Nikl Ferenc: Én vagyok saját magam legnagyobb versenytársa

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 20., 10:00

Ha azt gondolod, hogy te vagy a legokosabb ember a teremben, akkor rossz helyen vagy, tovább kell állnod és újabb tudást magadba szívnod – mondta az Üzletemnek Nikl Ferenc, a Vatera csoport sales menedzsere.

Nikl Ferenc tiszteletben tartja a határidőket és szeret csapatban dolgozni, teamet építeni. Megtanulta, hogy az ügyfélszerzésnél már „csak” az ügyfél megtartása a fontosabb, s ezt most már ő tanítja a kollégáinak. Régóta imádja a focit, el tudná magát képzelni egy klub játékos-megfigyelőjeként. Minden másról az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 173. interjújában olvashat.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A jelenlegi pozíciómat. Szerencsésnek mondhatom magam, mert szeretem, amit csinálok, folyamatosan tudok fejlődni, amihez maximális támogatást kapok mind a cég, mind pedig a kollégáim részéről. Eddig mindegyik korábbi munkahelyemből, úgy érzem, kihoztam a maximumot, de az évek azt mutatják, mindig van még feljebb, éppen ezért úgy érzem, az igazi csúcs még nem érkezett el számomra.

– Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra tervezek, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Azt vallom, hogy nem elég egy célt elérni, akkor mondhatjuk azt, hogy sikeresek voltunk, ha azt hosszútávon meg is tudjuk tartani.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Bakancslistám nincs, viszont mindig kitűzök saját magam elé célokat, és addig nem nyugszom, amíg azokat el nem érem. Én vagyok saját magam legnagyobb versenytársa, ami folyamatos bizonyítási vágyra ösztönöz.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden munkahelyemen figyeltem a nálam magasabb pozícióban lévőket, úgy érzem, ők mind formáltak rajtam egy keveset. Az első főnökömtől például hamar megtanultam tisztelni a határidőket, egy másiktól pedig azt, hogy eredményeket csak igazi csapatjátékosokkal lehet elérni. Ez a Jean Monnet idézet akár a mottóm is lehetne: „Ahol szervezettség van, ott van valódi teljesítmény.” Nagy igazságot látok abban is, ha azt gondolod, hogy te vagy a legokosabb ember a teremben, akkor rossz helyen vagy, tovább kell állnod és újabb tudást magadba szívnod.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Gyakran osztok meg saját, személyes tapasztalatokat a kollégáimmal, hogy abból esetleg ők is tudjanak építkezni. Nem vagyok híve a teljesítményértékeléseknek, sokkal motiválóbbnak tartom azt, ha valakivel szemben az adott pillanatot megragadva tudok kritikát megfogalmazni, legyen ez építő jellegű vagy teljesen pozitív.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kiskorom óta a labdarúgás szerelmese vagyok. Egy labdarúgó klub gazdasági részlegén el tudnám képzelni magam, de játékos-megfigyelőként is szívesen beutaznám a világot. Mindig is érdekelt és vonzott ez a miliő.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az ügyfélszerzésnél már csak az ügyfélmegtartás fontosabb. A hosszútávú együttműködés alapja a kölcsönös bizalom, amit a legelső tárgyalás alkalmával szükséges megalapozni. Ahhoz, hogy egy üzlet mindkét fél számára előnyös legyen, tisztázni kell, kinek mik az igényei, azokat milyen minőségben tudjuk kiszolgálni. Fontos, hogy a hátrányokat is megemlítsük, az őszinteséget mindenki nagyra értékeli. Minden a kommunikáción múlik, arra törekszem, hogy a tárgyalás emlékezetes maradjon a feleknek.

– Mire sajnálja az idejét?

– Minden olyan dologra, ami nem építő jellegű. Legyen szó egy megbeszélésről, amit egy pár soros e-mail is kiválthatott volna, de a sorban állás és a dugóban ülés is a lista elején áll.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik – tartja a mondás. Mindenki hibázik időnként, de ha valaki nem vállalja érte a felelősséget, az elég bosszantó tud lenni. A másik, ha valaki ragaszkodik az „eddig jól bevált” módszerekhez, és az innovációt még csak hírből sem ismeri. Szinte minden munkahelyen találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagy állatbarátnak és környezetvédőnek tartom magam, így az ezekhez kapcsolódó törekvéseket szívesen támogatom.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon szeretek főzni, és ehhez a legjobb minőségű vagy akár nem hétköznapi alapanyagokkal dolgozom. Ahogy a kedvenc olívásom mondja: „Olcsóbb van, jobb nincs”.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nem kérdés: a sport! Rendszeresen kerékpározom a hegyekben, focizom a kollégáimmal, de hetente egyszer asztaliteniszezek is. Utazásaim során is az aktív pihenést részesítem előnyben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS