Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember

Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 23., 10:00

Ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem – mondta az Üzletemnek Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea ügyvezető igazgatója.

Lopes-Szabó Zsuzsanna állítja, hogy szerencsés helyzetben van: a „jó időben lenni jó helyen” náluk tényleg fontos tényező volt. Akkor kezdtek ugyanis gyógynövényekkel foglalkozni, amikor világjelenség lett a természet felé fordulás. Mint mondja: „Magyarország még csak ízlelgette a rendszerváltás utáni friss levegőt, amikor más országokban már virágzott a hagyományos gyógyítás. Ebbe az áramlatba csöppent bele egy kék szemű, nyílt tekintetű idős ember, édesapám, Szabó Gyuri bácsi, a füvesember, aki olyan mély meggyőződéssel hirdette a gyógynövények hasznát, hogy nem lehetett nem odafigyelni rá”. Ebből nőtt ki az a vállalkozás, amit a mai napig építget Zsuzsanna, és amely 2020-ban elnyerhette társadalmi felelősségvállalás kategóriában a K&H családi vállalatok kiválósági díjat is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 321. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Most tartok a csúcs felé, már csak karnyújtásnyira van. Ha megnyitjuk az új üzemünket, akkor tényleg úgy fogom érezni, hogy egy régi álmom valósult meg.

Milyen távra tervez?

– Hosszúra. Nem tudom megmondani, ez hány év, de ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen elmennék Afrikába gyógynövényekről tanulni. Marokkóban láttam, hogy a berberek (akiknek az írása félelmetes hasonlóságot mutat a magyar rovásírással) vadon gyűjtött mentája micsoda illatorgiát hozott a piacra. Megnézném, hol szedik.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A gyógynövényekről nyilván apámtól. Üzletileg attól a volt cégvezető kolléganőmtől, akinek a mai napig hálás vagyok, amiért értő kézzel nyúlt a vállalkozáshoz. Sokat tett értünk és én rengeteget tanultam tőle.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább tőlük kellene megkérdezni, hogy mitől érzik magukat motiválva. Én azt gondolom, hogy az odafigyeléssel, a törődéssel, azzal, hogy tisztelettel bánok velük és figyelemmel kísérem a munkájukat, amiről igyekszem korrekt visszajelzést is adni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem is tudom. Amihez értek, abban kipróbáltam magam, amihez nem, abban is. Talán kertész lennék. Bíbelődnék a növényekkel, beszélgetnék velük, virágba borulnának a kedvemért.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ad hoc alapon. Nem keresem különösképp a kapcsolatokat, de ha jönnek maguktól, szívesen veszem. Örülök neki, hogy szét tudom választani az ocsút a búzától, messziről megérzem, kit vezet a puszta érdek, és ki a jó ember. Nagyon érdekes játék ez, szokott szórakoztatni.

Mire sajnálja az idejét?

– Értetlenségre. Magyarázkodásra. Szörnyen idegesít, ha valakinek háromszor el kell mondani ugyanazt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Arroganciával, nagyképűséggel, képmutatással.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nevelő lennék egy árvaházban. Emellett a vállalkozásban is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységünk az egész társadalom számára hasznos legyen, ezért nyerhettük el tavaly a K&H családi vállalatok kiválósági díját is társadalmi felelősségvállalás kategóriában.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A magam kényelmére. A pénz szolga: azért van, hogy a kényelmünket megvehessük rajta. Nem vágyom luxusautókra és brillgyűrűkre, de nem sajnálom a pénzt taxira vagy drágább vonatjegyre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó könyv. Gyerekkorom óta szeretek olvasni, ha belemélyedek egy jó könyvbe, meg se hallom, ha beszélnek hozzám.

(Fotók: Györgytea)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS