Pintér Zsolt: Egy fejvadásznak hazai pályán kell megállnia a helyét

2019. 01. 21., 10:15

Vérfrissítésként nemrég elkezdtem mikro-kis-középvállalkozások hitelprojektjeivel és vissza nem térítendő támogatásokkal is foglalkozni – mondja Pintér Zsolt az Üzletemnek. Az ismert fejvadász szeret mindig magasabb fokozatba kapcsolni: a városban például egy Yamaha T-max maxirobogóval nyomja a gázt.

Pintér Zsolt, az egyik legismertebb fejvadász és karrierszakértő Magyarországon. Külföldön szerzett nemzetközi közgazdászi és politológusi diplomát, majd itthon külkereskedelmi és jogi képzettséget. Dolgozott diplomataként, majd az üzleti életben töltött be vezetői pozíciókat. A Horton International kelet-európai alelnöke, PTE FEEFI c. egyetemi docens. Most ő az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának interjúalanya.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyrészt, hogy a feleségemmel – az 1989. évi alapítást követően – eljutottunk oda, hogy Magyarország elsőszámú és legismertebb „fejvadásza és karrierszakértőjeként” tartanak nyilván, másrészt a „Hogyan csináljunk karriert? – Az álláskeresés enciklopédiája” c. könyvem megírását és folyamatos fejlesztését.

Milyen távra tervez?

– Természetesen csakis hosszútávra, mert ezt csakis így lehet az üzleti életben. Mindig is ezt tanítottam azoknak, akik új vállalkozásba fognak. 1989. óta vagyunk a „piacon”, a feleségemmel mi kezdtük Kelet-közép Európában a fejvadászatot és 1991. óta én kezdtem a médiában először a „karrier-tanácsadást”. Bár tavaly betöltöttem a 60-at, azért még pár évig szeretnék továbbra is sikeresen működni az üzleti életben

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretném, ha a karrierkönyvem angolul is megjelenne és abból sokkal könnyebb a többi volt szocialista ország nyelvére fordítani, illetve megjelentetni ezekben az országokban, hiszen egy „hasonlóan kelet-közép-európai” szerzőt talán hitelesebbnek tartanak ezekben az országokban, mint egy „sima amerikai könyv” fordítását, mivel az én könyvemben rengeteg sztori/esettanulmány van a rendszerváltások/közép-kelet-európai „átmenetek” problémáival.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Korábbi főnökömtől az MGM-nél, Ábri Laci bácsitól az üzleti viselkedést és a rámenősséget, hogy ne hagyjuk elintézetlenül/befejezetlenül a dolgokat. A magánszférában való elindulás után 1992-ben bekerültünk a Horton International nemzetközi hálózatába, ahol magától Bob Hortontól is nagyon sokat tanultam szakmailag, illetve ő nagyon sokat segített a „karriertanácsadás” elindításában, de a Horton hálózatba minket „bevivő” angol partnertől, Philip Mayertől, illetve a Svájcban lévő amerikai partnertől, Frank Sharptól is rengeteg szakmai fogást sikerült ellesnem. Karriertanácsadó könyvemhez is rengeteg eredeti (tehát nem „internetről letöltött”) anyaggal, önéletrajz-mintákkal segítettek a Horton partnerek.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Bár külföldön mindig is komolyabb fejlődési lehetőségek voltak a fejvadász-szakmában, nekünk itthon kell megállni a helyünket. Viszont a nemzetközi szakmai együttműködés segíti az itthoni üzletfejlesztést is. Mondjuk, 2010. óta – a korábbiakhoz képest –  sokkal kevesebb kis- és középméretű külföldi befektető jön az országba, és ezt mi is érezzük: a mi szintünkön – közép- és felsővezetők keresése – látszik a keresési igények visszaesése.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Brüll Mária, aki tanított is engem már itthon a Közgázon, híres nemzetközi pénzügyi tankönyvének címét („Forint, dollár, arany”) kicsit kifordítva mindig azt mondtam, hogy én ezekbe fektetek: „Dollár, Euro, arany” + ingatlan. Új vállalkozásként, egyfajta „vérfrissítésként” nemrég – projektmenedzsment alapon – elkezdtem mikro-kis-középvállalkozások hitelprojektjeivel és vissza nem térítendő támogatásaikkal is foglalkozni. Úgy tűnik, ez is sikeres lehet, csak itt nem „jelölteket” menedzselek, hanem céges „pályázókat”, de nagyon hasonlít az ügyintézés.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Továbbra is a túlbonyolított bürokráciát látom bosszantó tényezőnek, még ha az elektronikus ügyintézéssel sokkal könnyebbé váltak a dolgok, illetve – főleg a partnereimnél látom –, hogy még mindig nagyon magasak a munkaerőt érintő terhek, ezért nem mindig tudnak felvenni plusz munkaerőt. Arról már nem is beszélve, hogy hazánkból a munkaerő jelentős része nyugatra vándorolt, ezért még ha fel is venne valaki embert, nem talál alkalmas munkaerőt. Ami viszont továbbra is őrületbe kerget, a rendszerváltás óta keveset változott a „mentalitás”: az adott szó betartása, a megbízhatóság.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Alapvetően 30 éve a személyes kapcsolatépítésben hiszek: szakmai konferenciákra, partnertalálkozókra járok, illetve tartom a kapcsolatot a „régi öreg fiúkkal” („good old boy network”) mind a moszkvai IMO egyetemről, mind az itthoni külker szakközgazdászos, illetve a jogi egyetemi évfolyamtársakkal. Aztán az elégedett partnerek meg úgyis továbbadják a nevemet és a kontaktomat potenciális új partnereknek.

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges, eredmény nélküli szócséplésre, üzleti találkozókra és a felesleges adminisztrációs tevékenységre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szakmai „önképzésre”, fejlesztésre, továbbképzésre, illetve kikapcsolódásra, hobbikra.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Mindig is támogattunk „gyermekügyi” alapítványokat, illetve hátrányos helyzetűeket segítő, továbbá állatvédő szervezeteket.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Szeretünk utazni, távolabbi vidékeket megismerni, de engem teljesen feltölt például a síelés, illetve a tengerparton „döglés” vagy a szörfözés és hajózás. Ezenkívül én „nem hobbi”, hanem „tényleges” motoros vagyok: a városban egy Yamaha T-max maxirobogóval „nyomom” március közepétől november végéig, amíg a középhőmérséklet 10 fok alá nem megy. De sportmotorral is szeretek „adrenalin fröccsöt” szerezni mondjuk, 220-szal az M5-ösön szép időben 25-30 fokos hőmérséklet mellett.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS