Nikl Ferenc: Én vagyok saját magam legnagyobb versenytársa

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 20., 10:00

Ha azt gondolod, hogy te vagy a legokosabb ember a teremben, akkor rossz helyen vagy, tovább kell állnod és újabb tudást magadba szívnod – mondta az Üzletemnek Nikl Ferenc, a Vatera csoport sales menedzsere.

Nikl Ferenc tiszteletben tartja a határidőket és szeret csapatban dolgozni, teamet építeni. Megtanulta, hogy az ügyfélszerzésnél már „csak” az ügyfél megtartása a fontosabb, s ezt most már ő tanítja a kollégáinak. Régóta imádja a focit, el tudná magát képzelni egy klub játékos-megfigyelőjeként. Minden másról az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 173. interjújában olvashat.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A jelenlegi pozíciómat. Szerencsésnek mondhatom magam, mert szeretem, amit csinálok, folyamatosan tudok fejlődni, amihez maximális támogatást kapok mind a cég, mind pedig a kollégáim részéről. Eddig mindegyik korábbi munkahelyemből, úgy érzem, kihoztam a maximumot, de az évek azt mutatják, mindig van még feljebb, éppen ezért úgy érzem, az igazi csúcs még nem érkezett el számomra.

– Milyen távra tervez?

– Mindig hosszútávra tervezek, legyen szó munkáról vagy magánéletről. Azt vallom, hogy nem elég egy célt elérni, akkor mondhatjuk azt, hogy sikeresek voltunk, ha azt hosszútávon meg is tudjuk tartani.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Bakancslistám nincs, viszont mindig kitűzök saját magam elé célokat, és addig nem nyugszom, amíg azokat el nem érem. Én vagyok saját magam legnagyobb versenytársa, ami folyamatos bizonyítási vágyra ösztönöz.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden munkahelyemen figyeltem a nálam magasabb pozícióban lévőket, úgy érzem, ők mind formáltak rajtam egy keveset. Az első főnökömtől például hamar megtanultam tisztelni a határidőket, egy másiktól pedig azt, hogy eredményeket csak igazi csapatjátékosokkal lehet elérni. Ez a Jean Monnet idézet akár a mottóm is lehetne: „Ahol szervezettség van, ott van valódi teljesítmény.” Nagy igazságot látok abban is, ha azt gondolod, hogy te vagy a legokosabb ember a teremben, akkor rossz helyen vagy, tovább kell állnod és újabb tudást magadba szívnod.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Gyakran osztok meg saját, személyes tapasztalatokat a kollégáimmal, hogy abból esetleg ők is tudjanak építkezni. Nem vagyok híve a teljesítményértékeléseknek, sokkal motiválóbbnak tartom azt, ha valakivel szemben az adott pillanatot megragadva tudok kritikát megfogalmazni, legyen ez építő jellegű vagy teljesen pozitív.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kiskorom óta a labdarúgás szerelmese vagyok. Egy labdarúgó klub gazdasági részlegén el tudnám képzelni magam, de játékos-megfigyelőként is szívesen beutaznám a világot. Mindig is érdekelt és vonzott ez a miliő.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az ügyfélszerzésnél már csak az ügyfélmegtartás fontosabb. A hosszútávú együttműködés alapja a kölcsönös bizalom, amit a legelső tárgyalás alkalmával szükséges megalapozni. Ahhoz, hogy egy üzlet mindkét fél számára előnyös legyen, tisztázni kell, kinek mik az igényei, azokat milyen minőségben tudjuk kiszolgálni. Fontos, hogy a hátrányokat is megemlítsük, az őszinteséget mindenki nagyra értékeli. Minden a kommunikáción múlik, arra törekszem, hogy a tárgyalás emlékezetes maradjon a feleknek.

– Mire sajnálja az idejét?

– Minden olyan dologra, ami nem építő jellegű. Legyen szó egy megbeszélésről, amit egy pár soros e-mail is kiválthatott volna, de a sorban állás és a dugóban ülés is a lista elején áll.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik – tartja a mondás. Mindenki hibázik időnként, de ha valaki nem vállalja érte a felelősséget, az elég bosszantó tud lenni. A másik, ha valaki ragaszkodik az „eddig jól bevált” módszerekhez, és az innovációt még csak hírből sem ismeri. Szinte minden munkahelyen találkozhatunk ezzel a jelenséggel.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagy állatbarátnak és környezetvédőnek tartom magam, így az ezekhez kapcsolódó törekvéseket szívesen támogatom.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon szeretek főzni, és ehhez a legjobb minőségű vagy akár nem hétköznapi alapanyagokkal dolgozom. Ahogy a kedvenc olívásom mondja: „Olcsóbb van, jobb nincs”.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Nem kérdés: a sport! Rendszeresen kerékpározom a hegyekben, focizom a kollégáimmal, de hetente egyszer asztaliteniszezek is. Utazásaim során is az aktív pihenést részesítem előnyben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 14:14:00
A kormány június 30-ig meghosszabbítja annak a korábbi döntésének a határidejét, amelynek értelmében egyes intézményi befektetők és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél.
2023-03-23 13:14:02
Az állami adó- és vámhatóság a 2023-as ellenőrzési terve alapján kiemelt ellenőrzési területként kezeli az autóalkatrész kereskedőket és autószerelő műhelyeket. Ez a kiemelt érdeklődés az adóhatóság közelmúltbeli ellenőrzési tapasztalataiból is következhet, mivel az adóhatóság feltárta, hogy bizonyos kereskedők fiktív vevőkkel próbálták áfa-fizetési kötelezettségüket csökkenteni.
2023-03-23 12:14:43
Megindultak a 2022. évi agrár-környezetgazdálkodási (akg) és ökológiai gazdálkodási (öko) támogatások kifizetései, így a tavaszi munkák idején a tervek szerint mintegy 130 milliárd forint értékben jutnak forráshoz a programokban részt vevő gazdálkodók – közölte Nagy István agrárminiszter.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS