Közös küldetésen dolgozik a Nők a Neten csapata

Közös küldetésen dolgozik a Nők a Neten csapata
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 01. 18., 09:13

A Nők a Neten három társalapítója szakmai tudásával és tapasztalatával szeretne hozzájárulni a női vállalkozók gazdasági szerepvállalásának ösztönzéséhez.

A sikertörténetek és a példaképek visznek előre. Inspirációt jelentenek mind a magánéletben, mind a vállalkozás fejlődésében. Ezt vallja a Nők a Neten csapata is: Nagy Ágnes online vállalkozási tanácsadó, webfejlesztő, Utasi Melinda vállalkozásfejlesztési és pénzügyi mentor és dr. Illés Nóra Harmónia mentor, időgazdálkodás szakértő. 2022-ben a SEED Alapítvány és a PWA – Sikeres Női Vezető Egyesületének pályázatán a „Legsikeresebb női vállalkozás” címet érdemelték ki.

Ilyen sem volt még az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának történetében! A három hölgy felosztotta egymás között a kérdéseket, így most ilyen klasszra kerekedett a sorozat 455. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

Nagy Ágnes: 20 éve vagyok a munka világában 18 éve vállalkozok. Mindig épp a csúcson vagyok, hiszen azt valósítom meg, ami belőlem fakad, bennem van. 2 éve két társammal napi szintű üzleti együttműködésben dolgozunk a Nők a Neten-en. Ez a karrierem csúcsa jelenleg. Ilyet még nem is láttam és nem is tapasztaltam, hogy 3 ember üzletileg, azonos szinten ilyen hatékonyan tud dolgozni egy közös küldetésen.

Milyen távra tervez?

Utasi Melinda: rövid és hosszú távra egyaránt. A MOST tudatosítása nagy segítség ebben, hiszen a mostban építem a holnapot, jövőt. Jó képességem van a folyamatok és rendszerek átlátására, így igyekszem a terveimhez igazítva megvalósítani. Szeretem a számokat, összegzéseket, mert az érzelmeken keresztül másként látjuk az eredményeket, főleg mi, nők. Ilyenkor hozzáteszem a számokat, és van, hogy teljesen más képet mutat, jobbat, mint amit éreztem. Mottóm: Ha számolsz, tudod, hogy honnan indulsz, és hová tartasz!

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

Utasi Melinda: vállalkozónők gazdasági szerepének tudatosítása, növelése. A VOSZ Női Vállalkozói Tagozat Szekciójának alapító tagjaként szeretnék a munkámmal és szakmai tudásommal, tapasztalatommal hozzájárulni a női vállalkozók gazdasági szerepvállalásának ösztönzéséhez.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

Nagy Ágnes: természetesen a szüleimtől, akik maguk is vállalkozók, továbbá párom és a 2 gyermekem minden napos tanítómestereim. Szakmai mentorom Szilágyi Balázs (Honlaprafel!), akit nagyra becsülök, mint vállalkozót és szakembert. Legnagyobb változást a gondolkodásomban pedig Gál Beáta üzleti mentor hozta, felforgatta a világomat és kihozta belőlem a legjobbat. Utasi Melinda és dr. Illés Nóra, a Nők a Neten társalapítói azok, akik minden nap a legtöbbet ki tudják hozni belőlem.

Mivel motiválja a kollégáit?

Dr. Illés Nóra: Társaimmal, Melindával és Ágival napi szinten, kölcsönösen támogatjuk egymást a jobb és rosszabb napokon egyaránt. Amikor valaki kevesebb életerővel, lendülettel ébred, nagyon gyorsan új erőre tud kapni a közös munka során. Szavak nélkül is tudjuk, érezzük, ha valakinek például egy beszélgetésre, erőt adó mondatokra, egy közös programra, sétára vagy pihenésre, erőgyűjtésre van szüksége. Ezt mindannyian adjuk és kapjuk egymás felé és a Partnereink, a Nők a Neten Közösség tagjai irányába is. A testi, lelki és szellemi erőt, motivációt.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

Nagy Ágnes: mindenképp ki fogom próbálni még életem során a szálláshely szolgáltatást, valószínűleg külföldön, tengerparti országban. Eredeti szakmám is közgazdász vendéglátó-szálloda szakon, szálloda szakirányon. Egy olyan vendégház komplexumot álmodtam meg, ami sokak számára fog kikapcsolódást és feltöltődést adni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

Utasi Melinda: tudatosan, de ezt meg kellett tanulnom. Nőként fontos irányjelző az érzelem, a megérzés, amihez szükséges a tudatosság társítása. Az üzleti kapcsolatok lényege az üzlet, és ezt a nők nem minden esetben tudják felvállalni. Az informális kapcsolatokból is alakulnak üzleti kapcsolatok. Megtanultam szétválasztani a nőt és a vállalkozó nőt azokban a helyzetekben, viszonyokban, amikor erre szükség van, de bevallom, ez nem könnyű, nem lehet „vegytisztán” megtenni. Több női, vállalkozói szervezetnek, közösségnek vagyok a tagja, szeretek kapcsolatokat építeni és megtapasztalni az „egymás támogatása” érzést, vagy a közös munkát a közös cél érdekében. Az emberi és üzleti kapcsolatok inspirációt adnak, hiszen más nézőpontot kaphatunk, ha elég nyitottak vagyunk.

Mire sajnálja az idejét?

Dr. Illés Nóra: Az idővel való együttműködést, baráti viszony kialakítását tanítom és adom át a gyakorlatban Mentor programunk során a Vállalkozó Nőknek. Ez a folyamat nézőpontváltást kér. Gondoljunk úgy az Időre, mint barátunkra. Ekkor tiszteljük, megbecsüljük, értékeljük Őt és ez a szóhasználatunkból is kitűnik. Nem szánjuk és sajnáljuk az időnket valamire vagy valakire, hanem oda, neki adjuk, szenteljük. Amire én az időm szentelem a mindennapokban, azok a személyek, dolgok, amelyek az értékrendem szerint a legfontosabbak. Így első helyen a magam testi, lelki és szellemi egészsége és jól létezése áll. Ez folyamatos éberséget, figyelmet és rugalmasságot is kér. A magamnak adott Idő ugyanakkor sokszorosan megtérül, mert így valóban jelen tudok lenni erőben és egészségben, a számomra nagyon fontos emberek életében, a családom, társaim, barátaim számára és képes vagyok a hivatásomnak élni.

Mivel lehet felbosszantani?

Dr. Illés Nóra: Az ítélkezéssel. Szoktam hozni egy példát. Képzeljük el, hogy reggel, amikor elindulnak az emberek otthonról, mindenki feltesz a hátára egy papírlapot. Ezen az Ő élete sztorija olvasható röviden. A mérföldkövek, azok, ami által azzá lett, aki. A lap aljára pedig az aktuális napjának meghatározó történése kerül, amiből jól kitűnik, miért van ilyen vagy olyan hangulatban. Így közlekedünk, állunk sorban a pénztárnál, szólítjuk meg egymást, hogy mindezt elolvassuk, látjuk. Azt gondolom, sokkal megértőbbek, toleránsabbak és segítőkészebbek lennének az emberek egymással. Elítélés, kritizálás helyett, megértenének, segítenének.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

Utasi Melinda: Afrikában a nők élethelyzetének javításával, női vállalkozások ösztönzésével, támogatásával, fejlesztésével kapcsolatos munkát. Melinda Gates Alapítvánnyal szívesen együttműködnék ezen a területen. Egyébként aktív búvárként néha nagy késztetést érzek arra, hogy jelentkezzem korallzátonyok újratelepítésére. Talán a két önkéntes munkát összevonom egyszer.

Mire nem sajnálja a pénzt?

Nagy Ágnes: Ételre. Számomra az egyik legfontosabb kikapcsolódás és hobbi a gasztronómia felfedezése. Minden nap élvezem a minőségi ételek adta sokszínűséget, igazi hedonista vagyok.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

Dr. Illés Nóra: A természetben való séta. Szeretem az erdőt, a folyó- és tópartokat, a hegyes-dombos vidéket és az Alföld síkságát is.

(A fotón: Nagy Ágnes, Utasi Melinda és dr. Illés Nóra)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS