Leitner Zoltán: Keményen dolgozik és nem haszonleső a vállalkozó

2018. 12. 12., 09:00

A jó gyakorlatokra és a félresikerült kísérletekre egyaránt érdemes figyelni – mondja az Üzletemnek adott interjúban Leitner Zoltán. Nem sajnálja a pénzt a fejlesztésekre, adatelemzéssel foglalkozó vállalkozását például a dróntechnológia irányába kívánja bővíteni.

Több lábon álló vállalkozóként tevékenykedik a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkár-helyettese. Szívügye az érdekképviseleti munka fejlesztése, s ugyanilyen fontosnak tartja, hogy saját cégében is kibontakozzon, és az így szerzett tapasztalatokat felhasználva részt vegyen a vállalkozói közösség formálásában. Leitner Zoltán a magyar érdekképviseletek múltjának kutatása mellett a jövő iparágágában rejlő lehetőségeket is keresi. Ezúttal ő osztotta meg gondolatait az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában végzett munkám során nem egyszer előfordult, hogy azok az egyszemélyes vagy néhány alkalmazottal dolgozó kisvállalkozások, amelyek kérdésükkel, problémájukkal hozzánk fordultak, a sikeres együttműködésünket azzal köszönték meg, hogy saját termékeikkel ajándékoztak meg engem és munkatársaimat. Így esett meg, hogy egyszer egy fa sámlival, máskor egy-egy új könyvvel vagy éppen decemberben 5 kiló meggyel indultam haza a napi munkából. Ezek a találkozások, beszélgetések feltöltenek és motiválnak.

Milyen távra tervez?

– A kamarai főtitkár-helyettesi munka viszonylag rövid időtávú tervezést tesz lehetővé számomra, hiszen kollégáimmal együtt folyamatosan változó környezetben tevékenykedünk. Ugyanakkor saját vállalkozásomban a napi feladatok mellett fontosnak tartom a hosszabb, 5, akár 8 éves távlatokra történő tervezést, egyfajta stratégia lefektetését és követését is.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Célom az, hogy a vállalkozói érdekképviseleti munka további fejlesztésén dolgozhassak, emellett pedig a saját vállalkozásomat is aktívan működtessem. Mindkettőt fontosnak tartom a boldogulásom szempontjából.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudok egy személyt megnevezni, mindenki, akivel együtt éltem és dolgoztam, hozzátett a személyiségemhez.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Úgy hiszem, ha sikeresek akarunk lenni, nem zárkózhatunk be, folyamatosan figyelnünk kell a körülöttünk zajló nemzetközi fejlesztéseket, példákat. A jó gyakorlatokat és a félresikerült kísérleteket is. Fontosnak tartom ezt az érdekképviseleti munkában és saját vállalkozásom fejlesztésében is. Ugyanakkor a jövőmet biztosan itthon képzelem el, a hazai „terepet” ismerem, itt szeretnék kibontakozni.

Mibe fektetne be? Gondolkodik új vállalkozáson?

– Jelenleg a saját, adatelemzéssel foglalkozó vállalkozásomat bővítem a dróntechnológia irányában. Érdekel ez a terület és úgy vélem, hogy bár Magyarországon még kezdeti szakaszban van, és a legtöbb ezzel foglalkozó cég még keresi a helyét a piacon, hatalmas potenciál van benne. Az ágazat felívelő jövője véleményem szerint megkérdőjelezhetetlen.

Mivel lehet Magyarországon „őrületbe kergetni” a vállalkozót?

– Sok negatív inger éri a vállalkozókat, mind az állam által támasztott adminisztrációs terhek, mind a társadalom oldaláról. Én ezek közül azt a – sajnos még mindig élő – szemléletet emelném ki, amely szerint a vállalkozó „ügyeskedő”, „haszonleső”, másokból él. Én általában ennek az ellentétét látom, keményen dolgozó, leleményes embereket, akik másokat is megélhetéshez juttatnak.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?

– Elsőrendű szempontnak tartom a megbízhatóságot, az adott szó erejét. Ezért a legnagyobb hangsúlyt a személyes találkozásokra fektetem, szívesen veszek részt szakmai konferenciákon, üzleti eseményeken, de informális találkozókon is.

Mire sajnálja az idejét?

– Szeretem a közvetlenséget, a team-munkát, az olyan feladat-végzést, ahol minden résztvevő tudja és teszi a dolgát, amit ha jól végez, személyes sikereket érhet el. A hosszú, sok résztvevővel tartott meetingeket lehetőség szerint kerülöm, mert tapasztalatom szerint kevéssé hatékonyak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Szívesen fektetek a tudás és az értékes gyakorlati tapasztalatok megszerzésébe, valamint a jól képzett, motivált munkatársakba. Magánéletemben szeretem a jó borokat és a könyveket.

Milyen célra, kiknek adakozna?

– Inkább azt tartom fontosnak, hogy az adománygyűjtő személy vagy szervezet hiteles, átlátható legyen. Ha ezt megvalósulni látom, akkor örömmel részt veszek a bármilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportoknak szervezett gyűjtésekben.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az otthoni barkácsolás, a kamara- és ipartörténeti gyűjteményem gyarapítása, és a családommal töltött idő – beleértve a puli kutyánkkal való foglalkozást is.

Szerdahelyi Csaba

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS