Korcsok Katalin: Kapcsolatokkal és tudásalapú kommunikációval építem az üzletet

Korcsok Katalin: Kapcsolatokkal és tudásalapú kommunikációval építem az üzletet
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 02. 08., 20:47

Magyarországon a vezetők nagy része rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel képesek a „jövőbe látni“, vagy legalábbis két-három lépéssel előrébb tudnak gondolkodni. Azt hiszem, én is közéjük tartozom – mondta az Üzletemnek Korcsok Katalin, a Qualysoft Csoport magyarországi irodájának Sales és üzletfejlesztési igazgatója.

Korcsok Katalin 2017 óta foglalkozik kereskedelmi és üzletfejlesztési feladatokkal a Qualysoft Csoportnál, 2021 februárjától az üzletág vezetőjeként. Felelősségi körébe tartozik többek között az üzletfejlesztési stratégia tervezése, illetve a nők támogatása a kereskedelmi és műszaki területeken. Izgalmas kihívásnak tartja, hogy új kapcsolatok építésén dolgozhat, és részt vehet a vállalat nemzetközi terjeszkedésében. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 461. interjújából azt is megtudhatja, hogy Katalin miért szerzett sommelier képesítést.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ha visszatekintek szakmám fontosabb állomásaira, elmondhatom, hogy nagyon sikeres időszakként éltem meg azt a 14 évet, amikor telekommunikációs nagyvállalatoknál gyártócégekkel, majd banki, energetikai és kormányzati szektorokkal dolgozhattam, hogy munkámmal segítsem a telekommunikációs és infrastruktúra-kiépítéseket. A jelenlegi időszakomat mégis sikeresebbnek érzem, hiszen egy régmúltra visszatekintő, magyarországi nagyvállalatnak vagyok a kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója, s egy tehetséges és folyamatosan fejlődő csapattal dolgozhatok együtt, amit én építettem fel. Izgalmas kihívás, hogy új kapcsolatok kiépítésén dolgozhatunk és részt vehetek a vállalat nemzetközi terjeszkedésében, illetve támogathatom a cég nemzetközi szintű megerősödését.

– Milyen távra tervez?

– Míg évekkel korábban könnyebb volt 2-5 évre tervezni, addig manapság túl sok olyan külső körülmény uralkodik a világban, amelyek miatt nehezebb a hosszú távú tervezés az üzleti életben. Azt gondolom, hogy Magyarországon a vezetők nagy része rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel képesek a „jövőbe látni“, vagy legalábbis két-három lépéssel előrébb tudnak gondolkodni. Azt hiszem, én is közéjük tartozom, mivel tudok meríteni a korábbi tapasztalataimból, így megvannak azok az elképzeléseim, amelyekkel hosszú távú stratégiát tudok tervezni így támogatva az üzletfejlesztési és szervezeti stratégiánkat.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Sok cél körvonalazódik a szemem előtt. Például nagyon szeretem az önfejlesztést, mert azt gondolom, hogy enélkül egy vezető nem képes továbbadni a tudását a csapatának. Engem is mentorálnak, és én is üzleti coaching módszerekkel terelgetem a munkatársaimat. Emellett szeretem inspirálni a fiatal nőket, hogy megtalálják a helyüket a tudományok, a technológia és a mérnöki területeken, azaz elkötelezett vagyok a Women in STEM (science, technology, engineering and mathematics) mozgalom mellett. Célom az is, hogy továbbfejleszthessem és tapasztalatommal irányíthassam a cégnél a nemzetközi folyamatokat és vezethessek egy nemzetközi csapatot.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A legtöbbet azoktól az üzleti vezetőktől tanultam, akikkel a munkám során találkoztam. Szerintem az a leghatékonyabb tanulási forma, ha megismerjük a különböző iparágak vezetőinek üzleti felfogását. Ha megértjük, hogyan gondolkodnak, akkor megértjük, hogyan működik az iparág, s olyan válaszokat tudunk adni a problémáikra, amelyekkel valóban segíthetünk. Szerintem ez a siker egyik kulcsa.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Ennél a kérdésnél hadd nyúljak vissza a kollégáim visszajelzéseihez. Szerintük motiváló, ahogyan hasznosítom az évek során megszerzett IT tapasztalataimat és kiterjedt kapcsolati tőkémet az üzletfejlesztésben. Segíti őket az a minta, ahogyan új lehetőségeket keresek a piacon, ahogyan a csapat szakmai kompetenciát figyelembe veszem, de az is igaz, hogy néha nehéz tartani velem a tempót.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Tanári és újságírói végzettségem is van, így alapvetően a helyemen érzem magamat a kommunikáció és a kapcsolatépítés területén. De szeretek másfajta területeket is kipróbálni. Például elkötelezett lettem a magyarországi borkultúra megerősítése mellett, ezért sommelier képesítést szereztem. Úgy vélem, hogy a fenntarthatósághoz hozzátartozik az is, ha tiszteljük a természetet. Szerintem a biodinamikus borok ezt az irányt képviselik. A kultúra támogatásában is szeretnék részt venni a jövőben, de még nem tudom, milyen szerepben.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A COVID időszaka alatt is a személyes jelenlétet és a kapcsolódást tartottam elsődleges szempontnak. Ide fűzhető egyik mottóm, miszerint: „Akkor győzhetünk, lehetünk erősek, ha kapcsolódunk más emberekhez”. Szerintem a siker egyik alapvető része, hogy tudásalapú kommunikációval közösen építsük ki a bizalmi kötődést az üzleti partnereinkkel.

– Mire sajnálja az idejét?

– Nagyon szoros az időbeosztásom, éppen ezért azt szeretem, ha a megbeszélések és a tárgyalások eredményesek. Akkor érzem elvesztegetettnek az időt, ha felkészületlenül érkezik meg a tárgyalópartner, vagy nem érzem benne, hogy a megadott időben meg akarja találni a megoldást vagy a következő lépést. Heti megbeszéléseket is csak akkor tervezünk cégen belül, ha az tényleg előreviszi az üzletmenetet és valós érdek kötődik hozzá.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nagyon nehéz felbosszantani, egyrészt a pedagógiai hátterem miatt, másrészt azért, mert megoldáspárti vagyok. Nálam az első kérdés mindig az, hogy hogyan oldjuk meg a problémát. Talán akkor leszek mérges, amikor olyan külső tényezők akadályoznak, amelyeket ki lehetett volna küszöbölni, vagy attól, ha valaki nem őszinte és nem vállalja a felelősséget. Mindenki hibázhat, de véleményem szerint az a cél, hogy időben azonosítsuk a tévedést, és azonnal kezdjünk el dolgozni a megoldáson!

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Ahogy már említettem, az üzleti életben segítem az informatikában dolgozó nők előrehaladását. A magánéletben pedig, miután a versenyszerű sportolást már abbahagytam, de mégis fontos, hogy teljesen ne szakadjak el a sport világától, szívesen önkénteskednék sporteseményeken.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra, a világ megismerésére, önfejlesztésre, illetve a baráti és a családi kötelékek erősítésére és a közös programokra!

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Akkor vagyok igazán elememben a magánéletben és a munkában, ha közösségeket építhetek magam köré. A kapcsolatépítés feltölt, de feltölt az amatőr sportolás is: kettlebell edzésre járok. Emellett érdekel a gasztronómia, a baráti társaságommal közösen szoktunk főzni és új gasztronómiai területeket feltérképezni.

(Fotó: Köő Adrienn)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-01 19:41:00
Megalakult a GINOP Plusz Monitoring Bizottság, ami a soron következő fontos lépés a 2021–2027 közötti uniós költségvetési időszak gazdaságfejlesztési operatív programjának végrehajtásában – tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.
2023-06-01 18:41:00
Az Atkins és a COVVI, egy leedsi székhelyű kézprotézis-fejlesztő olyan robotikai megoldást fejleszt, ami közel ugyanolyan kézügyességgel bír, mint az ember. A cél az, hogy erősen sugárzó környezetekben vegyék hasznát, távvezérlésű manipuláló eszközként.
2023-06-01 17:41:50
A családi cégek több mint fele súlyosabban éli meg a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a koronavírusjárványt. A teljes nagyvállalati szektorban még borúsabb a hangulat, itt a cégek majdnem kétharmada vélekedik így – derült ki a K&H családi vállalatok kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS