Kübler-Andrási Judit: A vezérigazgatók sokat tanulhatnak a színészektől

Kübler-Andrási Judit: A vezérigazgatók sokat tanulhatnak a színészektől
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 10. 02., 09:08

Lenyűgöznek az adatokban rejlő információk, a mesterséges intelligencia által kinyitott világ – mondta az Üzletemnek Kübler-Andrási Judit, a CETIN Hungary Zrt. vezérigazgatója.

Kübler-Andrási Judit több mint húsz éves nemzetközi vezetői tapasztalattal rendelkezik a távközlés és a vezetési tanácsadás területén: Magyarországon, Montenegróban, Ausztriában és Németországban is dolgozott. Ma az integrált telekommunikációs infrastruktúra-szolgáltató cég vezetői között három nő is dolgozik, nem véletlen, hogy részt vesznek egy középiskolás lányoknak szóló programban (STEMpowered by CETIN). Ösztönözni szeretnék a nők karrierépítését a műszaki, technológiai szakmában, úgy látják, hogy már tizenéves korban fel kell kelteni a lányok érdeklődését. Judit azt mondja, hogy a matematika és a fizika is nagyon érdekelte, de pályaválasztáskor viszonylag kevés lehetősége volt szakmai karrierutakról beszélgetni, így végül a közgazdaságtant választotta. Két középiskolás lány mentoraként most adott az új feladat. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 486. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mindig az aktuálisan végzett munkámat tartom a legfontosabbnak és a legizgalmasabbnak. Azonban, miután 14 évet töltöttem más országokban, különös öröm számomra, hogy visszatérhetek a szülőhazámba, és aktívan hozzájárulhatok az ország digitalizációs fejlődéséhez.

Milyen távra tervez?

– Sok évet dolgoztam vezetői pozícióban, stratégiai területen. Így mély meggyőződésem, hogy a fenntartható siker csak világos, hosszú távú vízióval és stratégiával érhető el. Csak akkor lehet egy csoportot hatékonyan vezetni, ha világos célt, egy jövőbeli iránytűt adunk. Persze az operatív megvalósítás is rendkívül fontos; mivel az ördög a részletekben rejlik, és a célhoz többféle úton juthatunk el, sokszor a flexibilitás, az újratervezés a siker kulcsa.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Építeni, javítani, fejlődni szeretek. Igyekszem mindig az aktuális munkámból kihozni a legtöbbet. Kell, hogy lássam a fejlődést, a munkámba belefektetett energia megtérülését. Azt szoktam mondani, amíg csillog valakinek a szeme, ha a munkájáról beszél, az jó helyen van!

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nincs konkrét személyiség, akit példaképnek tekintenék. Meg vagyok győződve arról, hogy szinte minden embertől lehet tanulni valamit, ha nyitottak vagyunk rá. Nagyon érdekelnek a technológiai trendek, így szerencsés vagyok, hogy a munkahelyemen sok mérnökkel dolgozhatom.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyrészt a motiváció egy közös vízióból, világos célból és a jó teljesítmény nyújtása miatti elismerésből fakad. Másrészt pedig kulturálisan olyan környezetet kell létrehoznunk, ahol mindenki úgy érzi, hogy hozzájárulását méltányosan értékelik, és pszichológiai biztonságban van ahhoz, hogy felszólalhasson. Ezért is bátorítom a kollégákat, hogy jöjjenek ötleteikkel, javaslataikkal, amiket igyekszem megvalósítani.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Már gyerekkoromban vonzott a színészet. Bár valószínűleg szörnyű lennék ebben a szakmában, úgy gondolom, hogy a vezérigazgatók sokat tanulhatnak a színészektől, például a perspektívák váltását, az empátiát, a történetmesélést, a bemutatási készségeket, az alkalmazkodóképességet, a testbeszédet és a visszajelzések kezelését. De nagyon szívesen lennék data scientist is, mivel lenyűgöznek az adatokban rejlő információk, a mesterséges intelligencia által kinyitott világ.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Korábban betöltött nemzetközi munkahelyeimnek köszönhetően széleskörű üzleti kapcsolatrendszert építettem ki. Miután egy éve hazajöttem Magyarországra, egyrészt a 14 évvel ezelőtti kapcsolatrendszeremet aktiválom, másrészt igyekszem új üzleti kapcsolatokat kiépíteni.

Mire sajnálja az idejét?

– A nem hatékony üzleti megbeszéléseket időpocsékolásnak tartom, ami szorzódik az ülésen résztvevők számával. Egy üzleti találkozótól azt várom el, hogy a partner alaposan felkészült legyen, világos célokkal rendelkezzen és konkrét eredmények elérésére törekedjen.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki halogatja a cselekvést.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Nagyon hálás vagyok minden lehetőségért, amelyet kaptam, hogy azzá váljak, aki ma vagyok, és jól tudom, hogy ebben az értelemben kivételes helyzetben vagyok. Szeretnék a jövőben több embernek visszaadni abból, ami nekem kijutott. Egyrészt aktívan szeretném tehetséges kollégák karrierútját mentorként támogatni. Másrészt örömmel vállaltam 2 tehetséges fiatal középiskolás lány mentorálását, akik az általunk most ősszel elindított, STEMpowered by CETIN műszaki irányú pályaválasztást segítő programban vesznek majd részt.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Egy négyéves fiú anyukájaként és egy technológiai cég vezérigazgatójaként sok szervezéssel jár az életem. Így nem kérdés, hogy a gyermekem körüli dolgokra pénzt áldozok, de az oktatásba fektetett pénzt sem sajnálom.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A családom az erőm forrása és támasza. A vakációzás és a minőségi időtöltés a családommal – legyen az nyáron egy tengerparti kirándulás vagy télen síelés. De egy vasárnapi ebéd a tágabb családi körben is kifejezetten feltölt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS