Pataki Zoltán: Cégcsoportunk évről évre magasabbra emel engem is

Pataki Zoltán: Cégcsoportunk évről évre magasabbra emel engem is
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 08. 04., 10:30

Nyitott és befogadó alkat lévén nagyon sok embertől tanultam rengeteg fontos leckét: barátoktól, üzleti partnerektől. Profi trénerektől és coach-októl is volt alkalmam ellesni a jót az elmúlt évek önfejlesztése során – mondta az Üzletemnek Pataki Zoltán, az euJobs HR-Group egyik tulajdonosa.

Pataki Zoltán azt mondja: bár a hosszú távú tervezés elkötelezett híve, a pandémiás időkben negyedévekben, de akár hónapokban kell gondolkodni. Minden foglalkoztatónak lényegesen rugalmasabbá kellett tennie a munkaszervezést és a munkavégzés feltételeit, és ezzel együtt folyamatosan kell tanulni, elemezni a piacot és előre menni. Zoltán nagyra becsüli az üzleti életben is az etikus magatartást, és a digitális világban is a fizikai találkozókat részesíti előnyben. Ha kíváncsi rá, hogy az euJobs HR-Group elnöke milyen területen próbálná még ki magát, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 308. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Abban a 17 esztendőben, amióta ez euJobs HR-Group a piacon van, minden egyes év a karrierem csúcsa volt, hiszen ez a prosperáló cégcsoport évről évre magasabbra emel engem is. Igyekszem felnőni a feladathoz, ami egy állandó tanulási folyamat, szüntelen fejlődés mind szakmai, mind emberi értelemben.

Milyen távra tervez?

– Személy szerint a hosszú táv elkötelezett híve vagyok. Ugyanakkor ehhez üzleti értelemben finoman sem ideálisak a körülmények: a munkaerőpiacon dolgozunk, amelyet a pandémia pozitív és negatív következményei egyformán erőteljesen érintenek. Így minden értelmes vállalkozói szemlélet azt diktálja, hogy negyedévről negyedévre tervezzünk, és ha a helyzet még bonyolultabb vagy képlékenyebb, akár hónapról hónapra.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az első helyen egy olyan stabil szervezet kialakítása, amelyből egy idő után hátra lehet lépni, lehetőséget adva a kollégáknak a bizonyításra, az etikus üzleti magatartásra építő alapértékek változatlansága mellett. Ez még a mostaninál is jóval önjáróbb céget feltételez, amelynek mindig van kész válasza és jó megoldása az aktuális munkaügyi trendekre és kihívásokra.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nyitott és befogadó alkat lévén nagyon sok embertől tanultam rengeteg fontos leckét: barátoktól, üzleti partnerektől. Profi trénerektől és coach-októl is volt alkalmam ellesni a jót az elmúlt évek önfejlesztése során, illetve meghatározó történelmi alakok és korszakalkotó vállalatvezetők gondolataiból is szívesen merítek.

Mivel motiválja a kollégáit?

– A leghatékonyabbnak a munkahelyi jóllétet, a célzott hangulatjavító intézkedéseket tartom. A felfogásom szerint a vezető azzal képes a legtöbbet tenni, ha optimális körülményeket teremt a csapatának, ha erősíti az önbizalmukat, ha arra ösztönzi őket, hogy bízzanak magukban, merjenek dönteni és cselekedni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Erre elég nehéz mit mondani azok után, hogy egyebek közt voltam már tűzoltó, búvároktató, vízimentő, és mindegyiket szívesen csináltam, őszinte örömmel. A válasz tehát az, hogy bármilyen szakmában kipróbálnám magam, ahol tudok segíteni, és ahol az számít, hogy az, amit csinálok, működik-e vagy sem.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A személyes kapcsolatépítésben hiszek, a csapat és a közösség értelmes és közös célok megfogalmazására és megvalósítására irányuló erőfeszítéseiben. Ennek megfelelően – bár a digitalizáció nyújtotta lehetőségeket igyekszem maximálisan kihasználni – a fizikai találkozók élveznek abszolút prioritást.

Mire sajnálja az idejét?

– Az értelmetlen, felesleges dolgokra. Meddő szellemi szkanderre konstruktív vita, üres fecsegésre tartalmas beszélgetés helyett. Bár előre ezt nem mindig könnyű megítélni, de nem szeretek időt pazarolni olyasmire, amiben nincs valós tartalom.

Mivel lehet felbosszantani?

– A nemtörődömséggel, a hányavetiséggel. Előfordul, hogy rossz döntést hozunk meg, ahogyan az is, hogy félig rosszul szerelünk össze valamit. A tunyaságba, önsajnálatba, a múlton való kesergésbe csomagolt tehetetlenséget azonban semmilyen körülmények között nem tudom elfogadni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több civil szervezetnek vagyok az alapítója és/vagy máig aktív tagja. A Mozdulj közhasznú egyesület alapítójaként a fogyatékkal élő embertársaink sportolási igényeit szeretnénk kielégíteni. Elnöki pozíciót töltök be a Csepeli Öttusa és Vizessport Egyesületnél, a Csepeli Futó Szabadidő és Életmód Egyesületnél, valamint a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetségben. Ezekben a segítség a közös pont: ha segítségre van szükség, akkor ott vagyok, akár egy kisgyerek biztonságot adó úszóleckéiről, akár egy leendő olimpiai bajnok kineveléséről legyen szó.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Elsődlegesen a családom és a magam egészségére. Szerencsére nem gyógyszerekről van szó, hanem értelmes feltöltődésről, kikapcsolódásról, értelmes közös élményekről. Üzleti értelemben pedig a valóban hatásos és hatékony célokra érvényes mindez.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Annál jobban semmi nem üdít fel, mint amikor négyszemközt lehetek a feleségemmel és az élet kis és nagy dolgaihoz fűződő gondolatainkkal. Remekül kikapcsolnak a három fiammal kiegészülve eltöltött családi programok, akár társasjátékozunk, akár egy sporteseményen veszünk részt közösen. Az is rendkívül hatásos, amikor egyedül futok egy kellően hosszú távot, vagy búvárkodom.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS