Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember

Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 23., 10:00

Ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem – mondta az Üzletemnek Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea ügyvezető igazgatója.

Lopes-Szabó Zsuzsanna állítja, hogy szerencsés helyzetben van: a „jó időben lenni jó helyen” náluk tényleg fontos tényező volt. Akkor kezdtek ugyanis gyógynövényekkel foglalkozni, amikor világjelenség lett a természet felé fordulás. Mint mondja: „Magyarország még csak ízlelgette a rendszerváltás utáni friss levegőt, amikor más országokban már virágzott a hagyományos gyógyítás. Ebbe az áramlatba csöppent bele egy kék szemű, nyílt tekintetű idős ember, édesapám, Szabó Gyuri bácsi, a füvesember, aki olyan mély meggyőződéssel hirdette a gyógynövények hasznát, hogy nem lehetett nem odafigyelni rá”. Ebből nőtt ki az a vállalkozás, amit a mai napig építget Zsuzsanna, és amely 2020-ban elnyerhette társadalmi felelősségvállalás kategóriában a K&H családi vállalatok kiválósági díjat is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 321. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Most tartok a csúcs felé, már csak karnyújtásnyira van. Ha megnyitjuk az új üzemünket, akkor tényleg úgy fogom érezni, hogy egy régi álmom valósult meg.

Milyen távra tervez?

– Hosszúra. Nem tudom megmondani, ez hány év, de ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen elmennék Afrikába gyógynövényekről tanulni. Marokkóban láttam, hogy a berberek (akiknek az írása félelmetes hasonlóságot mutat a magyar rovásírással) vadon gyűjtött mentája micsoda illatorgiát hozott a piacra. Megnézném, hol szedik.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A gyógynövényekről nyilván apámtól. Üzletileg attól a volt cégvezető kolléganőmtől, akinek a mai napig hálás vagyok, amiért értő kézzel nyúlt a vállalkozáshoz. Sokat tett értünk és én rengeteget tanultam tőle.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább tőlük kellene megkérdezni, hogy mitől érzik magukat motiválva. Én azt gondolom, hogy az odafigyeléssel, a törődéssel, azzal, hogy tisztelettel bánok velük és figyelemmel kísérem a munkájukat, amiről igyekszem korrekt visszajelzést is adni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem is tudom. Amihez értek, abban kipróbáltam magam, amihez nem, abban is. Talán kertész lennék. Bíbelődnék a növényekkel, beszélgetnék velük, virágba borulnának a kedvemért.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ad hoc alapon. Nem keresem különösképp a kapcsolatokat, de ha jönnek maguktól, szívesen veszem. Örülök neki, hogy szét tudom választani az ocsút a búzától, messziről megérzem, kit vezet a puszta érdek, és ki a jó ember. Nagyon érdekes játék ez, szokott szórakoztatni.

Mire sajnálja az idejét?

– Értetlenségre. Magyarázkodásra. Szörnyen idegesít, ha valakinek háromszor el kell mondani ugyanazt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Arroganciával, nagyképűséggel, képmutatással.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nevelő lennék egy árvaházban. Emellett a vállalkozásban is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységünk az egész társadalom számára hasznos legyen, ezért nyerhettük el tavaly a K&H családi vállalatok kiválósági díját is társadalmi felelősségvállalás kategóriában.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A magam kényelmére. A pénz szolga: azért van, hogy a kényelmünket megvehessük rajta. Nem vágyom luxusautókra és brillgyűrűkre, de nem sajnálom a pénzt taxira vagy drágább vonatjegyre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó könyv. Gyerekkorom óta szeretek olvasni, ha belemélyedek egy jó könyvbe, meg se hallom, ha beszélnek hozzám.

(Fotók: Györgytea)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-28 18:10:00
(Újra)Indul idén nyáron a 2021–2027-es uniós költségvetéshez kapcsolódó pályázati idény, megnyílhatnak több, a gazdasági szereplők által is nagyon várt operatív program felhívásai.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS