Langmár Zsuzsa: A holnap kihívásainak nem lehet megfelelni a tegnap tudásával

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 16., 10:00

A szövegírásra bárkit meg tudunk tanítani, de köszönni nem – mondta az Üzletemnek Langmár Zsuzsa. A Langmár Kommunikáció alapítója szerint jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni.

Langmár Zsuzsa szenvedélye az üzleti kommunikáció és a szövegírás, ahogy az a vele dolgozó 30 szövegírónak és kommunikációs szakembernek is. Nem véletlen, hogy valamennyiüknek írógép volt a jele az oviban. És nyilván az sem véletlen, hogy Zsuzsa húsz éve nem néz tévét, helyette inkább tanul és sportol. És hogy mi mindent csinál még, az is kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 208. interjújából.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Jó látni a statisztikáinkon, hogy az ügyfeleink 80 százaléka folyamatosan visszatérő vevőnk, mert hossszútávon akarom őket segíteni. Mi a kiváló cégeknek segítünk abban, hogy kimagasló legyen az üzleti kommunikációjuk, és ez egy maraton, nem sprint. Amikor megállapodunk egy céggel, akkor ötven évig akarom őt szolgálni, hogy elérje az üzleti céljait a marketing, értékesítés és a kommunikációs folyamatok összehangolásával. Büszke vagyok rá, hogy számos szuper céggel évek óta együtt dolgozunk.

Milyen távra tervez?

– 20 éve foglalkozom üzleti kommunikációval, és a következő ötven évben is ezt szeretném tanulni és tanítani. Az üzleti céljaink öt évre vannak meghatározva, egy évre előre kidolgozva. Havonta ránézünk a célokra és hetente kezeljük a tennivalókat annak érdekében, hogy felfele menjenek a statisztikáink.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Angol nyelvterületen is hasonló sikereket elérni az ügyfeleink projektjeiben, mint itthon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Számos kiváló szakember van, akitől tanultam és tanulok a mai napig. Az üzleti kommunikációnak vannak alappillérei: marketing, értékesítés, SEO (Search Engine Optimization). Elengedhetetlen egy cégvezetőnek, hogy szervezetfejlesztéssel foglalkozzon, és talán a legfontosabb az önfejlesztés. Itthon és külföldön egyaránt rengeteget lehet tanulni. Imádom Piroska Gyula képzéseit, szeretem Tonk Emilt, az OMA is nagyszerű marketing anyagokkal jön ki minden évben, Comline, Kasza Tamás, Brian Tracy, Seminar Consulting, L. Ron Hubbard, Avidor András.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Közös a velünk dolgozó 30 szövegíróban és kommunikációs szakemberben, hogy mindenkinek írógép volt a jele az oviban, és az üzleti kommunikáció, valamint a szövegírás a közös szenvedélyünk. 2008 óta több, mint 1300 cikket írtunk a témában, imádjuk ezt a területet. Olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik hálásak azért, hogy segíthetnek a vállalkozóknak jobban megérteni ezt a területet. Tehát a kiválasztás a legfontosabb, mert elképesztően erős a csapatunk, tele csodálatos szakemberekkel. A szövegírásra bárkit meg tudunk tanítani, de köszönni nem. A játék igen fontos a csapatban, ezért van egy 14 szintű bónuszrendszerünk. A munkatársaim akkor tudnak sok pénzt keresni, ha cégnek jó a bevétele. 14 féle bónusszal jutalmazzuk a termelést.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nekem a kommunikáció a szenvedélyem, itt egyetlen percet sem kell dolgoznom, mert üzleti kommunikációval foglalkozom, így a hobbimnak élhetek. Ha nem írott kommunikációval foglalkoznék, akkor a tárgyalástechnika, kommunikációs gyakorlatok terén mozognék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– 8 éve vagyok egy amerikai franchise magyarországi partnerének a tagja, ez a Business Network International: BNI. A szervezett kapcsolatépítést a BNI jelenti számomra, de emellett hiszek a stratégiai együttműködésekben, és az ügyfelekkel való szoros együttműködésben is.

Mire sajnálja az idejét?

– A tévére. 2000 óta nem nézek tévét. Ez egy elég jó döntés volt. Jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni. Rossz szokásokat könnyű kialaktani, de nehéz velük élni. Egy átlagember Magyarországon 5 óra 6 percet néz tévét naponta. Én heti 3 órát futok és 15 órát tanulok. A holnap kihívásainak nem lehet megfelelni a tegnap tudásával. Én ebben hiszek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Csak az tud felbosszantani, aminek hagyom, hogy felbosszantson.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több társadalomjobbító tevékenységet is támogatok. Az egyik a Drogmentes maraton, akik évente több ezer gyereket világosítanak fel a drogok káros hatásairól. Az Út a boldogsághoz alapítvány célja, hogy divatba hozza az etikát. Az alkalmazott oktatástan célkitűzése, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni. Ezeket örömmel támogatom, mert jók a céljaik.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tanulásra. A mai problémáink azért léteznek, mert nem volt elég adatunk a megoldásukhoz. Aki fejleszti magát, az felvértezi magát tudással, hogy ugyanazokat a problémákat ne kövesse el újra és újra. Könyvekre, tréningekre, konferenciákra, előadásokra, kongresszusokra szívesen költök.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Baráti beszélgetések értékes, képzett, észjátékos, humoros emberekkel. Szeretek kirándulni, fürdőbe, strandra menni a párommal, vizitúrázni, színházba járni. Imádom a természetet, és jó érzés, ha olyan barátokkal tölthetem az időmet, akikkel rengeteget lehet nevetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS