Langmár Zsuzsa: A holnap kihívásainak nem lehet megfelelni a tegnap tudásával

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 16., 10:00

A szövegírásra bárkit meg tudunk tanítani, de köszönni nem – mondta az Üzletemnek Langmár Zsuzsa. A Langmár Kommunikáció alapítója szerint jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni.

Langmár Zsuzsa szenvedélye az üzleti kommunikáció és a szövegírás, ahogy az a vele dolgozó 30 szövegírónak és kommunikációs szakembernek is. Nem véletlen, hogy valamennyiüknek írógép volt a jele az oviban. És nyilván az sem véletlen, hogy Zsuzsa húsz éve nem néz tévét, helyette inkább tanul és sportol. És hogy mi mindent csinál még, az is kiderül az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 208. interjújából.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Jó látni a statisztikáinkon, hogy az ügyfeleink 80 százaléka folyamatosan visszatérő vevőnk, mert hossszútávon akarom őket segíteni. Mi a kiváló cégeknek segítünk abban, hogy kimagasló legyen az üzleti kommunikációjuk, és ez egy maraton, nem sprint. Amikor megállapodunk egy céggel, akkor ötven évig akarom őt szolgálni, hogy elérje az üzleti céljait a marketing, értékesítés és a kommunikációs folyamatok összehangolásával. Büszke vagyok rá, hogy számos szuper céggel évek óta együtt dolgozunk.

Milyen távra tervez?

– 20 éve foglalkozom üzleti kommunikációval, és a következő ötven évben is ezt szeretném tanulni és tanítani. Az üzleti céljaink öt évre vannak meghatározva, egy évre előre kidolgozva. Havonta ránézünk a célokra és hetente kezeljük a tennivalókat annak érdekében, hogy felfele menjenek a statisztikáink.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Angol nyelvterületen is hasonló sikereket elérni az ügyfeleink projektjeiben, mint itthon.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Számos kiváló szakember van, akitől tanultam és tanulok a mai napig. Az üzleti kommunikációnak vannak alappillérei: marketing, értékesítés, SEO (Search Engine Optimization). Elengedhetetlen egy cégvezetőnek, hogy szervezetfejlesztéssel foglalkozzon, és talán a legfontosabb az önfejlesztés. Itthon és külföldön egyaránt rengeteget lehet tanulni. Imádom Piroska Gyula képzéseit, szeretem Tonk Emilt, az OMA is nagyszerű marketing anyagokkal jön ki minden évben, Comline, Kasza Tamás, Brian Tracy, Seminar Consulting, L. Ron Hubbard, Avidor András.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Közös a velünk dolgozó 30 szövegíróban és kommunikációs szakemberben, hogy mindenkinek írógép volt a jele az oviban, és az üzleti kommunikáció, valamint a szövegírás a közös szenvedélyünk. 2008 óta több, mint 1300 cikket írtunk a témában, imádjuk ezt a területet. Olyan emberekkel dolgozunk együtt, akik hálásak azért, hogy segíthetnek a vállalkozóknak jobban megérteni ezt a területet. Tehát a kiválasztás a legfontosabb, mert elképesztően erős a csapatunk, tele csodálatos szakemberekkel. A szövegírásra bárkit meg tudunk tanítani, de köszönni nem. A játék igen fontos a csapatban, ezért van egy 14 szintű bónuszrendszerünk. A munkatársaim akkor tudnak sok pénzt keresni, ha cégnek jó a bevétele. 14 féle bónusszal jutalmazzuk a termelést.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nekem a kommunikáció a szenvedélyem, itt egyetlen percet sem kell dolgoznom, mert üzleti kommunikációval foglalkozom, így a hobbimnak élhetek. Ha nem írott kommunikációval foglalkoznék, akkor a tárgyalástechnika, kommunikációs gyakorlatok terén mozognék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– 8 éve vagyok egy amerikai franchise magyarországi partnerének a tagja, ez a Business Network International: BNI. A szervezett kapcsolatépítést a BNI jelenti számomra, de emellett hiszek a stratégiai együttműködésekben, és az ügyfelekkel való szoros együttműködésben is.

Mire sajnálja az idejét?

– A tévére. 2000 óta nem nézek tévét. Ez egy elég jó döntés volt. Jó szokásokat nehéz kialakítani, de könnyű velük élni. Rossz szokásokat könnyű kialaktani, de nehéz velük élni. Egy átlagember Magyarországon 5 óra 6 percet néz tévét naponta. Én heti 3 órát futok és 15 órát tanulok. A holnap kihívásainak nem lehet megfelelni a tegnap tudásával. Én ebben hiszek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Csak az tud felbosszantani, aminek hagyom, hogy felbosszantson.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Több társadalomjobbító tevékenységet is támogatok. Az egyik a Drogmentes maraton, akik évente több ezer gyereket világosítanak fel a drogok káros hatásairól. Az Út a boldogsághoz alapítvány célja, hogy divatba hozza az etikát. Az alkalmazott oktatástan célkitűzése, hogy a gyerekek megtanuljanak tanulni. Ezeket örömmel támogatom, mert jók a céljaik.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A tanulásra. A mai problémáink azért léteznek, mert nem volt elég adatunk a megoldásukhoz. Aki fejleszti magát, az felvértezi magát tudással, hogy ugyanazokat a problémákat ne kövesse el újra és újra. Könyvekre, tréningekre, konferenciákra, előadásokra, kongresszusokra szívesen költök.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Baráti beszélgetések értékes, képzett, észjátékos, humoros emberekkel. Szeretek kirándulni, fürdőbe, strandra menni a párommal, vizitúrázni, színházba járni. Imádom a természetet, és jó érzés, ha olyan barátokkal tölthetem az időmet, akikkel rengeteget lehet nevetni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS