Lovász Károly: Partnert csak bizalommal nyerhetek

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 05. 14., 10:00

Engem a jövő tudata motivál, mert annak ismerete biztonságérzetet nyújt – mondta az Üzletemnek Lovász Károly, a KAV Hungária Kft. ügyvezetője.

Lovász Károly és csapata a nyílászárók új generációját tervezi és építi. A KAV Hungária kétszemélyes vállalkozásként indult, mára itthon az egyik legnagyobb létszámú mérnöki csapattal dolgozó alumínium nyílászárókkal foglalkozó cég, akik merőben más utat követnek, mint versenytársaik. Hazánkban elsőként a családi házas szegmensre kezdtek fókuszálni a nyílászárók piacán. Egyedi igényfelmérésük, kivitelezési munkaszervezésük és megoldáskereső gondolkodásuk mára brandalakító tényezővé vált.

Eddigi legnagyobb nemzetközi sikerük, hogy az izlandi Marriott Hotelhez terveztek és kiviteleztek egyedi nyílászárókat. Hisznek abban, hogy a nyílászárók területén a hagyományos megoldások mellett a megújulásra is szükség van, így kutatás-fejlesztéssel foglalkozó csapatuk azon dolgozik, hogy mind anyag, mind szerkezeti megoldások terén képesek legyenek átlépni azokat a határokat, amelyeket a nyílászárókról eddig gondoltunk.

És hogy mi mindent gondol még Lovász Károly, az kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 171. interjújából.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A második szabadalmunk benyújtása után éreztem úgy, hogy most már sínen vagyunk, ezt az elsőbbséget nem lehet elvenni tőlünk. Az én személyes sikerem egyben a cég sikere is, hiszen egyelőre szimbiózisban dolgozunk.

– Milyen távra tervez?

– Tudja, a munkatársaim mindig szememre vetik, hogy a jelennel nem foglalkozom, csak a jövőben élek. Munka terén untat a jelen, csak a fenntartással és időrablással foglalkozik, nem a tovahaladással. Ezt a kérdést ennek okán nem is igazán tudom értelmezni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Olyan KAV-ot szeretnék irányítani, amelynek elsőbbsége van a nyílászáró innovációban. Ezt nem árbevételben mérik, hanem hogy ki kit követ a piacon.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– 1998-ban egy osztrák-magyar vegyesvállalat területi képviselőjeként kezdtem a nyílászárós pályafutásom. Akkor a legnagyobb – azóta is megyei piacvezető – építőanyag kereskedő partnerem tulajdonosától, Endrődi Ferenctől sokat tanultam a korrekt üzletről, a nem eladó tisztességről, a hatékony, de nem kapzsi üzleti modellről, a tiszta hozzáállásról, a fejlődésre épített cégmodellről. Nagyon tisztelem és köszönettel tartozom neki, mert ennek elvi tégláiból építettem a céget, amelyikben ma is dolgozom. Beszélgetéseink során csak a gesztusait figyeltem, éveket okosodtam. De ugyanúgy tanultam és tanulok az ügyfeleinktől. Azért dolgozunk, hogy elégedettek legyenek. Így az igényükből tanulva, azokat folyamatosan megelőzve és meghaladva, ha úgy tetszik, azoknak előre megalkotásán munkálkodunk.

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Mindenkit más motivál. Én csak elmondom a kollégáimnak, hogy mi miért történik a cégben, mi a közös célunk, és mi az én vízióm. A többi az ő fejükben dől el, de láthatóan sokan megértik, és maguk is megalkotják saját jövőképület otthon és a cégben egyaránt. Engem a jövő tudata motivál, mert annak ismerete biztonságérzetet nyújt. Kollégáimnak pedig az ígéretek betartása és a tervek teljesítése ad biztonságot, így elismerik a további célok megvalósíthatóságát. Persze vannak önálló útkeresők, így előbb vagy utóbb belátják, hogy nekik nem ez az útjuk.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szeretek oktatni, szívesen próbálnám ki magam ebben.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Partnert csak bizalommal nyerhetek, így alakítható ki win-win kapcsolat. Jó teljesítés, mindig elérhetőség, a hosszú távú biztonság adja mindenki felé a legnagyobb bizalmat, ezt aknázzuk ki. Nem abból élünk, amit most értékesítünk és gyártunk, hanem abból, amit meglévő megrendelőink ajánlásai segítségével majd az újabb partnereink megbízásából kapunk.

– Mire sajnálja az idejét?

– Mindenre, ami nem épít, ami nem fejleszt vagy nem pihentet.

– Mivel lehet felbosszantani?

– „...mindig így szoktuk...", "...20 éve így csináljuk...", "...áhh, jó ez így…”. Ezektől falra mászok.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Olyan szervezeteknek és így olyan embereknek nyújtottam eddig segítséget, akik sorsának javulását, őket segítő és támogatott emberek személyiségét, körülményeit megismerhettem. Ez esetben érdekel a jelen valósága, mert ez alapján javíthatjuk a jövőt.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Mindenre, ami épít, ami fejleszt vagy ami pihentet.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Vadászom. Az erdő, a természetes folyamatok megismerése. Ahol a csendes éjszakában egyedül ülve rádöbbensz, hogy az ember a legkisebb és a leginkább megmenteni szükséges élőlény a világegyetemben.

(Fotó: KAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS