Osvárt Judit: Folyamatosan kutatom az új tehetségeket

Osvárt Judit: Folyamatosan kutatom az új tehetségeket
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 29., 13:45

Egy bizonyos szintű bizalmi viszonyban, amilyen a munka is, elengedhetetlen, hogy meglegyen a résztvevők közötti kémia, és ezt csak személyesen lehet tesztelni – mondta az Üzletemnek Osvárt Judit, a Budapest Design Week projektvezető-kurátora.

Osvárt Judit Budapesten született, olasz bölcsész szakon szerzett diplomát. Újságíróként majd szerkesztőként kezdett dolgozni, 2006-ban pedig az ELLE Dekor magazin alapító főszerkesztője volt. 2013 óta a Budapest Design Week projektvezetője és kurátora (az idei BDW-t október 8. és 17. között rendezik meg), a Magyar Formatervezési Tanács tagja. Feladatai mellett saját családi vállalkozásuk, a David Barath Design tevékenységében is aktív. Ha érdekli, hogy Judit milyen önkéntes munkát vállalna, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 325. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Két dolgot: az egyik, hogy Magyarország legrangosabb designeseménye, a Budapest Design Week kurátora lehetek, és immár 8 éve betölthetem ezt a posztot. A másik, hogy 2006-ban alapító főszerkesztője lehettem az ELLE Dekor magazinnak, ami jelenleg is a világ legnépszerűbb lakberendezési magazinja és ami 2021-ben újra megjelenik Magyarországon – ezúttal is az én főszerkesztésemmel.

Milyen távra tervez?

– Általában 2-3 hónapra tervezek. A világjárvány előtt lehetett látni a 3-6 hónapos időtávot, de az elmúlt időszakban minden annyira bizonytalanná vált, hogy ez az időszak a felére, harmadára rövidült.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Mindig érdekelnek az új kihívások. Szeretnék nemzetközi kiállításokat szervezni, kiegészítő programokkal, kiadványokkal együtt. Szeretném tovább folytatni a designerek és a nagyközönség közötti hidak építését, különböző platformokon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteget tanultam első főnökömtől: Horvát Éva fotóművésztől, aki akkoriban egy fotó- és reklámügynökség tulajdonosa és a Tér és Rend folyóirat művészeti vezetője volt. Szinte mindent tőle tanultam, amit ma képekről és kép-szöveg viszonyáról tudok. Szintén sokat köszönhetek a partneremnek, Baráth Dávidnak, akinél tehetségesebb, alaposabb, átgondoltabb, képző- és iparművészet területén tájékozottabb és elmélyültebb embert nem ismerek.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem nekik sok szabadságot, önállóságot és kreatív feladatokat biztosítani, olyanokat, amiket örömmel végeznek – ezáltal tulajdonképpen saját magukat motiválják a feladat pontos és mielőbbi elvégzésében.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen lennék író vagy forgatókönyvíró – úgy gondolom, hogy ennek a szakmának is megvannak a titkai, bevált fogásai, és nagyon érdekel, hogy hol van a szabályok betartása és az egyéni hang között az a határ, amitől egy alkotás egyedi lesz.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Igyekszem minél több olyan eseményen részt venni, ahol ápolhatom és építhetem a kapcsolataimat, de nagyon aktív vagyok a social mediában is, elsősorban az Instagramon, hiszen az én területem erősen vizuális jellegű. Folyamatosan kutatom az új tehetségeket, ápolom a kapcsolataimat, egy-egy sikerhez gratulálok, és így tovább.

Mire sajnálja az idejét?

– Az olyan találkozókra, amelyeket egy emailváltással vagy telefonon is el lehetett volna intézni, és amelyért ráadásul még utaztam is. Sok találkozót csak személyesen lehet lebonyolítani, mert úgy hatékonyabb, és mert egy bizonyos szintű bizalmi viszonyban, amilyen a munka is, elengedhetetlen, hogy meglegyen a résztvevők közötti kémia – és ezt csak személyesen lehet tesztelni. De az értelmetlen meetingek nagyon untatnak.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki késik a megbeszélt találkozóról. Azt gondolom, Budapesten 5-10 perc késés teljesen elfogadott és általános jelenség, ebbe a hibába gyakran én is beleesem, de 20-30 percet késni egy megbeszélésről szerintem óriási illetlenség.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyerekek tanításához kapcsolódót, például segíteni nekik az olvasástanulásban, az olvasás vagy a művészet, az alkotás megszerettetésében. Azt gondolom, hogy ezt nem lehet elég korán kezdeni, és hogy aki olvas és alkot, az teljesebb ember.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Könyvekre, utazásra és élményekre, például egy jó éttermi vacsorára vagy más programra. És ajándékra sem sajnálom, ha tudom, hogy ezzel nagy örömet szerzek valakinek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó nagy séta a kutyánkkal hármasban, természetben, felhők, fák és illatok jelenlétében, utána pedig egy finom ebéd valahol.

(Fotó: Zsolyomi Norbert)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS