Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember

Lopes-Szabó Zsuzsanna: Messziről megérzem, hogy ki a jó ember
Szerdahelyi Csaba  |  2021. 09. 23., 10:00

Ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem – mondta az Üzletemnek Lopes-Szabó Zsuzsanna, a Györgytea ügyvezető igazgatója.

Lopes-Szabó Zsuzsanna állítja, hogy szerencsés helyzetben van: a „jó időben lenni jó helyen” náluk tényleg fontos tényező volt. Akkor kezdtek ugyanis gyógynövényekkel foglalkozni, amikor világjelenség lett a természet felé fordulás. Mint mondja: „Magyarország még csak ízlelgette a rendszerváltás utáni friss levegőt, amikor más országokban már virágzott a hagyományos gyógyítás. Ebbe az áramlatba csöppent bele egy kék szemű, nyílt tekintetű idős ember, édesapám, Szabó Gyuri bácsi, a füvesember, aki olyan mély meggyőződéssel hirdette a gyógynövények hasznát, hogy nem lehetett nem odafigyelni rá”. Ebből nőtt ki az a vállalkozás, amit a mai napig építget Zsuzsanna, és amely 2020-ban elnyerhette társadalmi felelősségvállalás kategóriában a K&H családi vállalatok kiválósági díjat is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 321. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Most tartok a csúcs felé, már csak karnyújtásnyira van. Ha megnyitjuk az új üzemünket, akkor tényleg úgy fogom érezni, hogy egy régi álmom valósult meg.

Milyen távra tervez?

– Hosszúra. Nem tudom megmondani, ez hány év, de ameddig biztosítani tudom a munkát a kollégáknak, a minőségi termékeket az embereknek, addig folytatni szeretném, amit apámtól örököltem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szívesen elmennék Afrikába gyógynövényekről tanulni. Marokkóban láttam, hogy a berberek (akiknek az írása félelmetes hasonlóságot mutat a magyar rovásírással) vadon gyűjtött mentája micsoda illatorgiát hozott a piacra. Megnézném, hol szedik.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A gyógynövényekről nyilván apámtól. Üzletileg attól a volt cégvezető kolléganőmtől, akinek a mai napig hálás vagyok, amiért értő kézzel nyúlt a vállalkozáshoz. Sokat tett értünk és én rengeteget tanultam tőle.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Leginkább tőlük kellene megkérdezni, hogy mitől érzik magukat motiválva. Én azt gondolom, hogy az odafigyeléssel, a törődéssel, azzal, hogy tisztelettel bánok velük és figyelemmel kísérem a munkájukat, amiről igyekszem korrekt visszajelzést is adni.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem is tudom. Amihez értek, abban kipróbáltam magam, amihez nem, abban is. Talán kertész lennék. Bíbelődnék a növényekkel, beszélgetnék velük, virágba borulnának a kedvemért.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Ad hoc alapon. Nem keresem különösképp a kapcsolatokat, de ha jönnek maguktól, szívesen veszem. Örülök neki, hogy szét tudom választani az ocsút a búzától, messziről megérzem, kit vezet a puszta érdek, és ki a jó ember. Nagyon érdekes játék ez, szokott szórakoztatni.

Mire sajnálja az idejét?

– Értetlenségre. Magyarázkodásra. Szörnyen idegesít, ha valakinek háromszor el kell mondani ugyanazt.

Mivel lehet felbosszantani?

– Arroganciával, nagyképűséggel, képmutatással.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nevelő lennék egy árvaházban. Emellett a vállalkozásban is nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a tevékenységünk az egész társadalom számára hasznos legyen, ezért nyerhettük el tavaly a K&H családi vállalatok kiválósági díját is társadalmi felelősségvállalás kategóriában.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A magam kényelmére. A pénz szolga: azért van, hogy a kényelmünket megvehessük rajta. Nem vágyom luxusautókra és brillgyűrűkre, de nem sajnálom a pénzt taxira vagy drágább vonatjegyre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Egy jó könyv. Gyerekkorom óta szeretek olvasni, ha belemélyedek egy jó könyvbe, meg se hallom, ha beszélnek hozzám.

(Fotók: Györgytea)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS