Korcsok Katalin: Kapcsolatokkal és tudásalapú kommunikációval építem az üzletet

Korcsok Katalin: Kapcsolatokkal és tudásalapú kommunikációval építem az üzletet
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 02. 08., 20:47

Magyarországon a vezetők nagy része rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel képesek a „jövőbe látni“, vagy legalábbis két-három lépéssel előrébb tudnak gondolkodni. Azt hiszem, én is közéjük tartozom – mondta az Üzletemnek Korcsok Katalin, a Qualysoft Csoport magyarországi irodájának Sales és üzletfejlesztési igazgatója.

Korcsok Katalin 2017 óta foglalkozik kereskedelmi és üzletfejlesztési feladatokkal a Qualysoft Csoportnál, 2021 februárjától az üzletág vezetőjeként. Felelősségi körébe tartozik többek között az üzletfejlesztési stratégia tervezése, illetve a nők támogatása a kereskedelmi és műszaki területeken. Izgalmas kihívásnak tartja, hogy új kapcsolatok építésén dolgozhat, és részt vehet a vállalat nemzetközi terjeszkedésében. Az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 461. interjújából azt is megtudhatja, hogy Katalin miért szerzett sommelier képesítést.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ha visszatekintek szakmám fontosabb állomásaira, elmondhatom, hogy nagyon sikeres időszakként éltem meg azt a 14 évet, amikor telekommunikációs nagyvállalatoknál gyártócégekkel, majd banki, energetikai és kormányzati szektorokkal dolgozhattam, hogy munkámmal segítsem a telekommunikációs és infrastruktúra-kiépítéseket. A jelenlegi időszakomat mégis sikeresebbnek érzem, hiszen egy régmúltra visszatekintő, magyarországi nagyvállalatnak vagyok a kereskedelmi és üzletfejlesztési igazgatója, s egy tehetséges és folyamatosan fejlődő csapattal dolgozhatok együtt, amit én építettem fel. Izgalmas kihívás, hogy új kapcsolatok kiépítésén dolgozhatunk és részt vehetek a vállalat nemzetközi terjeszkedésében, illetve támogathatom a cég nemzetközi szintű megerősödését.

– Milyen távra tervez?

– Míg évekkel korábban könnyebb volt 2-5 évre tervezni, addig manapság túl sok olyan külső körülmény uralkodik a világban, amelyek miatt nehezebb a hosszú távú tervezés az üzleti életben. Azt gondolom, hogy Magyarországon a vezetők nagy része rendelkezik olyan képességekkel, amelyekkel képesek a „jövőbe látni“, vagy legalábbis két-három lépéssel előrébb tudnak gondolkodni. Azt hiszem, én is közéjük tartozom, mivel tudok meríteni a korábbi tapasztalataimból, így megvannak azok az elképzeléseim, amelyekkel hosszú távú stratégiát tudok tervezni így támogatva az üzletfejlesztési és szervezeti stratégiánkat.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Sok cél körvonalazódik a szemem előtt. Például nagyon szeretem az önfejlesztést, mert azt gondolom, hogy enélkül egy vezető nem képes továbbadni a tudását a csapatának. Engem is mentorálnak, és én is üzleti coaching módszerekkel terelgetem a munkatársaimat. Emellett szeretem inspirálni a fiatal nőket, hogy megtalálják a helyüket a tudományok, a technológia és a mérnöki területeken, azaz elkötelezett vagyok a Women in STEM (science, technology, engineering and mathematics) mozgalom mellett. Célom az is, hogy továbbfejleszthessem és tapasztalatommal irányíthassam a cégnél a nemzetközi folyamatokat és vezethessek egy nemzetközi csapatot.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A legtöbbet azoktól az üzleti vezetőktől tanultam, akikkel a munkám során találkoztam. Szerintem az a leghatékonyabb tanulási forma, ha megismerjük a különböző iparágak vezetőinek üzleti felfogását. Ha megértjük, hogyan gondolkodnak, akkor megértjük, hogyan működik az iparág, s olyan válaszokat tudunk adni a problémáikra, amelyekkel valóban segíthetünk. Szerintem ez a siker egyik kulcsa.

– Mivel motiválja a kollégáit?

– Ennél a kérdésnél hadd nyúljak vissza a kollégáim visszajelzéseihez. Szerintük motiváló, ahogyan hasznosítom az évek során megszerzett IT tapasztalataimat és kiterjedt kapcsolati tőkémet az üzletfejlesztésben. Segíti őket az a minta, ahogyan új lehetőségeket keresek a piacon, ahogyan a csapat szakmai kompetenciát figyelembe veszem, de az is igaz, hogy néha nehéz tartani velem a tempót.

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Tanári és újságírói végzettségem is van, így alapvetően a helyemen érzem magamat a kommunikáció és a kapcsolatépítés területén. De szeretek másfajta területeket is kipróbálni. Például elkötelezett lettem a magyarországi borkultúra megerősítése mellett, ezért sommelier képesítést szereztem. Úgy vélem, hogy a fenntarthatósághoz hozzátartozik az is, ha tiszteljük a természetet. Szerintem a biodinamikus borok ezt az irányt képviselik. A kultúra támogatásában is szeretnék részt venni a jövőben, de még nem tudom, milyen szerepben.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A COVID időszaka alatt is a személyes jelenlétet és a kapcsolódást tartottam elsődleges szempontnak. Ide fűzhető egyik mottóm, miszerint: „Akkor győzhetünk, lehetünk erősek, ha kapcsolódunk más emberekhez”. Szerintem a siker egyik alapvető része, hogy tudásalapú kommunikációval közösen építsük ki a bizalmi kötődést az üzleti partnereinkkel.

– Mire sajnálja az idejét?

– Nagyon szoros az időbeosztásom, éppen ezért azt szeretem, ha a megbeszélések és a tárgyalások eredményesek. Akkor érzem elvesztegetettnek az időt, ha felkészületlenül érkezik meg a tárgyalópartner, vagy nem érzem benne, hogy a megadott időben meg akarja találni a megoldást vagy a következő lépést. Heti megbeszéléseket is csak akkor tervezünk cégen belül, ha az tényleg előreviszi az üzletmenetet és valós érdek kötődik hozzá.

– Mivel lehet felbosszantani?

– Nagyon nehéz felbosszantani, egyrészt a pedagógiai hátterem miatt, másrészt azért, mert megoldáspárti vagyok. Nálam az első kérdés mindig az, hogy hogyan oldjuk meg a problémát. Talán akkor leszek mérges, amikor olyan külső tényezők akadályoznak, amelyeket ki lehetett volna küszöbölni, vagy attól, ha valaki nem őszinte és nem vállalja a felelősséget. Mindenki hibázhat, de véleményem szerint az a cél, hogy időben azonosítsuk a tévedést, és azonnal kezdjünk el dolgozni a megoldáson!

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Ahogy már említettem, az üzleti életben segítem az informatikában dolgozó nők előrehaladását. A magánéletben pedig, miután a versenyszerű sportolást már abbahagytam, de mégis fontos, hogy teljesen ne szakadjak el a sport világától, szívesen önkénteskednék sporteseményeken.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra, a világ megismerésére, önfejlesztésre, illetve a baráti és a családi kötelékek erősítésére és a közös programokra!

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Akkor vagyok igazán elememben a magánéletben és a munkában, ha közösségeket építhetek magam köré. A kapcsolatépítés feltölt, de feltölt az amatőr sportolás is: kettlebell edzésre járok. Emellett érdekel a gasztronómia, a baráti társaságommal közösen szoktunk főzni és új gasztronómiai területeket feltérképezni.

(Fotó: Köő Adrienn)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS