjteni a nagyvilág konyháiból – talán így tudnám összefoglalni a szakmai vágyaimat.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–Szüleimtől, akiknek a szakmát köszönhetem, és akikkel ma is együtt dolgozunk sok szép projekten. Illetve maguk az ügyfelek, hiszen nincs két egyforma üzletnyitás, tervezési feladat, minden projektnél más és más problémák merülnek fel, amik megoldása folyamatosan fejleszti az embert.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

–Az, amit a cégünk csinál, a technológiai tervezés és az üzletnyitási tanácsadás, gasztro coaching, elsősorban hazai közegben értelmezhető, hiszen az itteni jogszabályok, rendeletek világát ismerjük, és ebben segítjük az ügyfeleinket. Természetesen sok nemzetközi ügyfelünk is van, például hotel láncok, ahol az elsődleges feladat olyan konyhát tervezni, ami megfelel a magyarországi előírásoknak is.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

–Természetesen mindig gondolkozunk lehetőségeken, amivel a jelenlegi szolgáltatásainkat bővíthetjük, az idei évtől például pénzügyi tervezéssel, tanácsadással, kontrolling tevékenységgel is segítjük a gasztro vállalkozásokat. Nemrég indítottunk el egy új kezdeményezést néhány társunkkal Piqniq néven, célunk, hogy gasztro vállalkozásoknak edukációs közösséget teremtsünk. Az első eseményünk sikere is visszaigazolja, hogy óriási igény van erre.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

–A gasztro vállalkozásoknál gyakran felmerül a „neki miért szabad, amit nekem nem” jellegű kérdés, amelynek az oka, hogy bizony nagyon sok előírás, jogszabály kerületenként, területenként más értelmezést kap, és sok esetben nincs egységes elbírálás. Nehéz megmagyarázni egy ügyfélnek, hogy egy másik kerületben, városban miért nyithatott meg egy üzlet bizonyos feltételekkel, amit a másik helyen nem engednek.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

–Konferenciákra járok, sőt, események szervezésében is részt veszek. Mindenkit meghallgatok, és mindenkivel beszélgetek, néha a legmeglepőbb helyeken születnek nagyszerű üzleti kapcsolatok.

Mire sajnálja az idejét?

–Amikor egy ügyfél későn érkezik hozzám a tanácsadásra, és az időt bizonyos folyamatok javítása, problémamegoldás veszi el az érdemi munka helyett.

Mire nem sajnálja a pénzt?

–Önfejlesztésre, képzésekre, bármire, ami a látókörömet bővítheti.

Milyen célra, kiknek adakozna?

–Természetesen az ember ahol tud, segít, mi is többször támogatunk jó célokat, alapítványokat. Viszont sokkal hatékonyabb segítségnek érzem, ha például egy társadalmi projektben, felzárkóztató programban konyhával, élelmiszer előállítással kapcsolatban szakmai segítséget tudunk nyújtani, ilyen esetben természetesen ingyenesen.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

–A családom és a barátaim. Minden velük eltöltött idő kikapcsol. Csodálatos férjem és kislányom van, akikkel nap mint nap töltődöm. Ezen kívül az olvasás tud teljesen kikapcsolni a pörgésből.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS