Prof. Dr. Ősapay György: Exportpartnereket csak személyesen lehet meggyőzni

2018. 12. 13., 10:00

A cégvezetésből lassan szeretnék visszavonulni a számomra több izgalmat, szórakozást nyújtó kutatás/fejlesztés területére – mondja az Üzletemnek adott interjúban Prof. Dr. Ősapay György. Az elismert gyógyszerkutató, kémikus nem idegenkedik a Skype meetingektől, de a felesleges bürokráciáról sarkos a véleménye.

Prof. Dr. Ősapay György 2002-től az amerikai és magyar bejegyzésű Pharmaforte Kft./Pharmafort Inc. cég ügyvezetője és kutatási igazgatója. Ha a kedves olvasó nincs tisztában a defenzin antibiotikumokkal vagy a fájdalomcsillapító opioidokkal, ne csüggedjen! A professzor úr sok másról is beszél az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

–Biznisz vonalon csak az utóbbi 15 évben tevékenykedek. Előtte gyógyszerkutató vegyészként dolgoztam idehaza a Chinoin gyógyszergyárban, majd 30 évig az Amerikai Egyesült Államok három egyetemén oktattam és végeztem kutatásokat. New Yorkban és Kaliforniában a fájdalomcsillapító opioidokkal és a természetes defenzin antibiotikumokkal foglalkoztam. Karriercsúcs? Szakmai vonalon a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet értem el, amit tekinthetek a karrierem csúcsának, vagyis karrierünk csúcsának, hiszen ugyancsak vegyész feleségem, Klára, fontos szakmai és stabil családi hátteret biztosított munkámhoz.

Időközben a magyar népszaporulati problémával is foglalkoztam és így kerültem kapcsolatba egy kis amerikai céggel, amely fogamzást elősegítő készítményeket fejlesztett. Két, klinikailag sikeres terméket (Ferulant férfiaknak, Ovant nőknek) Magyarországon is bevezettünk a hazai Pharmaforte Kft. cégünk által. Hazai, rövidesen indiai klinikai kutatásokat is végeztünk és végzünk ezekkel a készítményekkel. Más termékekkel is büszkélkedhet a cégünk, 2002-től elsőként jelentettünk meg Magyarországon tőzegáfonya-kivonatos készítményt, majd ugyancsak elsőként a svéd fekete áfonyát tartalmazót. Jelenleg újabb készítmények fejlesztésén dolgozok a Pharmaforte keretében.

Milyen távra tervez?

–A kutatásokat nem lehet időhöz kötni, ami nem csak gyógyszerkutatásra érvényes. Példa erre, hogy a svéd fekete áfonyát tartalmazó Bilutin étrend-kiegészítőnk a bevezetése óta eltelt 13 éve alatt háromszor újult meg újabb fontos hatóanyagok hozzáadásával. De koromat tekintve (68), a cégvezetésből lassan szeretnék visszavonulni a számomra több izgalmat, szórakozást nyújtó kutatás/fejlesztés területére.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

–Előzőekből kitűnhetett, hogy elsősorban tudományos kutató vagyok, nem igazán biznisz ember.  Most mégis a legnagyobb kihívásunk, hogy a cég külföldön is sikereket érjen el. Ezért elég sok energia befektetésével, szakmai és ipari kiállításokkal növelni igyekszünk az export tevékenységet. Emellett a fejlesztés alatt lévő termékeink regisztrálása, forgalmazása további feladatokat ad majd itthon és külföldön is.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–Szakmai vonalon sokat jelentett számomra az a néhány professzor, akikkel együtt dolgozhattam idehaza és Amerikában. Biznisz vonalon a Magyar Nemzeti Kereskedő Ház segítségét kell említsem, akik szinte minden vonalon együttműködést ajánlottak és adtak eddig is.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

–Gyógyszerkutatói területen az amerikai lehetőségek komoly fejlődést biztosítottak. A bizniszben a hazai vonalon is vannak még kiaknázatlan lehetőségeink, de az exportunk fejlesztése, ha azt külföldi tevékenységnek ítéljük, jóval nagyobb lehetőséget jelent a hazainál.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

–Részletekbe nem mennék, de valóban vannak ilyen kihívások, lehetőségek Magyarországon és külföldön is. Egy megfelelő humán háttér kiépítése lenne az első feladat.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

–Roppant nehézséget jelent egyes hatóságok néha túlzottan lassú vagy nem segítő szándékú tevékenysége, amelyet remélhetőleg nem más érdekek mozgatnak.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

–Exportpartnereket személyesen lehet csak meggyőzni a Pharmaforte készítményeinek kiválóságáról, hogy érdemesnek találják azt a nagy procedúrát felvállalni, hogy a termékeket regisztráltassák az adott országban. A jelentkezőket kiállításokon érjük el, majd internetes levelezéssel, Skype meetingekkel, a partnerek meghívásával folytatjuk az ismerkedést.

Mire sajnálja az idejét?

–Valójában nem sajnálom az időt semmitől, barátok, kultúra, opera, utazás… Persze ez éjszakába nyúló munkásságot igényel.

Mire nem sajnálja a pénzt?

–Az imént említett tevékenységektől nem sajnálom.

Milyen célra, kiknek adakozna?

–A cégünk gyakran támogatja a gyermekek kezelését végző klinikákat, valamint a védőnői szervezeteket. A népszaporulat segítésére, a babára vágyók támogatására indítottuk a Babacsalogató alapítványt. Ennek keretében évente kitüntetünk néhány védőnőt. Az alapítvány tervezett sokrétű munkája is támogatást igényel majd.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

–Imádom az operát, a klasszikus zenét, a Magyar Operaházat, a bécsit, gyakran megyünk feleségemmel New Yorkba is, ott a Metropolitan Opera meglátogatása kivételes élmény számunkra. Kettőnk kedvelt kikapcsolódása, ha Amerikából hazafelé nem repülővel, hanem egy 7 napos (Queen Mary 2.) hajózással jövünk New Yorkból Londonig, onnan pedig repülővel. Ezt az utazást éppen most, az újév elején fogjuk ismét élvezni. De leges-legnagyobb élvezetünk látni és játszani a hat unokánkkal (egy hónapostól 10 évesig), a velük töltött idő maximális kikapcsolódást jelent.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 14:13:00
December 2-án az EU három intézménye és több mint 500 európai polgár közösen értékelte az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeképp hozott intézkedéseket.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS