Prof. Dr. Ősapay György: Exportpartnereket csak személyesen lehet meggyőzni

2018. 12. 13., 10:00

A cégvezetésből lassan szeretnék visszavonulni a számomra több izgalmat, szórakozást nyújtó kutatás/fejlesztés területére – mondja az Üzletemnek adott interjúban Prof. Dr. Ősapay György. Az elismert gyógyszerkutató, kémikus nem idegenkedik a Skype meetingektől, de a felesleges bürokráciáról sarkos a véleménye.

Prof. Dr. Ősapay György 2002-től az amerikai és magyar bejegyzésű Pharmaforte Kft./Pharmafort Inc. cég ügyvezetője és kutatási igazgatója. Ha a kedves olvasó nincs tisztában a defenzin antibiotikumokkal vagy a fájdalomcsillapító opioidokkal, ne csüggedjen! A professzor úr sok másról is beszél az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

–Biznisz vonalon csak az utóbbi 15 évben tevékenykedek. Előtte gyógyszerkutató vegyészként dolgoztam idehaza a Chinoin gyógyszergyárban, majd 30 évig az Amerikai Egyesült Államok három egyetemén oktattam és végeztem kutatásokat. New Yorkban és Kaliforniában a fájdalomcsillapító opioidokkal és a természetes defenzin antibiotikumokkal foglalkoztam. Karriercsúcs? Szakmai vonalon a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet értem el, amit tekinthetek a karrierem csúcsának, vagyis karrierünk csúcsának, hiszen ugyancsak vegyész feleségem, Klára, fontos szakmai és stabil családi hátteret biztosított munkámhoz.

Időközben a magyar népszaporulati problémával is foglalkoztam és így kerültem kapcsolatba egy kis amerikai céggel, amely fogamzást elősegítő készítményeket fejlesztett. Két, klinikailag sikeres terméket (Ferulant férfiaknak, Ovant nőknek) Magyarországon is bevezettünk a hazai Pharmaforte Kft. cégünk által. Hazai, rövidesen indiai klinikai kutatásokat is végeztünk és végzünk ezekkel a készítményekkel. Más termékekkel is büszkélkedhet a cégünk, 2002-től elsőként jelentettünk meg Magyarországon tőzegáfonya-kivonatos készítményt, majd ugyancsak elsőként a svéd fekete áfonyát tartalmazót. Jelenleg újabb készítmények fejlesztésén dolgozok a Pharmaforte keretében.

Milyen távra tervez?

–A kutatásokat nem lehet időhöz kötni, ami nem csak gyógyszerkutatásra érvényes. Példa erre, hogy a svéd fekete áfonyát tartalmazó Bilutin étrend-kiegészítőnk a bevezetése óta eltelt 13 éve alatt háromszor újult meg újabb fontos hatóanyagok hozzáadásával. De koromat tekintve (68), a cégvezetésből lassan szeretnék visszavonulni a számomra több izgalmat, szórakozást nyújtó kutatás/fejlesztés területére.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

–Előzőekből kitűnhetett, hogy elsősorban tudományos kutató vagyok, nem igazán biznisz ember.  Most mégis a legnagyobb kihívásunk, hogy a cég külföldön is sikereket érjen el. Ezért elég sok energia befektetésével, szakmai és ipari kiállításokkal növelni igyekszünk az export tevékenységet. Emellett a fejlesztés alatt lévő termékeink regisztrálása, forgalmazása további feladatokat ad majd itthon és külföldön is.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

–Szakmai vonalon sokat jelentett számomra az a néhány professzor, akikkel együtt dolgozhattam idehaza és Amerikában. Biznisz vonalon a Magyar Nemzeti Kereskedő Ház segítségét kell említsem, akik szinte minden vonalon együttműködést ajánlottak és adtak eddig is.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

–Gyógyszerkutatói területen az amerikai lehetőségek komoly fejlődést biztosítottak. A bizniszben a hazai vonalon is vannak még kiaknázatlan lehetőségeink, de az exportunk fejlesztése, ha azt külföldi tevékenységnek ítéljük, jóval nagyobb lehetőséget jelent a hazainál.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

–Részletekbe nem mennék, de valóban vannak ilyen kihívások, lehetőségek Magyarországon és külföldön is. Egy megfelelő humán háttér kiépítése lenne az első feladat.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

–Roppant nehézséget jelent egyes hatóságok néha túlzottan lassú vagy nem segítő szándékú tevékenysége, amelyet remélhetőleg nem más érdekek mozgatnak.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

–Exportpartnereket személyesen lehet csak meggyőzni a Pharmaforte készítményeinek kiválóságáról, hogy érdemesnek találják azt a nagy procedúrát felvállalni, hogy a termékeket regisztráltassák az adott országban. A jelentkezőket kiállításokon érjük el, majd internetes levelezéssel, Skype meetingekkel, a partnerek meghívásával folytatjuk az ismerkedést.

Mire sajnálja az idejét?

–Valójában nem sajnálom az időt semmitől, barátok, kultúra, opera, utazás… Persze ez éjszakába nyúló munkásságot igényel.

Mire nem sajnálja a pénzt?

–Az imént említett tevékenységektől nem sajnálom.

Milyen célra, kiknek adakozna?

–A cégünk gyakran támogatja a gyermekek kezelését végző klinikákat, valamint a védőnői szervezeteket. A népszaporulat segítésére, a babára vágyók támogatására indítottuk a Babacsalogató alapítványt. Ennek keretében évente kitüntetünk néhány védőnőt. Az alapítvány tervezett sokrétű munkája is támogatást igényel majd.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

–Imádom az operát, a klasszikus zenét, a Magyar Operaházat, a bécsit, gyakran megyünk feleségemmel New Yorkba is, ott a Metropolitan Opera meglátogatása kivételes élmény számunkra. Kettőnk kedvelt kikapcsolódása, ha Amerikából hazafelé nem repülővel, hanem egy 7 napos (Queen Mary 2.) hajózással jövünk New Yorkból Londonig, onnan pedig repülővel. Ezt az utazást éppen most, az újév elején fogjuk ismét élvezni. De leges-legnagyobb élvezetünk látni és játszani a hat unokánkkal (egy hónapostól 10 évesig), a velük töltött idő maximális kikapcsolódást jelent.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 10:31:15
Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS