Osvárt Judit: Folyamatosan kutatom az új tehetségeket

Osvárt Judit: Folyamatosan kutatom az új tehetségeket
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 29., 13:45

Egy bizonyos szintű bizalmi viszonyban, amilyen a munka is, elengedhetetlen, hogy meglegyen a résztvevők közötti kémia, és ezt csak személyesen lehet tesztelni – mondta az Üzletemnek Osvárt Judit, a Budapest Design Week projektvezető-kurátora.

Osvárt Judit Budapesten született, olasz bölcsész szakon szerzett diplomát. Újságíróként majd szerkesztőként kezdett dolgozni, 2006-ban pedig az ELLE Dekor magazin alapító főszerkesztője volt. 2013 óta a Budapest Design Week projektvezetője és kurátora (az idei BDW-t október 8. és 17. között rendezik meg), a Magyar Formatervezési Tanács tagja. Feladatai mellett saját családi vállalkozásuk, a David Barath Design tevékenységében is aktív. Ha érdekli, hogy Judit milyen önkéntes munkát vállalna, a választ megtalálja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 325. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Két dolgot: az egyik, hogy Magyarország legrangosabb designeseménye, a Budapest Design Week kurátora lehetek, és immár 8 éve betölthetem ezt a posztot. A másik, hogy 2006-ban alapító főszerkesztője lehettem az ELLE Dekor magazinnak, ami jelenleg is a világ legnépszerűbb lakberendezési magazinja és ami 2021-ben újra megjelenik Magyarországon – ezúttal is az én főszerkesztésemmel.

Milyen távra tervez?

– Általában 2-3 hónapra tervezek. A világjárvány előtt lehetett látni a 3-6 hónapos időtávot, de az elmúlt időszakban minden annyira bizonytalanná vált, hogy ez az időszak a felére, harmadára rövidült.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Mindig érdekelnek az új kihívások. Szeretnék nemzetközi kiállításokat szervezni, kiegészítő programokkal, kiadványokkal együtt. Szeretném tovább folytatni a designerek és a nagyközönség közötti hidak építését, különböző platformokon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteget tanultam első főnökömtől: Horvát Éva fotóművésztől, aki akkoriban egy fotó- és reklámügynökség tulajdonosa és a Tér és Rend folyóirat művészeti vezetője volt. Szinte mindent tőle tanultam, amit ma képekről és kép-szöveg viszonyáról tudok. Szintén sokat köszönhetek a partneremnek, Baráth Dávidnak, akinél tehetségesebb, alaposabb, átgondoltabb, képző- és iparművészet területén tájékozottabb és elmélyültebb embert nem ismerek.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem nekik sok szabadságot, önállóságot és kreatív feladatokat biztosítani, olyanokat, amiket örömmel végeznek – ezáltal tulajdonképpen saját magukat motiválják a feladat pontos és mielőbbi elvégzésében.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen lennék író vagy forgatókönyvíró – úgy gondolom, hogy ennek a szakmának is megvannak a titkai, bevált fogásai, és nagyon érdekel, hogy hol van a szabályok betartása és az egyéni hang között az a határ, amitől egy alkotás egyedi lesz.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Igyekszem minél több olyan eseményen részt venni, ahol ápolhatom és építhetem a kapcsolataimat, de nagyon aktív vagyok a social mediában is, elsősorban az Instagramon, hiszen az én területem erősen vizuális jellegű. Folyamatosan kutatom az új tehetségeket, ápolom a kapcsolataimat, egy-egy sikerhez gratulálok, és így tovább.

Mire sajnálja az idejét?

– Az olyan találkozókra, amelyeket egy emailváltással vagy telefonon is el lehetett volna intézni, és amelyért ráadásul még utaztam is. Sok találkozót csak személyesen lehet lebonyolítani, mert úgy hatékonyabb, és mert egy bizonyos szintű bizalmi viszonyban, amilyen a munka is, elengedhetetlen, hogy meglegyen a résztvevők közötti kémia – és ezt csak személyesen lehet tesztelni. De az értelmetlen meetingek nagyon untatnak.

Mivel lehet felbosszantani?

– Azzal, ha valaki késik a megbeszélt találkozóról. Azt gondolom, Budapesten 5-10 perc késés teljesen elfogadott és általános jelenség, ebbe a hibába gyakran én is beleesem, de 20-30 percet késni egy megbeszélésről szerintem óriási illetlenség.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Gyerekek tanításához kapcsolódót, például segíteni nekik az olvasástanulásban, az olvasás vagy a művészet, az alkotás megszerettetésében. Azt gondolom, hogy ezt nem lehet elég korán kezdeni, és hogy aki olvas és alkot, az teljesebb ember.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Könyvekre, utazásra és élményekre, például egy jó éttermi vacsorára vagy más programra. És ajándékra sem sajnálom, ha tudom, hogy ezzel nagy örömet szerzek valakinek.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó nagy séta a kutyánkkal hármasban, természetben, felhők, fák és illatok jelenlétében, utána pedig egy finom ebéd valahol.

(Fotó: Zsolyomi Norbert)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS