Keszthelyi Erik: Fejből ismerem legalább ezer ügyfelünk biztosítási portfólióját

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 11. 05., 09:15

Aki a folyamatos fejlődésben hisz, annak munkahelyként cégcsoportunk a legjobb választás – mondta az Üzletemnek Keszthelyi Erik, a Hungarikum Alkusz Cégcsoport alapító-társtulajdonosa.

Keszthelyi Erik azt mondja: kilógott a családi sorból, amikor a biztosítási területet választotta, de az idő igazolta, hogy jól döntött. Mára egy teljes cégcsoport nőtt ki a Hungarikum Alkuszból, amely jövő januártól a bankbiztosítási piacon is jelen lesz. Ha arra is kíváncsi, hogy Erikre milyen hatással volt a néhai Steve Jobs munkássága, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 234. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Biztosításszakmai pályafutásomat 2005-ben, 21 évesen kezdtem az osztrák GRAWE-csoporthoz tartozó MIC Biztosítási Alkusz Kft-nél. Az első időszakban heti 2-3 napot foglalkoztam biztosítás értékesítésével, a fennmaradó napokon pedig a családi vállalkozásban tevékenykedtem és esti tagozaton vendéglátóipari technikumba jártam. A családom számára nagyon fontos a hagyományok őrzése, így szinte mindenki a közös vállalkozásban dolgozott, egyedül én lógtam ki a sorból. Egy napon döntés elé állítottak, hogy a vendéglátást vagy a biztosítási szakmát választom. Nagy meglepetést okoztam nekik, amikor én a biztosítást választottam. Olyan ember szerettem volna lenni, aki követi az álmait és azzal foglalkozik, amit nap mint nap ugyanazzal a szenvedéllyel tud végezni. Nem titkolom, a döntésemnek komoly súlya volt, elköltöztem a családi fészekből és feleségemmel a nulláról kezdtük el építeni az új közös életünket. Az élet azóta igazolta, hogy helyesen döntöttem.

Szakmai pályafutásom meghatározó momentuma volt 2010, amikor a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. – korábbi nevén Optimal-GB Kft. – tulajdonosa lettem, hiszen lehetővé vált, hogy a saját elképzeléseim szerint építhessem fel azt az alkuszcéget, amit korábban megálmodtam. A célkitűzésem nem más volt, mint egy olyan tőkeerős vállalat felépítése, ami messze túlmutat a felügyeleti elvárásoknak való megfelelésen és egy alkuszcég általános működésén.  Az elmúlt 10 év alatt jelentős erőforrást fordítottam arra, hogy felépülhessen az a komplex ügyfélkiszolgáló rendszer, ami mára a Hungarikum Alkusz védjegyévé vált. Sőt, az eredeti elképzeléseket túlszárnyalva, büszke vagyok rá, hogy mára egy teljes cégcsoport tudott kinőni a Hungarikum Alkuszból, amely cégcsoport a nagyvállalati szegmens mellett jelentős ügyfélkört szolgál ki a KKV és lakossági piacon is, valamint 2021. január 1-től a Takarékbankkal kötött együttműködés keretében a bankbiztosítási piacon is jelen lesz. Mindezen tudatos építkezésnek köszönhetően mára a Hungarikum Alkusz Cégcsoport a hazai biztosítási piacon több mint 6 milliárd éves nettó árbevétellel a legnagyobb, 100 százalékban magyar tulajdonú biztosításközvetítői cégcsoportja. Jelenleg ezt az eredményt tekintem a szakmai pályafutásom csúcsának.

Milyen távra tervez?

– Felelősségteljesen egy biztosítási és pénzügyi területen működő cégcsoport jövőjét csakis hosszú távra lehet tervezni. Következetesen kijelölt stratégia mentén haladunk előre, rövid és középtávra lebontott pontos célok mentén.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– A legjobbnak lenni abban, amiben hiszek! Vagyis cégcsoportunk kötelékében a legmagasabb szintű ügyfélkiszolgálást megvalósítani a hazai biztosítási piacon. Steve Jobs munkássága mindig is nagy hatással volt rám, az egyik idézetével különösen azonosulni tudok: „Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül. De ha messzire akarsz menni, menj csapatban.” A Hungarikum Alkusz Cégcsoportot 9 tagvállalat alkotja, és mára teljes körű biztosítási és pénzügyi megoldásokkal szolgáljuk ki nagyvállalati, KKV és lakossági ügyfeleinket, valamint biztosítási kiadványokkal, informatikai fejlesztésekkel, újszerű ügyfél- és partnerkiszolgáló rendszerek bevezetésével folyamatosan azon dolgozunk, hogy hozzájáruljunk a hazai biztosítási piac formálásához. Büszke vagyok a szakmai csapatomra, a közel 200 munkatársamra, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy ügyfeleink elégedettek, partnereink sikeresek lehessenek. A szervezetünkben, kollégáimban rejlő hatalmas erő által képesek is leszünk a fenti célunk megvalósítására!

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A családi értékek nagyon fontosak számomra, és mindaz, amit otthonról hoztam. Édesapám az egyik legnagyobb példaképem. Sajnos az élet úgy hozta, hogy több mint 20 éve nincsen már közöttünk, de az általa képviselt értékek, az emberekhez és munkához való hozzáállása a mai napig bennem él, és sokszor mutatnak utat a tanításai. Magam is azt az elvet vallom, hogy „a munka nemesít, az ügyfélnek pedig mindig igaza van”. Szigorú napirend szerint élek, hétköznap 3:30-kor kelek és 5 órától már kezdődnek az irodában a vezetői egyeztetések és projektmegbeszélések, hogy ezek után útra kelhessek és személyesen tárgyalhassak az ügyfeleinkkel, a számukra legnagyobb értéket és biztonságot jelentő biztosítási portfolió felépítése érdekében. Ez a szenvedélyem, ami igazán inspirál!

Mivel motiválja a kollégáit?

– A Hungarikum Alkusz Cégcsoportban rejlő erő és a biztosítótársaságokkal kialakított szoros kapcsolatrendszer révén méltó versenytársai vagyunk a nemzetközi biztosításközvetítő cégeknek. Magyar vállalatként többek között abban látom magunkat versenyképesebbnek a multinacionális versenytársainkhoz képest, hogy infrastrukturális hátterünknek és a menedzsment azonnali döntési képességének köszönhetően, rendkívül gyorsan tudunk reagálni a piaci változásokra.

Így lehetőségünk nyílik piackövető magatartás helyett trendet építenünk, ezért folyamatosan keressük az újszerű, innovatív megoldásokat, amelyek hozzájárulnak az ügyfelek magas szintű kiszolgálásához. Ez a vállalati környezet, ahol állandó mozgásban, fejlődésben vagyunk inspirálóan hat a kollégáimra is. Sokszor tapasztalható ugyanis manapság a munkaerőpiacon, hogy kiváló kvalitással rendelkező szakemberek 1-1 multinacionális cég kötelékében eltöltött 10-15 év után kiégnek, mert vezetői munkájuk a kreativitás helyett a riportolásba fordul át, és szép lassan elhal bennük a munkájuk iránt érzett szenvedély. Nálunk ez nem fordulhat elő! Vezetőtársaim humorosan meg is szokták jegyezni, hogy soha nem tudják előző este, hogy milyen új ötlettel rukkolok elő a másnap hajnali megbeszéléseken. Aki a folyamatos fejlődésben hisz, annak munkahelyként cégcsoportunk a legjobb választás.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Fontos számomra a családi hagyományok őrzése. A biztosítási karrieremet megelőzően családi vállalkozásunk kötelékében a vendéglátásban dolgoztam. Távolabbi tervem és vágyam, hogy tradicionális magyar konyhával egy hangulatos éttermet nyissak, ahol családbarát környezetben, egyedi kiszolgálásban részesülhetnek a vendégek.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Üzleti kapcsolataimat a fair partneri együttműködés jellemzi. Számomra mindennél fontosabb az, hogy mindkét fél elégedettnek érezze magát a megkötött megállapodásban, hiszen hosszú távra szeretek tervezni, és ha megtaláltuk a közös hangot, kialakítottuk a kölcsönös bizalmat, az viszi valódi sikerre az együttműködést is. Ugyanez jellemzi az ügyfélkapcsolataimat is. Büszke vagyok rá, hogy a mai napig személyesen tartom a kapcsolatot a nagyvállalati ügyfelekkel. Fejből ismerem legalább 1000 ügyfelünk biztosítási portfólióját, kinél mire kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni, és ha megjelenik a biztosítási piacon egy új megoldás, kikkel kell időpontot egyeztetnem, hogy átbeszéljük egy esetlegesen kedvezőbb konstrukció kialakítását.

Mire sajnálja az idejét?

– Talán tipikus menedzser betegségként hangozhat, de az alvásra! Folyamatos mozgásban vagyok, nem tudok napokat semmittevéssel tölteni, és úgy gondolom a mi szakmánkban, ami emberek és vállalatok biztosítási védelmével foglalkozik, nem is tehetjük meg, hogy lelassuljunk. A kollégáim egyszerűen csak „örökmozgónak” hívnak, amivel boldogan tudok azonosulni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Van egy régi mondás, amely szerint „nincsen lehetetlen, csak tehetetlen”. Na, ezt az elvet vallom én is. Nem tudok napokig beleragadni egy-egy problémába, hanem azonnal keresem a megoldást. Mindig rendelkezem egy „B” tervvel is. A vezetői munkám során talán ez az egyik leghasznosabb tulajdonságom, hogy helikopter szemlélettel, fentről tudok ránézni adott helyzetre, és mint a játékban a puzzle darabokat, úgy teszem össze én is az egyes elemeket egy feladat sikeres megoldásához.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Társadalmilag felelősen működő cégcsoportként személyes felelősséget érzek a közel 200 munkatársam stabil egzisztenciájának megteremtése iránt. Emellett nagyon fontosnak tartom, hogy visszaadjunk annak a közösségnek, amiben élünk. 2016-ban ennek szellemében hívtam életre a „Keszthelyi Alapítvány a Mosolygó Gyermekekért” alapítványt, amely mára csatlakozva a Hungarikum Alkusz Cégcsoport egységes márkájához, „HUNAlapítvány a Jövőért” néven teljesíti ki a cégcsoport CSR víziójának megvalósulását, és hátrányos helyzetű, súlyosan beteg gyermekek támogatásában vállal szerepet. Kétgyermekes édesapaként különösen megérint amikor azt látom, hogy egy család biztosítás hiányában olyan nehéz helyzetbe kerül, ami a mindennapi megélhetésüket is veszélybe sodorja. Vallom, hogy nekünk van a világon a legcsodálatosabb szakmánk, hiszen azzal foglalkozhatunk, hogy különböző biztosítási programok által a családok és vállalatok anyagi biztonságba kerülhessenek egy váratlan esemény bekövetkezése esetén is. Célom, hogy minél több családhoz időben eljuthassunk!

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A Hungarikum Alkusz Cégcsoport kötelékében a folyamatos fejlődésben hiszünk. Az elmúlt 10 év alatt jelentős erőforrást fordítottunk informatikai fejlesztésekre, újszerű, innovatív ügyfélkiszolgáló rendszerek létrehozására, amely a másik oldalon jelentős pénzügyi kiadás is. Úgy gondolom, a mi szakmánkban a személyes kapcsolat ügyfeleinkkel továbbra is az egyik kulcstényező, de ügyelnünk kell arra is, hogy ügyfélkiszolgáló rendszereink megfeleljenek a 21. század digitális elvárásainak is.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A munkával teli sűrű hétköznapok után a családdal töltött közös idő tud leginkább kikapcsolni. Imádjuk az aktív szabadidős sportokat, sokat kirándulunk, quad túrákon veszünk részt a lányaimmal, nyáron pedig sup-ozunk a Balatonon.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS